Γ. Χατζημάρκος με Ε. Κουντουρά στη Ρόδο: Η μεγάλη συμμαχία, το σχέδιο και η συνεργασία στον Τουρισμό, ρήτρα ανάπτυξης για την χώρα

0
1005

«Ιστορική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά με εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών τάξεων και φορέων. Για πρώτη φορά στα χρονικά, υπουργός Τουρισμού επισκέπτεται τη Ρόδο για να συνομιλήσει με τους φορείς του νησιού και να καταγράψει τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, συμμετείχαν πέραν του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μαριέτας Παπαβασιλείου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Κώστας Κατσίβας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων κ. Γιάννης Μαννιάς.
Στο τραπέζι «έπεσαν» όλα τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των φορέων δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και έθεσαν στην υπουργό μία σειρά από ζητήματα με κύρια αυτά της υπερφορολόγησης, του τέλους διανυκτέρευσης, των δασικών χαρτών, της τουριστικής προβολής, της επιμήκυνσης, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού… Το επίπεδο της συζήτησης ήταν πολιτισμένο με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τεκμηριωμένα τις θέσεις τους, τις οποίες κατέγραψε η κ. Κουντουρά, ακόμη και αν δεν εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, δεσμευόμενη να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που της τέθηκαν.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε την υπουργό για την καλή συνεργασία, τονίζοντας ότι πέρα από τις πολιτικές απόψεις, θα πρέπει οι κοινοί στόχοι, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού να ενώνουν όλους.
Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Οφείλω να ευχαριστήσω την υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Αυτά που αντιμετωπίσαμε ως χώρα συνολικά και πολύ περισσότερο το 2015 με την επιβολή των capital controls και με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, είναι ζητήματα που δεν αντιμετώπισε ποτέ ξανά η χώρα μας. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον κληθήκαμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας. Επειδή εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα, αυτό που επετεύχθη είναι πολύ μεγάλο. Προέκυψε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που έχει να κάνει με τη συνεργασία. Σε καθημερινή βάση έχουμε πρόσβαση στην υπουργό και σε όλους τους συνεργάτες της. Σήμερα δόθηκε η ευκαιρία και στους φορείς να έχουν επαφή με την υπουργό στη δεύτερή της επίσκεψη στη Ρόδο.
Οι ευχαριστίες μου προς την υπουργό έχουν να κάνουν με τις σημαντικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί αλλά κυρίως για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που μας έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, καθώς δεν έχουμε επικαλύψεις στις δράσεις μας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά όταν υπηρετούμε κοινούς στόχους, οφείλουμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με διάθεση για συνεργασία. Αυτό πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση».
Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι σύμμαχος στη διεκδίκηση ουσιαστικότερου ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού, ώστε αυτό να αποτελέσει «στρατηγείο» για τον ελληνικό τουρισμό. Ζήτησε όμως από το Υπουργείο να στηρίξει τους νησιώτες σε όλα τα δίκαια αιτήματα που αφορούν στην υπερφορολόγηση, στους δασικούς χάρτες κ.ά. «Τα θέματα που συζητήσαμε έρχονται από το μακρινό παρελθόν και έχουν να κάνουν με τις τάσεις που έχει η τουριστική βιομηχανία τελευταίως. Βεβαίως κάποια είναι πολύ φρέσκα. Αυτά που έρχονται από το παρελθόν έχουν να κάνουν με τη δημόσια περιουσία, έχουν να κάνουν με τις υποδομές και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα πρόσφατα θέματα είναι η αλλαγή των τάσεων στην κρουαζιέρα και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό. Ετέθη επίσης το ζήτημα της υπερφορολόγησης της τουριστικής βιομηχανίας, το ζήτημα των δασικών χαρτών, της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, το τέλος διανυκτέρευσης που γεμίζει αγωνία τους φορείς.
Ζητήσαμε από την υπουργό να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος καθώς όλα αυτά τα ζητήματα δεν άπτονται απόλυτα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού. Εάν ήταν στο χέρι μας, θα θέλαμε το Υπουργείο Τουρισμού να μετατραπεί σε ένα “στρατηγείο”, να είναι το απόλυτο κέντρο επιχειρήσεων. Είμαστε εμείς οι φυσικοί σύμμαχοι του Υπουργείου για μία τέτοια προοπτική, που σημαίνει αρμοδιότητες και προϋπολογισμός. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις και παρεμβάσεις. Γι’ αυτό ζητάμε από την υπουργό να μας στηρίξει σε όλα τα δίκαιά μας αιτήματα που έχουν να κάνουν με την υπερφορολόγηση ή τους δασικούς χάρτες, θέματα που η ίδια έχει πλήρως κατανοήσει.
Η μοναδική Περιφέρεια που συγκεντρώνει όλα τα στοιχήματα είναι το Νότιο Αιγαίο. Στο Νότιο Αιγαίο ζουν άνθρωποι που είναι εργατικοί, που έχουν σχέδιο και ξέρουν να συνεργάζονται. Αισθάνομαι την ασφάλεια ότι την ίδια ποιότητα ανθρώπων συναντώ σήμερα», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Λαμβάνοντας τον λόγο η υπουργός, είπε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες του 2015 με το μεταναστευτικό και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, ενώ και το 2016 ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Όπως υπογράμμισε η υπουργός, η αύξηση του 7% που κατεγράφη στις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα είναι διπλάσια από τα ποσοστά του παγκόσμιου μέσου όρου, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού. Είπε παραπέρα ότι ο στόχος της επιμήκυνσης είναι ορατός καθώς από στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2016 ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών ενώ το ίδιο ισχύει για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017.
Η υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο ήδη από το 2015, που είναι η επιμήκυνση της σεζόν, η προώθηση προορισμών που δεν είναι ευρέως γνωστοί, το άνοιγμα των νέων αγορών όπως η Μέση Ανατολή, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, η προσέλκυση επενδύσεων και η νομοθεσία για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Σε όλους αυτούς τους τομείς, υπάρχουν σημαντικά επιτεύγματα», ανέφερε η κ. Κουντουρά.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για την τουριστική εκπαίδευση η κ. Κουντουρα είπε: «Η τουριστική εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το 2013 είχε κλείσει ο ΟΤΕΚ και αμέσως μετά η σχολή ξεναγών. Γύρω στο 2014 έκλεισαν τα τουριστικά ΕΠΑΣ και μείναμε με 8 ΙΕΚ, την ΑΣΤΕΡ και την ΑΣΤΕΚ. Είναι υποβαθμισμένη η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα με πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες, με ελλείψεις στη νομοθεσία. Ζητήσαμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να μας φέρουν τις προτάσεις τους και συγχρόνως συστήσαμε μία άτυπη επιτροπή επιστημόνων και πήραμε τις δικές τους προτάσεις. Επίσης, τη θεσμοθετημένη επιτροπή της σχολής ξεναγών την ενεργοποιήσαμε ώστε να κατάρτισει τον κανονισμό λειτουργίας της σχολής. Έχουμε λοιπόν ολοκληρωμένη πρόταση για την τουριστική εκπαίδευση και έχουμε εξασφαλίσει πόρους, δίνοντας μάχη. Το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΚ είναι επαγγελματικές σχολές που τις διέπει ένα ιδιαίτερο καθεστώς ανώτερης εκπαίδευσης. Με τις επιπλέον νομοθεσίες δημιουργούνται κάποια προβλήματα στο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, βλέπουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Επίσης λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για τη μείωση των εκπαιδευτικών κατά 10% κάθε χρόνο, είχαμε πρόβλημα να εξασφαλίσουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό, δεδομένου ότι θέλαμε να ανοίξουμε και τη σχολή ξεναγών. Υπάρχουν δε πολλές ελλείψεις λειτουργικές… Τα λειτουργικά κενά είναι πάρα πολλά και προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη. Θέλουμε λοιπόν να φέρουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσουμε μια και καλή την τουριστική εκπαίδευση. Έχοντας δε μία ολοκληρωμένη πρόταση, πιέζουμε για περισσότερα κονδύλια».
Το τέλος
διανυκτέρευσης
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης η υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας: «Υπάρχουν δεσμεύσεις του παρελθόντος όπως γνωρίζετε. Εάν και εφόσον τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν, θα επανεξετάσουμε εάν εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης. Εάν λάβουμε υπόψη ότι έκλεισε η αξιολόγηση και πετύχαμε όλα όσα ζητήσαμε και ότι ξεκινάει πλέον ο δρόμος προς την ανάπτυξη με πρωταγωνιστή τον τουρισμό, θέλω να πιστεύω ότι αν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στο τέλος διανυκτέρευσης, είπε ότι αντιλήφθηκε πως η υπουργός είναι σύμμαχος των νησιωτών και ότι εν ευθέτω χρόνο θα δοθούν οι μάχες που πρέπει, για να προστατευθεί η τουριστική βιομηχανία που είναι το οξυγόνο της Ελλάδας.
Για το Γκολφ
Αφάντου
Για το θέμα του Γκολφ Αφάντου η κ. Κουντουρά είπε: «Είμαι υπέρ του να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Γνωρίζω καλά το θέμα και απ΄ όσο ξέρω βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς λύθηκαν πολλά ζητήματα που προέκυψαν. Βέβαια πιστεύω ότι ένα μόνο Γκολφ δεν αρκεί. Αυτό που τέθηκε στη σύσκεψη είναι ότι πρέπει να φέρνουμε τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Το γκολφ είναι ένα είδος τουρισμού που μπορεί να φέρει ποιοτικό κόσμο στην Ελλάδα».
Κρουαζιέρα
«Η κρουαζιέρα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα στο παρελθόν. Στον σχεδιασμό μας έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουμε προχωρήσει πολύ. Δημιουργήσαμε τη συντονιστική επιτροπή κρουαζιέρας με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Το Υπουργείο επικεντρώνεται στην προβολή και στην προώθηση αλλά και στην ανάδειξη των προορισμών της Ελλάδας. Όταν συμμετείχαμε στην έκθεση Sea Trade στο Μαϊάμι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών μάς είπαν ότι υπάρχει τρομερή ζήτηση για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μας ενημέρωσαν ότι θα σημειωθεί μικρή μείωση στα κρουαζιερόπλοια που έρχονται, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις Ανατολικές χώρες, επειδή όμως θα είναι μεγαλύτερα τα πλοία που προσεγγίζουν την Ελλάδα, σε επίπεδο επιβατών θα είμαστε στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με πέρυσι. Πρόσφατα δε, η TUI ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το 2017 στην Ελλάδα τις αφίξεις πλοίων κατά 20%. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας και στο τέλος ελπίζω να πάνε όλα καλά», ανέφερε η κ. Κουντουρά.
Για την κρουαζιέρα ο κ. Χατζημάρκος είπε από την πλευρά του: «Όσο είμαστε συμβιβασμένοι με τη διατήρηση, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το τέλμα. Εμείς δεν δεχόμαστε τον συμβιβασμό με το παρελθόν ή τη διατήρηση κάποιων κεκτημένων. Γνωρίζοντας ποια είναι η δυναμική της περιοχής μας και τη ζήτηση που υπάρχει παγκόσμια, πιστεύουμε ότι λειτουργούμε σε ένα κλάσμα των δυνατοτήτων μας. Ή που θα σπάσουμε τη δυναμική που μας καθηλώνει και θα πάμε μπροστά ή που θα συμβιβαστούμε με το μέτριο. Η κ. Κουντουρά έκανε πρωταθλητισμό παλιά και μπορεί να κατανοήσει και να συμμετάσχει στο κυνήγι των επιδόσεων. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πετύχουμε αυτές τις επιδόσεις».

Γ. Χατζημάρκος: «Η μεγάλη συμμαχία, το σχέδιο και η συνεργασία στον Τουρισμό, ρήτρα ανάπτυξης για την χώρα»

Συνάντηση εργασίας της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τους τοπικούς φορείς στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Ζητάμε από την Υπουργό Τουρισμού να “χτίσουμε” μια μεγάλη συμμαχία. Τη συμμαχία στην οποία εμείς θα συνεισφέρουμε στο να μετατραπεί το Υπουργείο Τουρισμού στο μεγάλο στρατηγείο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει εμάς σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό και αναχαιτίζουν την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη”.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης εργασίας των εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού και των εργαζομένων, με την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο γραφείο του.

Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε επίσης ότι “η μοναδική περιοχή όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχήματα από τα οποία κρίνεται η πορεία της χώρας, οι τομείς στους οποίους έχει να δώσει εξετάσεις για το μέλλον της, είναι το Νότιο Αιγαίο” επικαλούμενος τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ και του ΙΤΕΠ, σύμφωνα με τα οποία, οι πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου σε διανυκτερεύσεις, έσοδα και ξενοδοχειακές κλίνες το καθιστούν ηγετική δύναμη και διαμορφωτή των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού στη Ρόδο, από την ανάληψη των καθηκόντων της και πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού αλλά και των εργαζομένων, να συναντηθούν μαζί της και να συζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόντος του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, έλαβαν μέρος :ο Φώτης Χατζηδιάκος,Δήμαρχος Ρόδου, Μαριέτα Παπαβασιλείου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού, Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος ΕΞΡ, Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ/Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Κώστας Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος Οικονομικών ΣΕΤΕ, Αγαπητός Ξάνθης, Προϊστάμενος ΕΟΤ Δωδ/σου, Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκος Μπόνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος Συλλ. Διευθυντών Ξεν/χειων Ρόδου, Κώστας Κατσίβας, Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων, Γιάννης Κλούβας, Πρόεδρος Σωμ. Εστιατόρων, Σάββας Χατζησάββας, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Νίκος Τσούλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Δωδ/σου και Γιάννης Μανιάς, Πρόεδρος Οδηγών Τουρ. Λεωφορείων.

Τα θέματα που τέθηκαν από τους φορείς στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας, αφορούσαν ζητήματα που συνιστούν χρόνια προβλήματα του τουρισμού από το παρελθόν, όπως η δημόσια περιουσία, οι υποδομές, κυρίως όσον αφορά τις πύλες εισόδου – εξόδου, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Επίσης τέθηκαν θέματα που υπαγορεύουν οι νέες, σύγχρονες τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας, όπως επί παραδείγματι στην κρουαζιέρα, καθώς και ζητήματα που έχουν πρόσφατα ανακύψει, όπως της υπερφορολόγησης, των δασικών χαρτών, της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, του τέλους διανυκτέρευσης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας, ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνοία στο εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Τουρισμού και στην μετρήσιμη αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αυτής:

Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο, όπου διαμορφώθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις, κυρίως μέσα στο 2015, όπως τα capital controls, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, κληθήκαμε αν μη τι άλλο να προστατεύσουμε και ει δυνατόν να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας. Κι επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος , νομίζω ότι αυτό που επετεύχθη ως αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πέρα όμως από το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό για την κοινωνία, υπήρξε και ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που έχει να κάνει με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Τουρισμού, η οποία είναι εξαιρετική, σε καθημερινή βάση, χωρίς επικαλύψεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων. Το μήνυμα αυτό, το χρειάζεται όλη η χώρα. Ότι παρά τις διαφορές μας, όταν υπηρετούμε κοινούς εθνικούς στόχους, οφείλουμε να καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, με ειλικρινή διάθεση για συνεργασία” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών τουριστικών φορέων, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι πολλά εξ αυτών δεν ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και ζήτησε την πολιτική στήριξη και άσκηση πίεσης εκ μέρους της Υπουργού Τουρισμού για την επίλυσή τους, καθώς επηρεάζουν άμεσα το έργο του Υπουργείου Τουρισμού και την πορεία του ελληνικού τουρισμού συνολικά.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ζητήσαμε από την Υπουργό Τουρισμού να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος, καθώς δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου της. Για μας, αν ήταν στο χέρι μας, το όνειρό μας θα ήταν, το Υπουργείο Τουρισμού να μετατραπεί σε ένα στρατηγείο για τον τουρισμό της χώρας. Να αποτελεί το απόλυτο κέντρο επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά, να δοθούν στο Υπουργείο Τουρισμού αρμοδιότητες και προϋπολογισμός. Αυτό είναι το δικό μας όνειρο για τον τουρισμό και σε αυτό είμαστε εμείς οι φυσικοί σύμμαχοι της Υπουργού” ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

Ζητάμε από την Υπουργό Τουρισμού να “χτίσουμε” μια μεγάλη συμμαχία. Τη συμμαχία στην οποία εμείς θα συνεισφέρουμε στο να μετατραπεί το Υπουργείο Τουρισμού στο μεγάλο στρατηγείο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει εμάς σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό και αναχαιτίζουν την πορεία του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας προς την ανάπτυξη. Άλλωστε, η μοναδική περιοχή όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχήματα από τα οποία κρίνεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, οι τομείς στους οποίους έχει να δώσει εξετάσεις για το μέλλον της, είναι το Νότιο Αιγαίο. Αυτό δεν το λέω από κανενός είδους αλαζονεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Η Υπουργός κα Έλενα Κουντουρά από την πλευρά της, ευχαρίστησε τον κ. Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία της συνάντησης εργασίας και για την ιδιαίτερα θετική και αποδοτική συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Απαντώντας στα επί μέρους θέματα που έθεσαν οι φορείς, υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων και την άρση των εμποδίων που “φρενάρουν” την ανάπτυξη του τουρισμού, παρουσίασε τους άξονες της στρατηγικής που ακολούθησε το Υπουργείο Τουρισμού από το 2015 μέχρι σήμερα, μίλησε για τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας παρά την αρνητική συγκυρία στο εσωτερικό και διεθνώς, για την διαφαινόμενη θετική εξέλιξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και για την έγκαιρη προετοιμασία του 2018. Τόνισε πως στόχος της είναι να προστατεύσει τον τουρισμό της χώρας, να βελτιώσει την καθημερινότητα των επαγγελματιών του τουρισμού και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που ακολούθησαν μετά την συνάντηση εργασίας, ο κ. Χατζημάρκος έκανε ειδική αναφορά στην κρουαζιέρα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τη παγκόσμιας ζήτησης, την οποία για λόγους εσωτερικών αγκυλώσεων και νοοτροπιών, η χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Όσο είμαστε συμβιβασμένοι με τη “διατήρηση”, δεν πρόκειται να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Εμείς δεν δεχόμαστε τον συμβιβασμό με το παρελθόν ή με την διατήρηση κάποιων κεκτημένων τα οποία κάποιοι μπορεί να τα θεωρούν ως πήχυ. Γνωρίζοντας ποια είναι η δυναμική της περιοχής και οι δυνατότητές της στην κρουαζιέρα, γνωρίζοντας την παγκόσμια ζήτηση, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε ένα κλάσμα των δυνατοτήτων μας. Ή θα σπάσουμε αυτή την απίστευτη λογική που μας κρατά καθηλωμένους, είτε θα συνεχίζουμε να είμαστε ευχαριστημένοι, συμβιβαζόμενοι είτε με το αδιανόητο, είτε με το μέτριο, είτε με την συντήρηση της σημερινής κατάστασης. Βάζουμε στόχο τις μεγάλες επιδόσεις. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να τις επιτύχουμε, υπάρχει και η ζήτηση. Αυτή τη στιγμή, εμείς δεν ικανοποιούμε τη ζήτηση στην παγκόσμια κρουαζιέρα. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Αν η χώρα, στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορέσει να κάνει το νοητικό άλμα και να αλλάξει το πλαίσιο διαχείρισης της πορείας εξόδου από το πρόβλημα , τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για άλμα προς το μέλλον”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ