Τα τουριστικά στο στόχαστρο των επενδυτών – Εξαγορές μονάδων σε Μύκονο, Κέρκυρα και Κω

0
271

Στο επίκεντρο των θεσμικών επενδυτών, εγχώριων και ξένων, αναμένεται να βρεθούν και φέτος τα ξενοδοχειακά ακίνητα και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ιδίως αν υπάρξει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αλλωστε, φορείς της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι είναι πιθανή η διάθεση –από το καλοκαίρι και μετά– και τραπεζικών χαρτοφυλακίων από ξενοδοχειακά ακίνητα, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι ο τομέας των τουριστικών ακινήτων αποτέλεσε το 2016 το πιο ανθεκτικό και δυναμικό τμήμα της αγοράς ακινήτων, γεγονός που είναι άμεσα συνυφασμένο με την καλή πορεία του τουρισμού από το 2013 και μετά. «Πράξεις, ειδικά εξαγορές υφιστάμενων μονάδων ολοκληρώθηκαν και σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, Αθηναϊκή Οικονομική-Jones Lang LaSalle, κατά το 2016 επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια 860 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ξενοδοχείων, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζονται κτίρια γραφείων που αποκτήθηκαν, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, όπως για παράδειγμα το ακίνητο που πούλησε η ΟΤΕ Εstate στην οδό Σταδίου (έναντι παλαιάς Βουλής), ή εκτάσεις που προορίζονται για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, όπως η μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών για το ακίνητο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Με βάση τη σχετική ανάλυση, η περιοχή της Αττικής συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς πάνω από το 65% των συναλλαγών αφορά ξενοδοχειακά ακίνητα εντός του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας, «από τις 44 επενδυτικές συμφωνίες που καταγράψαμε για το 2016, μόνο τρεις ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ εκάστη, οκτώ συναλλαγές κυμαίνονται σε αξία από 10 έως 100 εκατ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα (33 αγοραπωλησίες) ήταν αξίας χαμηλότερης των 10 εκατ. ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο τόσο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, όσο και από ξένα fund που έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν οι τελευταίες στην κατοχή τους. Ωστόσο, πέρα από την επιφυλακτικότητα των τραπεζών σε ορισμένες περιπτώσεις, σε άλλες και οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν τηρήσει πιο προσεκτική στάση, δεδομένου ότι συχνά τα ακίνητα αυτά έχουν νομικές εμπλοκές, καθώς οι ξενοδόχοι και μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες των ακινήτων συνεχίζουν να τα διεκδικούν, καθιστώντας περισσότερο σύνθετη την υπόθεση της πώλησής τους.

Καθημερινή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ