Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»

0
3573

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τα περιοριστικά μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακίνητων – Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι και περιορισμοί στον τουρισμό λένε οι επαγγελματίες διαχειριστές – ‘Ερχονται φοροέλεγχοι – Δήμοι και ένοικοι πολυκατοικιών θα αποφασίζουν για όποιον διαθέτει ακίνητο σε πλατφόρμα τύπου Αirbnb

 

«Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέπουμε με περιοριστικά μέτρα που το μόνο που θα καταφέρουν είναι περισσότερη φοροδιαφυγή».

Αυτό δηλώνουν τώρα ζητώντας διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, οι επαγγελματίες διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μία αγορά που με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε προ ημέρων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος με μελέτη της γνωστής εταιρείας συμβούλων Grant Thornton, αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% επί του συνόλου του τουριστικού προϊόντος της χώρας με μία εκτιμώμενη δαπάνη διαμονής και λοιπών τουριστικών υπηρεσιών για το 2022 στα 3,37 δισ. ευρώ επί των 23,4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται η συνολική τουριστική δαπάνη.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ) με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Χίου αντικρούει ως λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι το στεγαστικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο από την βραχυχρόνια μίσθωση: «Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη άποψη που τροφοδοτείται συνεχώς από όσους τα συμφέροντά τους πλήττονται από αυτή την δραστηριότητα. Αναφέρουν συνεχώς ότι εξ’ αιτίας της βραχυχρόνιας διαμονής δεν βρίσκουν φτηνά διαμερίσματα οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι.

Πώς όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού αν κάποιος κοιτάξει τα επίσημα στοιχεία της τελευταία απογραφής κτιρίων θα διαπιστώσει ότι μόλις το 1,2 με 1,5% των διαμερισμάτων των τουριστικών πόλεων λειτουργούν με βραχυχρόνια μίσθωση. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν το 1,5% να επηρεάζει ολόκληρη αγορά ακινήτων περιορίζοντας σε τόσο μεγάλο βαθμό την προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση; Εμείς σαν σύλλογος έχουμε πολλές φορές δημοσιεύσει προτάσεις μας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει καμία σοβαρή κίνηση από την πλευρά του κράτους να επενδύσει σε μια κοινωνική πολιτική στέγασης όπως βλέπουμε να γίνεται σε άλλα κράτη με το ίδιο πρόβλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται σε επιστολή τους προς το κυβερνητικό επιτελείο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (STAMA), κάνοντας λόγο για «μονομερή υπέρ των ξενοδόχων μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν επιδοτήθηκε από το κράτος ούτε κατά τη δημιουργία της υποδομής της, ούτε κατά την περίοδο του Covid, σε αντίθεση με την ξενοδοχεία που ενισχύθηκαν πολλαπλά με πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια, μη επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις εργαζομένων, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις οφειλών και σωρεία άλλων ευεργετικών μέτρων που χρηματοδότησαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Επιπλέον, η βραχυχρόνια μίσθωση σήμερα ανήκει ιδιοκτησιακά και ασκείται κατά 100% από ελληνικά χέρια, όταν η ξενοδοχία περιέρχεται όλο και πιο πολύ σε διεθνείς αλυσίδες και ξένα συμφέροντα».

Η ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ. από την πλευρά της αναφέρει σε σχέση με το στεγαστικό ζήτημα ότι υπάρχουν, για παράδειγμα, δεκάδες, εκατοντάδες και σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιοκτησίας των δήμων η του δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για στέγαση από φοιτητές, εργαζόμενους και επαγγελματίες.

«Πολλά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε επενδυτές για να ανακαινισθούν και να δοθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της ζήτησης, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα προσελκύσει αρκετούς επιχειρηματίες που αναζητούν ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις. Το μοντέλο παραχώρησης θα μπορούσε να είναι ενοικίαση με δικαίωμα υπεκμίσθωσης η ακόμη και συν-εκμετάλλευση με τους δήμους. Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα ακόμα και επιδοτούμενο στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης».

Σε επιστολή προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμοδίους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και το διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή οι διαχειριστές χαρακτηρίζουν άδικο και εντελώς άκομψο να συζητείται οποιαδήποτε αλλαγή σε επίπεδο νόμου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να μην καλείται ο κλάδος ως συνομιλητής στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Ετοιμάζονται, απ’ ότι διαβάσαμε στον τύπο, μέτρα για περιορισμό των καταλυμάτων, εφαρμογή ΦΠΑ, εφαρμογή επιπλέον δημοτικών τελών και πολλά άλλα. Αντί να καταφεύγουμε σε περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν συρρίκνωση της αλματώδους ανάπτυξης ενός ολόκληρου κλάδου που συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν, καλό θα ήταν να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών».

Ωστόσο δεν αποκλείεται τα μέτρα να μπουν στο συρτάρι και να εξεταστούν στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που θα ανοίξει για το στεγαστικό πρόβλημα. «Πάντως όχι τώρα», τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Οι διαχειριστές επισημαίνουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση υπάρχει από το 2016 και καλύπτει πλήρως την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τόσο οι διατάξεις του άρ. 111 του ν.4446/2016, του άρ. 39Α του ν.4172/2013 αλλά και οι ΠΟΛ: 1187/2017, 1013/2014, 1069/2015, 1112/2017, 1059/2018 που αφορούν αποκλειστικά την λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην χώρα μας, είναι ολοκληρωμένες όσο αφορά το κομμάτι της νομοθετικής ρύθμισης, που ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρεί η ΑΑΔΕ από τον Νοέμβριο του 2018 και είναι πλέον υποχρέωση όλων των ακινήτων που αναρτώνται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου AIRBNB να εγγραφούν στο μητρώο και αφού λάβουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) να τον αναρτούν υποχρεωτικά μαζί με την καταχώρηση.

Από την άλλη πλευρά οι διαχειριστές συμφωνούν με αυτό που αναφέρουν οι ξενοδόχοι, να υπάρξουν δηλαδή αυστηρές προδιαγραφές και standards λειτουργίας των ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής και μάλιστα θα πρέπει να οριστούν άμεσα: «Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει τουλάχιστον μια υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ορισθούν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας όπως ένας πυροσβεστήρας, ανιχνευτής καπνού, σημάνσεις εξόδων διαφυγής κ.λ.π. Πολλοί δε διαχειριστές ακινήτων έχουν ήδη προμηθευτεί όλα τα παραπάνω αν και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε προβλεφθεί στους παραπάνω νόμους που ορίζουν την λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Οι επαγγελματίες διαχειριστές ακινήτων επισημαίνουν ότι χάρη στη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν αναπτυχθεί πολλές γειτονιές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μαραζώσει και πολλά επαγγέλματα έχουν αναγεννηθεί λόγω της εργασίας που προσφέρει η δραστηριότητα, με καταστήματα λιανικής γύρω από περιοχές με ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής με μια συνεχώς αυξανόμενη πελατεία που εξασφαλίζει κερδοφορία στις επιχειρήσεις της γειτονιάς. «Προβλήματα και θέματα προς επίλυση ίσως και να υπάρχουν.

Είναι όμως συνετό να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων για να βρεθούν λύσεις που δεν θα περιορίζουν μια δραστηριότητα που προσφέρει σε μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας αλλά βάζοντας γερά θεμέλια για μια υγιή και αειφόρο ανάπτυξη στην μεγαλύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως».

Την ίδια στιγμή ξεκινά σαφάρι και από την εφορία με στόχο θα αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακόμα και αυτούς που ενοικιάζουν και δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/tourismos/xespase-polemos-gia-tis-vrachichronies-misthosis-stin-antepithesi-i-diachiristes-akiniton-airbnb/

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ