Έρχεται ο ψηφιακός βοηθός για τους τουρίστες

0
1767

«Στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είμαστε σε καλό επίπεδο σε σχέση με τις εφαρμογές και την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΙ στην δημόσια διοίκηση, αλλά πρέπει να κάνουμε βήματα, ώστε να μην μείνουμε καταναλωτές αλλά να περάσουμε στο επίπεδο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης με δικά μας μέσα».

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο ετήσιο συνέδριο με θέμα “Shaping the Future of AI” του Digital World Summit Greece στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που διοργανώνει το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του δήμου Αθηναίων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μάλιστα την από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού παρουσίαση την ερχόμενη Δευτέρα της εφαρμογής ΑΙ για τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βοηθό που θα ενημερώνει τους τουρίστες για οτιδήποτε χρειάζονται στην Ελλάδα. «Παράλληλα, δουλεύουμε στο κομμάτι των δεδομένων, όπου γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας της εθνικής στρατηγικής, στο κομμάτι της υπολογιστικής ισχύος με τον ΔΑΙΔΑΛΟ που είναι προ των πυλών της δημοπράτησης και μέχρι τις 15 Ιουνίου βγάζουμε τον διαγωνισμό στον αέρα. Στο κομμάτι των δεξιοτήτων, βγάλαμε το νέο διαγωνισμό στον αέρα με 62 εκατ. ευρώ για απόκτηση γνώσεων στο κομμάτι ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και διάφορα καινούργια συστήματα που προκύπτουν».

Ο υπουργός τόνισε, ότι τα επόμενα σημαντικά βήματα είναι μέσα στο επόμενο 12μηνο, μετά την κατάθεση του οριστικού κειμένου του Κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη, AI Act «να συστήσουμε την εθνική επιτροπή, να μπει σε λειτουργία και να κάνει την κατηγοριοποίηση καινούργιων εφαρμογών που θα προκύψουν. Επίσης, ενδιαφέρον είναι τι δυνατότητες θα δώσουμε με τα δεδομένα, τα οποία διαθέτει το κράτος. Πρέπει να τα διασφαλίσουμε για αυτό και μεγάλη κουβέντα είναι η κυβερνοασφάλεια και πώς σε μια εποχή τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα είναι ασφαλή». Ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στη χρήση των δεδομένων μίλησε για το πώς αυτά «γίνονται πηγή για ανάπτυξη καινούργιων εφαρμογών σε τομείς όπως η υγεία, η δικαιοσύνη», τόνισε ότι «πρέπει να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική χρήσης δεδομένων», ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα και προσοχή από τους φορείς όταν πρόκειται για χρήση δεδομένων για ανήλικους.

Στο μεταξύ, τόνισε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταργεί θέσεις εργασίας αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί άλλες, περισσότερες θέσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. «Η τεχνολογία θέλει μια κοινωνική ευαισθησία. Δεν πρέπει να πας τόσο γρήγορα μπροστά χωρίς να βλέπεις πίσω».
Όσον αφορά στις νέες προκλήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να φτιάξουμε δικά μας μοντέλα, να δημιουργήσουμε δική μας τεχνολογία, να δημιουργήσουμε υποδομές δικές μας όπως ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ, data centers με πράσινο πρόσημο, αλλά και αλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ