Tα μηνύματα που φτάνουν- ήδη από την αρχή της χρονιάς- στους επιχειρηματίες του Τουρισμού από τις ξένες αγορές δείχνουν πως και η φετινή σεζόν θα είναι ανοδική, ειδικά σε ότι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών. Οι πρόσφατες κινήσεις των δύο μεγαλύτερων tour operator της Ευρώπης έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω τάση.
TUI και Thomas Cook προχωρούν σε επέκταση των καλοκαιρινών τους προγραμμάτων για την Ελλάδα και ενίσχυση των πτήσεων τσάρτερ λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφουν.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις της TUI στα ελληνικά πακέτα παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι (υπόψη πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποτελούν τους μήνες με τις περισσότερες πωλήσεις στη γερμανική αγορά, που για τη χώρα μας αποτελεί τη βασική «δεξαμενή” τουριστών), ενώ σύμφωνα με το γερμανικό tour operator, σε Κρήτη, Ρόδο και Κω η προσφορά διευρύνθηκε κατά περίπου 40%.
Στο πλαίσιο αυτό έχει επίσης ανακοινωθεί η έναρξη νέων απευθείας πτήσεων προς την Κω από το Ανόβερο, τη Νυρεμβέργη, τη Στουτγάρδη και τη Βασιλεία, καθώς και από το αεροδρόμιο Schönefeld του Βερολίνου προς την Κρήτη και τη Ρόδο.
Εξίσου θετικά είναι τα τελευταία νέα που έρχονται από τον Thomas Cook. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peter Fankhauser, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, σημείωσε πως ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών διευρύνθηκαν οι προσφορές για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας μάλιστα πως αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις για τη χώρα μας εμφανίζουν αύξηση που φτάνει το 40%. Για την Ελλάδα υπάρχουν νέα δρομολόγια με αναχώρηση από τη Γερμανία με προορισμό τη Σάμο, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο.
Και ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator της Γερμανίας όμως, ο DER Touristik, αναφέρει πως η χώρα μας εξελίσσεται σε έναν από τους νικητές της περιόδου που ξεκινά.
Οι προβλέψεις δείχνουν πως θα υπάρξει αύξηση κατά περίπου 6% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (ο προγραμματισμός από τις αεροπορικές εταιρείες δείχνει 1 εκατ. περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι, εξαιρουμένου του αεροδρομίου της Αθήνας).
Εντούτοις οι τελικές εκτιμήσεις για το φετινό αριθμό των επισκεπτών και τα προσδοκώμενα έσοδα θα γίνουν μετά την τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο (8-12 Μαρτίου), όπου και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη γερμανική αγορά. Η προσοχή στρέφεται στο κρίσιμο σκέλος των εισπράξεων, όπου το κυρίαρχο στοίχημα είναι να καλυφθούν οι ζημιές της προηγούμενης σεζόν (η υστέρηση άγγιξε σχεδόν το ένα δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ, η περσινή χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο 9% ή περίπου 1,4 εκατ. επιπλέον αφίξεις, για σύνολο της χώρας. Ο αριθμός των τουριστών, συμπεριλαμβανομένων και των επιβατών κρουαζιέρας φτάνει τα 27,5 εκατ. Η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες παρουσίασαν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 13%, 13,2% και 11,3% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφανίζουν θετικό πρόσημο 8,9% και 10,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη σημείωσαν πτώση 11,2%, 23% και 57,2% αντίστοιχα.
Δεν ωφελεί ν’ ανεβαίνει μόνο ο Τουρισμός. Να βλέπουμε και την ποιότητα πριν πανηγυρίζουμε.
Από την άλλη οι μεγαλοξενοδόχοι θα πρέπει να δίνουν ικανοποιητικούς μισθούς για να έχει και ο εργαζόμενος το κίνητρο να εξυπηρετεί σωστά τον πελάτη.