Yπεγράφη το απόγευμα της Δευτέρας, σε συμβολαιογραφείο της Ρόδου, το συμβόλαιο leasing μεταξύ της τράπεζας Eurobank – Εργασίας και της εταιρείας «Σύνθεσης ΑΕ» συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Νικολάου Κούτρα για την χρηματοδοτική μίσθωση του ξενοδοχείου Capsis στη Ρόδο.
Το deal μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία κ. Νίκου Κούτρα, ο οποίος διαθέτει δύο ξενοδοχεία στην Κω, είχε γίνει γνωστό από τον Φεβρουάριο του 2017 και προχθές πλέον επισημοποιήθηκε.
Η εταιρεία «Σύνθεσης ΑΕ», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» εγκαταστάθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο όμως θα λειτουργήσει το θέρος του 2018 αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισής του.
Η διάρκεια του leasing είναι 20 έτη, ενώ από το τρίτο έτος δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να το αγοράσει.
Το τίμημα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια η Eurobank, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρισκόταν το Capsis, προσπαθούσε να το πουλήσει ανεπιτυχώς.
Στο διαγωνισμό της Eurobank είχαν δηλώσει συμμετοχή 26 ενδιαφερόμενοι. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν επτά επενδυτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων ο όμιλος ΛΑΜΨΑ με τον Πάνο Λασκαρίδη, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, ο όμιλος του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πήτερ Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει ξεκινήσει μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στη Λακωνία, ο όμιλος Σταματιάδη από τη Ρόδο και ο Νίκος Κούτρας.
Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα Capsis στη Ρόδο (πρώην Sofitel Capsis), χτίστηκε στη δεκαετία του ’70 και παραμένει κλειστό τα τελευταία έξι χρόνια. Βρίσκεται στην Ιαλυσό, στην παραλία της Ιξιάς, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και έχει συνολική επιφάνεια 48.500 τ.μ., σε οικόπεδο 35.800 τ.μ., ενώ αποτελείται από πέντε κτήρια, στα οποία υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια, με δυναμική περίπου 1.820 κλινών.
Το συγκρότημα διαθέτει από τους μεγαλύτερους συνεδριακούς χώρους στην Ευρώπη, συνολικής δυναμικότητας 8.000 συνέδρων και μάλιστα, ειδικά για τις συνεδριακές του υποδομές, είχε λάβει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις.
To 2012 η αυτοκρατορία που έφτιαξαν το 1968, η Μαρίκα και ο Θάνος Καψής, κατέρρευσε.
Η αρχή έγινε το 1993 όταν η επιχείρηση χωρίστηκε σε δύο εταιρικά σχήματα που μοιράστηκαν στις κόρες τους Ντία και Λένα, με την πρώτη να αναλαμβάνει το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ (Capsis Convention Centers & Resort Ηotels) ενώ η αδερφή της Λένα Καψή κρατά τα δυο ξενοδοχεία της αλυσίδας, Capsis Αstoria στο Ηράκλειο Κρήτης και Capsis στη Θεσσαλονίκη.
Το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ αποτελείτο από δύο πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.700 κλινών και συνεδριακά κέντρα στη Ρόδο και στην Κρήτη ειδικεύτηκε στη διοργάνωση πανευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων.
Στην εταιρεία ανήκαν τα ξενοδοχεία Οut of Τhe Βlue Capsis Εlite Resort, όπως μετονομάστηκε, στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου Κρήτης και το Capsis Ηotel Rhodes & Convention Centre «Μarika Capsis 2000» στην Ιξιά της Ρόδου.
Το 2006 το συγκρότημα της Κρήτης ανακατασκευάστηκε πλήρως για να λειτουργήσει ξανά τον Μάιο του 2007. Ωστόσο η κρίση που έχει πλήξει τον ελληνικό τουρισμό προκάλεσε ασφυξία στην επιχείρηση που αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα.
Το Capsis της Ρόδου, πέρασε στην Eurobank, το οποίο αρχικώς είχε μισθωθεί με την μέθοδο του leaseback. Η ολοκλήρωση της πώλησης και η επαναλειτουργία του εμβληματικού ξενοδοχείου, θα βοηθήσει σημαντικά τον προορισμό, που έχει χάσει μεγάλο μέρος των συνεδρίων που παραδοσιακά είχε.
Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, η Ντία Καψή πούλησε και επαναμίσθωσε (sale and leaseback) την μονάδα στην Eurobank προς 50 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, από το 2010, λόγω και της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, η μονάδα βρέθηκε σε πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή -κατά τη διετία 2010-2011- η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στην Eurobank.
Έτσι, η τράπεζα λίγο πριν εκπνεύσει το 2011 προχώρησε στην έξωση από το ακίνητο της Ντίας Καψή και έκτοτε αναζητούσε αγοραστή.
Ο κ. Κούτρας είναι ένας δυναμικός επιχειρηματίας, πενήντα ετών, που σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (με masters in telecommunications).
Στις ΗΠΑ μάλιστα εργάστηκε στην πολυεθνική της Μοτορόλα στο τμήμα έρευνας, όπου και διέπρεψε, φτάνοντας στα ανώτερα κλιμάκια της εταιρείας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εξέτισε την στρατιωτική θητεία του, ανέλαβε την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του στην Αθήνα, την οποία και ανέπτυξε με μεγάλη επιτυχία για αρκετά χρόνια.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πήρε την μεγάλη απόφαση να εισέλθει στον τουριστικό κλάδο, ανακαινίζοντας το ξενοδοχείο Aktibeach club με 190 δωμάτια στα Καρδάμαινα της Κώ.
Πλέον ο κ. Κούτρας έχει σήμερα στην Κω δύο ξενοδοχεία, το Akti Beach club 4 αστέρων με 348 δωμάτια και το Αkti Palace 5 αστέρων (ένα πραγματικό ξενοδοχειακό «διαμάντι» για το οποίο το νησί είναι περήφανο), με 189 δωμάτια το οποίο απλώνεται σε 120 στρέμματα γης!
Οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για έναν επιχειρηματία με στρατηγική σκέψη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, ο οποίος διαθέτει μια μοναδικότητα στο να διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό και να εμπνέει το management.
Εχει φιλική προσέγγιση στο προσωπικό και είναι στην επιχειρηματική του φιλοσοφία να προβιβάζει τους ικανούς και να εμπνέει – με την πειθώ – τους συνεργάτες του, να παλεύουν μαζί για τους στόχους της εταιρίας.
Στη διευθυντική-επιτελική ομάδα την ξενοδοχείων γενικός διευθυντής είναι ο Αλέξανδρος Τζούβαλης ο οποίος σπούδασε Οικονομία στην Uppsala της Σουηδίας και Ηotel and Resort Management στο Τορόντο του Καναδά. Πρόκειται για ένα από τα πλέον έμπειρα και σημαντικά στελέχη στον χώρο του ελληνικού τουρισμού. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων στον Καναδά και επέστρεψε στην Ελλάδα με την Grand Metropolitan ιδιοκτήτρια σήμερα της Bass-hotels που έχει στην ιδιοκτησία της τα Intercontinental Crown plaza holiday inns κτλ.
Στην Ελλάδα υπήρξε γενικός διευθυντής του Μετροπόλιταν Capsis στην Ροδο και για αρκετά χρόνια εμπορικός διευθυντής στα Mamidakis Hotels.
Πηγή:www.dimokratiki.gr