Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ στη Γερμανία, Βρετανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν βγάλει προς πώληση τα θερινά προγράμματα του 2018, καθώς πλέον η τουριστική βιομηχανία κινείται πιο έντονα με πρωθύστερους ρυθμούς.
Γι αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις και με τους Έλληνες ξενοδόχους για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, όμως στις συζητήσεις αυτές εκκρεμεί το ζήτημα της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης που έχει αναγγελθεί μεν, αλλά υπάρχουν κυβερνητικές δηλώσεις, που δημιουργούν προσδοκία για μη εφαρμογή του.
Οι ξενοδόχοι ενημέρωνουν τους τουρ οπερέιτορ ότι δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ισχύσει και εάν τελικά εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης θα το επωμιστούν οι τουρίστες και όχι τα ξενοδοχεία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική διάταξη ο φόρος ανά διανυκτέρευση θα είναι 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων.
Προφανώς η επιβάρυνση αυτή έχει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς ειδικά οι οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν ένα σημαντικό επιπλέον ποσόν για τις διακοπές τους στη χώρα μας. Γι αυτό και στην πράξη θα πιεσθούν τα ξενοδοχεία να περιορίσουν ανάλογα τις τιμές τους στις διαπραγματεύσεις με τους τουρ οπερέιτορ. Οι υπάρχουσες επιβαρύνσεις, ωστόσο, δεν επιτρέπουν στα ξενοδοχεία να απορροφήσουν αυτό το κόστος, οπότε εκ των πραγμάτων θα το επιφορτισθούν οι τουρίστες.
Είναι επείγουσα ανάγη η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους τουριστικούς επιχειρηματίες για το αν θα ισχύσει ή όχι το τέλος διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018. Το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να είναι καθοριστικό για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό- ειδικά εάν ανοίξουν οι φτηνοί τουριστικοί προορισμοί στην ευρύτερη Μεσόγειο…
[…] AegeaNews […]