Θετικά, χαρακτηρίζει τα μηνύματα για τον Ελληνικό Τουρισμό το 2017 ο ΣΕΤΕ, στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του SETE Intelligence, παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο ξεκίνημα της χρονιάς λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και των ευρύτερων διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Έτσι, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών από 24,8 εκατ. σε 26,0 εκατ., ενώ συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, οι συνολικές αφίξεις αναμένονται περί τα 28 εκατομμύρια. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση για τα έσοδα, τα οποία εάν επανακάμψει η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη, έστω και μερικώς, προς τα υψηλότερα επίπεδα του 2015, αναμένεται να κινηθούν σε νέο επίπεδο ρεκόρ, 14,2 έως 14,5 δισεκατομμύρια.
Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι μεγαλύτεροι tour operators, βασίζονται αφενός στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα για τη θερινή σεζόν, αφετέρου στις βελτιωμένες συνθήκες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αγορές του ελληνικού τουρισμού, με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιταλία και τη Βρετανία, αλλά και στις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για περαιτέρω αύξηση των ταξιδιωτών διεθνώς.
Σημαντικό θετικό ρόλο, ειδικά για την ανάκαμψη της ΜΚΔ, αναμένεται να παίξει η ανάκαμψη της Ρωσικής αγοράς λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών στην Ρωσία και της ανατίμησης του Ρουβλιού έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο.
Για τα απολογιστικά στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους για τις αφίξεις, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι παρουσιάζεται μια μεικτή εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, παρατηρείται μικρή θετική μεταβολή (+18.000) στο σύνολο των αεροπορικών αφίξεων, αλλά μείωση των αφίξεων στην Αθήνα.
Επίσης, παρατηρείται μικρή αρνητική μεταβολή (-60.000) στις οδικές αφίξεις και μικρή θετική μεταβολή (+1.500) στις θαλάσσιες αφίξεις.
Ωστόσο, φορείς του χώρου εκφράζουν την ανησυχία ότι σε περίπτωση που καθυστερήσει κι άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης, μπορεί να επηρεαστεί η εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης.