Οι τοπικές αρχές βάζουν τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ δίνουν έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος
Πόσο εύκολο είναι να σε εκπλήξει – αν όχι να σε καταπλήξει – ένα νησί που νομίζεις ότι γνωρίζεις καλά; Η Κως ανήκει στους αγαπημένους προορισμούς εκατομμυρίων ξένων. Μια ματιά στα social media αρκεί, για να δει κανείς πόσοι τουρίστες εκθειάζουν τις ομορφιές του νησιού και την φιλοξενία των ντόπιων.
Πολλοί επισκέπτες μετά τις πρώτες τους διακοπές επιστρέφουν στο νησί, ενώ μέσα στα χρόνια αρκετοί έχουν αγοράσει ένα εξοχικό. Υπάρχουν ακόμη και συνταξιούχοι από την βόρεια Ευρώπη που επέλεξαν να ζήσουν στο νησί για να απολαύσουν το ζεστό του κλίμα και την θάλασσα.
«Η σεζόν για την Κω πηγαίνει πολύ καλά, στατιστικά είμαστε σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχίζουμε την καλή χρονιά που είχαμε και πέρυσι. Νομίζω πως αυτό δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι κάτι που το έχει κατακτήσει η Κως. Το νησί έδειξε την ανθεκτικότητα του και στη διάρκεια της πανδημίας και δεν είναι τυχαίο ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, είμαστε η χρυσή τετράδα του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε στο euronews η Σέβη Βλάχου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων.
«Νομίζουμε ότι η Κως διαθέτει όλα τα εκείνα τα στοιχεία, έτσι ώστε να είναι ένας ασφαλής, ελκυστικός και οικονομικός προορισμός. Η πλούσια ιστορία μας, οι σύγχρονες υποδομές, η γαστρονομία, οι υπαίθριες δραστηριότητες και η όμορφη φύση, νομίζω πως ανήκουν στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» δήλωσε στο euronews η Σέβη Βλάχου.
Το Ασκληπιείο της Κω
Το νησί διαθέτει πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, περίπου το 3.000 π.Χ. Συχνά περιγράφεται ως ένα ανοιχτό μουσείο, και δικαίως, καθώς προσφέρει δεκάδες υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Χτισμένο για την μνήμη των διδασκαλιών του Ιπποκράτη, το Ασκληπιείο της Κω ήταν ένα θρησκευτικό ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό (αρχαίο Έλληνα θεός της θεραπείας και γιο του Απόλλωνα). Θεωρούνταν το απόλυτο θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και εκεί ίδρυσε την ιατρική σχολή του ο Ιπποκράτης της Κω, ο πιο διάσημος γιατρός της αρχαίας Ελλάδας.
«Βρισκόμαστε στον βωμό του Ασκληπιού, της Ηπιόνης, της Υγείας και όλων των προσώπων που σύμφωνα με τη μυθολογία ανήκαν στην οικογένεια του Ασκληπιού. Είναι 4ου αιώνα π.χ. και σύμφωνα με τους παπύρους του Ηρώνδα που βρεθήκαν στην Αίγυπτο το 1891 ‘‘ Ασκληπιό ανατιθίσε και θυσιάζουσε», ήταν οι γυναίκες που ερχόντουσαν εδώ και να προσφέρουνε τα αναθήματα τους» δήλωσε στο euronews, η Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Μαρία Παρισίδου – Τουλαντά καθώς μας ξεναγούσε στον αρχαιολογικό χώρο.
Ποικίλα ιστορικά μνημεία μαρτυρούν ένα σταυροδρόμι από πολιτισμούς που κάποτε άνθισαν στο νησί. Βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά τεμένη, χαρακτηριστική ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, εξωτικοί φοίνικες και επιβλητικά μεσαιωνικά κάστρα,αποτελούν ένα εξαιρετικό μείγμα πολιτιστικών τοπίων και φυσικής ομορφιάς.
Οι »θησαυροί» της γης
Όμως πέρα από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, την θάλασσα και τις όμορφες παραλίες, η γη του νησιού παράγει αγαθά που δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η αλόη είναι ένα από αυτά.
Ο ήλιος, οι ήπιοι άνεμοι του Αιγαίου και το εύκρατο κλίμα της Μεσογείου, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια της αλόης. Πρόκειται για το αρχαιότερο φαρμακευτικό φυτό. Έλληνες, Αζτέκοι, Αιγύπτιοι, Ινδοί, Κινέζοι και Πέρσες χρησιμοποιούσαν το φυτό, με τις θαυμαστές ιατρικές ιδιότητες.
«Η αλόη είναι ένα φαρμακευτικό φυτό, τη χρησιμοποιούσε και ο Ιπποκράτης,εκείνος ξεκίνησε να τη χρησιμοποιεί για φαρμακευτικούς σκοπούς. Έχει πάρα πολλές ιδιότητες, βοηθάει τον οργανισμό μας εσωτερικά και εξωτερικά. Η πιο γνωστή της χρήση είναι στο δέρμα, δηλαδή σε εγκαύματα, αν καούμε από τον ήλιο στη θάλασσα, σε πληγές, βοηθάει στην ακμή, βοηθάει στις ρυτίδες» δήλωσε στο euronews, η Δήμητρα Ζαχαρίου, υπεύθυνη παραγωγής προϊόντων του κτήματος βιολογικής Αλόης Pandrosia.
Τοπικά προϊόντα όπως η αλόη δίνουν την ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν με επαγγέλματα εκτός του τουρισμού. Η Δήμητρα Ζαχαρίου δεν υποτιμά την τουριστική βιομηχανία, όμως θεωρεί πως ο δρόμος που διάλεξε την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Η αλόη παρέχει την επιλογή στον νέο και τη νέα του νησιού να δουλέψει σε κάτι άλλο πέρα από σεζόν, πέρα από μια εποχιακή δουλειά σε ένα ξενοδοχείο. Ακόμη, σου δίνει εργασία όλο τον χρόνο και νομίζω πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα δουλειά από το να σερβίρεις ένα καφέ ή από το να είσαι reception σε ένα ξενοδοχείο. Οπότε για αυτό το επέλεξα. Είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θέλεις να μείνεις μόνιμα στην Κω και να μη φύγεις» υποστηρίζει η Δήμητρα Ζαχαρίου.
Όμως η Κως παράγει και εξαιρετικό μέλι. **Πενήντα οικογένειες ασχολούνται με την παραγωγή μελιού και κάθε χρόνο παράγουν περίπου 200 τόνους.**Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί κάποιες μονάδες παραγωγής μελιού.
«Η μελισσοκομία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Κω, έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή, συνήθως θυμαρίσιου μελιού. Όλα εξαρτώνται από τον καιρό. Πιστεύουμε πως έχουμε παρά πολύ καλό μέλι, εξαιρετικά αρωματικό και αυτό οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους, αλλά και στη θάλασσα» υποστηρίζει η μελισσοκόμος Διονυσία Ανθούλη, της βιοτεχνίας μελιού «Μέλισσα».
Πέρα από θυμαρίσιο μέλι, οι παραγωγοί του νησιού πωλούν γύρη, βασιλικό πολτό και κρασί από μέλι, σε συνεργασία με τα τοπικά οινοποιεία.Όμως η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε εχθρό των επαγγελματιών του νησιού.
«Φέτος έχουμε λίγο τρελό καιρό και βλέπουμε ότι έχουμε επιπτώσεις. Φαίνονται τώρα που ξεκίνησε η παραγωγή. Είχαμε πολλές βροχές σε λάθος στιγμή, τώρα πολλή ζέστη και βλέπω πως τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Αρχικά στην ποσότητα, σε λίγο καιρό θα ελέγξουμε και την ποιότητα» δήλωσε στο euronews η Διονυσία Ανθούλη.
Όμως πέρα από μέλι, η Κώς παράγει και εξαιρετικό ελαιόλαδο. Πολλοί νέοι του νησιού στρέφονται στην καλλιέργεια της ελιάς, γιατί προσφέρει ένα καλό, έξτρα εισόδημα.
«Το νησί της Κω παράγει κυρίως εξαιρετικό, παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία κορωνέικη. Αυτό οφείλεται στο θέρμο κλίμα που πλέον έχουμε, είναι μια ποικιλία αρκετά σταθερή, ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πολύ καλό ελαιόλαδο. Έχει γίνει διαφήμιση στο εξωτερικό και τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια βλέπουμε και τους τουρίστες που ψάχνουν το προϊόν. Έρχονται με φωτογραφίες, έχουν ακούσει, έχουν διαβάσει για το ελαιόλαδο του νησιού. Οπότε έρχονται για διακοπές και το αναζητούν» δήλωσε μιλώντας στο euronews o Ιωάννης Παπαδημητρίου, Ιδιόκτητης του «Κωακός Ελαιώνας_»._
Το κρασί της Κω, γνωστό επίσης ως «Κώιος Οίνος», ήταν πολύ δημοφιλές στην αρχαιότητα. Στις μέρες μας, τα κρασιά του νησιού εμφιαλώθηκαν για πρώτη φορά το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα η απόκτηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) διαφύλαξε την οινοποιητική ταυτότηtα του νησιού.Τα τελευταία καλοκαίρια, σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει και ο οινοτουρισμός
«Στην Κω έχουμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον για το «Τερουάρ» (Terroir), γιατί μπορούμε και εκμεταλλευόμαστε το αεράκι από το βουνό και τη θαλάσσια αύρα. Έτσι δημιουργούνται οι σωστές συνθήκες και δεν έχουμε ασθένειες. Οπότε παράγουμε ένα εξαιρετικό σταφύλι το οποίο με τις κατάλληλες τεχνικές γίνεται ένα υπέροχο κρασί» δήλωσε στο euronews η οινοποιός και ιδιοκτήτρια του «KTIMA AKRANI», Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.
«Εκτός του τουρισμού, η επόμενη λύση που υπάρχει για την Ελλάδα είναι ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση. Πρέπει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται να ασχοληθεί με αυτό, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1960. **Η αγροτική παραγωγή έχει βελτιωθεί σε μέσα και έτσι μπορούμε να ασχολούμαστε καλύτερα και ευκολότερα»**εκτιμά η οινοποιός και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.
Οι οινοπαραγωγοί, οι παραγωγοί τυριών, ελαιολάδου και μελιού προσφέρουν καθοδήγηση και ξεναγήσεις στους επισκέψιμους αμπελώνες, τα μελισσοκομεία και τους ελαιώνες τους. Από το περίφημο «κρασοτύρι» και το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, μέχρι τα εύγευστα τοπικά κρασιά, το θρεπτικό μέλι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πολλά άλλα, η Κως είναι ευλογημένη με μια ποικιλία από τοπικά προϊόντα και γαστρονομικές απολαύσεις.
Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο
Η Κως υποδέχεται ετησίως περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες. Για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία ως προορισμός, τοπικές αρχές και επιχειρηματίες προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές, χωρίς να επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον. Στόχος είναι το νησί να εδραιώσει την φήμη του ως ο κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός των Δωδεκανήσων.
Βεβαίως το νησί δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν σταδιακά να αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο και να δώσουν έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως στον ποδηλατικό και τον γαστρονομικό.
Η «Φέρουσα Ικανότητα» του νησιού, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος πλέον αποτελούν τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.
Η τουριστική ανάπτυξη γεννά μεγαλύτερες ανάγκες και σε άλλους τομείς, όπως της δημόσιας υγείας. Ο Δήμος παραχώρησε ακίνητο, έκτασης 34.600τ.μ., για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου. Ακόμη, ο δήμος χορηγεί μηνιαίο χρηματικό επίδομα έως 450 ευρώ, σε έως 12 επικουρικούς ιατρούς ή γιατρούς υπαίθρου, ως κίνητρο για να επιλέξουν το νοσοκομείο του νησιού.
«Προβληματιζόμαστε για τα όρια του μαζικού τουρισμού. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε προκαλεί ανισορροπία, δεν διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη. Σημάδια κορεσμού γίνονται όλο και πιο εμφανή. Αναζητούμε διεξόδους, νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει ο μαζικός τουρισμός ή ότι θα πάψουμε να τον έχουμε ανάγκη. Είναι όμως προτεραιότητα ένα νέο πρότυπο, με ισχυρή παραγωγική βάση, που θα άρει τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας και θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.
Η Κως στο πλευρό της Ρόδου
Οι κάτοικοι του νησιού, όπως και όλοι οι Έλληνες συγκλονίστηκαν από τη μεγάλη φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Ρόδο. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζώα απανθρακώθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, ενώσημαντικό πλήγμα υπέστη και ο τουριστικός τομέας του νησιού. Από την πρώτη στιγμή, οι Κώοι και οι Κώες έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων που ακόμη και τώρα προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής.
Στη Ρόδο μετέβη κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω με 2 οχήματα, συνοδεία του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Σταμάτη Καμπουράκη, ενώ ο δήμος συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, όπως αρτοσκευάσματα μακράς διάρκειας (μπισκότα, κρουασάν κ.α.), εμφιαλωμένο νερό και χυμούς.
Αυτόπου χάρισε στην Κω τη κορυφαία θέση της ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς παγκοσμίως, είναι οι άνθρωποι της. Η γνήσια ελληνική φιλοξενία είναι μοναδική στην Κω, με τους ντόπιους συνεχώς να προσπαθούν να γεμίσουν το ταξίδι σας με τοπικές γεύσεις, έθιμα ή παραδόσεις.
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση τον Δήμο Κω και την CK Strategies, καθώς και την Skyexpress για την άνετη μεταφορά μας στο νησί. Ακόμη, ευχαριστούμε το ξενοδοχείο «Kipriotis Maris Suites», τα εστιατόρια «Η20», «Μυλοτόπι», «OLYMPIA», «PARON» και τις εταιρείες «Κos Rent a Boat» και «Trust Rental Kos».
Τέλος, ευχαριστούμε τον Μιχάλη Χατζηθεμελή για την παραχώρηση του υλικού από το κανάλι του στο youtube.
Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), ο πατέρας της ιατρικής και εμπνευστής του όρκου του Ιπποκράτη, άσκησε και δίδαξε την ιατρική επιστήμη στο αρχαίο Ασκληπιείο,ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στην Ελλάδα, που σώζεται στην Κω.