Ποια τετράστερα ξενοδοχεία σε Κω και Καλαμπάκα αναζητούν νέο ιδιοκτήτη

0
14474

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Στα πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα συγκαταλέγονται και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, η πλειονότητα μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει προσπάθεια για την εκποίηση της 4 αστέρων ξενοδοχειακής μονάδας Aegean Blu, η οποία βρίσκεται στην Κω. Πρόκειται για ένα τουριστικό κατάλυμα, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία Λάμπη ενώ έχει δυναμικότητα 158 κλινών.

Αποτελείται από ισόγειο κτίριο στην είσοδο (ρεσεψιόν-εστιατόριο) καθώς και τρία διώροφα κτίρια με υπόγειο που στεγάζουν τα δωμάτια. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, οι όροι δόμησης στον οικισμό που αναπτύσσεται το ξενοδοχείο, προκύπτει πως μπορεί να είναι μέχρι 2.025 τ.μ. ενώ από αεροφωτογραφίες φαίνεται πως υπάρχουν και μικρότερα κτίσματα δίπλα στην πισίνα, τα οποία πιθανότατα να είναι πέργκολες.

Με βάση ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η τεχνική έκθεση, το ξενοδοχείο έχει 100 δωμάτια και 158 κλίνες, εκ των οποίων τα περισσότερα να είναι δίχωρα και διαμερίσματα, που προορίζονται για οικογένειες ενώ ενδεχομένως χώροι στο υπόγειο να έχουν μετατραπεί σε δώματα.

Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι το κατάλυμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης ενώ όπως επισημαίνεται τα προηγούμενα χρόνια η άνοδος στην τουριστική κίνηση και η ανάγκη για ποιοτικότερες παροχές οδήγησε στο να γίνουν ριζικές ανακαινίσεις σε γειτονικά , ανάλογης ποιότητας και δυναμικότητας ξενοδοχεία με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την Cepal Hellas και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στα 3 εκατ. ευρώ.

Ξανά στο σφυρί με μειωμένη τιμή το Ammos Resort

Αυτό δεν είναι το μοναδικό ξενοδοχείο στην Κω, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ηλεκτρονικό σφυρί καθώς στις 26 Οκτωβρίου θα βγει για ακόμη μια φορά σε πλειστηριασμό το 4 αστέρων Ammos Resort στη θέση Άγιος Ιωάννης στην Κω, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Ξενοφάνης Κτηματική και Τουριστική.

Μάλιστα, λόγω των αλλεπάλληλων άγονων σφυριών του παρελθόντος, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει πέσει στα 4,38 εκατ. ευρώ από 5,475 εκατ. ευρώ είχε αρχικά οριστεί ενώ επισπεύδουσα είναι η dovalue.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων, το οποίο έχει κατασκευαστεί σε μια παραθαλάσσια έκταση 13.600 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη στην Κω. Το κατάλυμα αποτελείται από 2 διώροφες πτέρυγες με υπόγειο συνολικής επιφάνειας 4.357 τ.μ..

Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1991 και λειτούργησε μέχρι το 2005, οπότε παρέμεινε κλειστό μέχρι το 2009. Στη συνέχεια πέρασε σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και εκσυγχρονίζεται πλήρως. Με τη νέα του μορφή γίνεται επανεκκίνηση της λειτουργίας του το 2010.

Στις 16 Νοεμβρίου ένα ακόμη 4 αστέρων ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Τρικάλων στον αριθμό 148, Πίνδου και Δεληγιάννη στο κέντρο της Καλαμπάκας των Μετεώρων.

Πρόκειται για ξενοδοχείο κλασικού τύπου, δυναμικότητας 98 δωματίων και 174 κλινών, το οποίο αποτελείται από 3 κτηριακούς όγκους ενοποιημένους, οι οποίοι χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1987 ως το 2009.

Το συγκρότημα έχει αναπτυχθεί σε τέσσερα όμορα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 1.859 τ.μ. και έχει προσόψεις σε 3 δρόμους στο κέντρο της Καλαμπάκας. Αποτελείται από υπόγειο που περιλαμβάνει τους βοηθητικούς χώρους της μονάδας, ισόγειο με τους κοινόχρηστους χώρους, χώρους καθιστικών, εστιατορίων- bar, καθώς και 4 ορόφους δωματίων. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 4.763,64 τ.μ.. Τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Special Financial Solutions ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,035 εκατ. ευρώ.

Πηγή: https://www.capital.gr/

 

Συνεχίζεται το σήριαλ Κυπριώτη, κατάσχεση από τη ΔΟΥ Ρόδου
Νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σήριαλ της υπόθεσης Κυπριώτη μετά την  απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών της 5/10/2022 με την οποία ορίζεται ότι τα μισθώματα από την πρόσφατη συμφωνία της HotelBrain και της Κυπριώτης δεν θα αποδίδονται στην Κυπριώτης αλλά θα δεσμεύονται υπέρ της ΔΟΥ Ρόδου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση η εταιρεία Hotel Brain θα παρακρατήσει τα οφειλόμενα στο μέλλον μισθώματα και δεν θα εξοφλήσει την οφειλή της προς την Κυπριώτης ή άλλων τρίτων« έως του ύψους της επιβληθείσης κατασχέσεως, ήτοι έως το ποσόν 3.114, 445,80 ευρώ».
Μάλιστα, στη σχετική απόφαση, ορίζεται σαφώς ότι η Hotel Brain θα καταβάλλει τα οφειλόμενα μισθώματα από τις εμπορικές μισθώσεις που έχουν συναφθεί (5 συμφωνίες) μεταξύ των δύο μερών στην κατάσχουσα ΔΟΥ Ρόδου.
Σημειώνεται ότι με  βάση την απόφαση τα μισθώματα που αφορούν στα 2 πρώτα μισθωτικά έτη της συμφωνίας δηλαδή το 2023 και το 2024 έχουν ήδη καταβληθεί προς την πλευρά Κυπριώτη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμφωνία στα τέλη Αυγούστου μεταξύ της Hotel Brain και του Ομίλου Κυπριώτη η εν λόγω συνεργασία «διασφαλίζει πλέον το μέλλον των ξενοδοχείων και θωρακίζει τη ρευστότητα του Ομίλου και συμμετέχει στη μελλοντική υπεραξία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων υπό την αιγίδα της HotelBrain».
Με βάση τη συμφωνία η Hotelbrain θα μισθώσει για μία δεκαετία το σύνολο των ξενοδοχείων του ομίλου Κυπριώτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε πιεστεί στις σχέσεις του με τις τράπεζες, καταλήγοντας τελικά στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς στην πώληση στην HIG από τις τράπεζες Εurobank και Πειραιώς των δανείων ύψους 135 εκατ. ευρώ της «Γ. Κυπριώτης και Υιοί», ως ιδιοκτήτη και οperator, εξασφαλισμένων από τα πέντε ξενοδοχεία στην Κω (τα δύο ξενοδοχεία 5* το Kipriotis Maris Suites με 183 δωμάτια και Kipriotis Panorama Hotel & Suites με 253 δωμάτια και τρία ξενοδοχεία 4* αστέρων, το Kipriotis Aqualand Hotel με 203 δωμάτια, το Kipriotis Hippocrates Hotel με 173 δωμάτια και το Kipriotis Village Resort με 709 δωμάτια). Σημειώνεται ότι η HIG  δεν εμπλέκεται στη συμφωνία μεταξύ των ομίλων Κυπριώτη και Hotelbrain.
Μετά τη σχετική απόφαση εύλογα είναι τα ερωτήματα παραγόντων της αγοράς για την πορεία της συμφωνίας, για την οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί το ύψος της, ούτε οι άλλες τεχνικές- οικονομικές παράμετροι, ωστόσο όπως αναφέρεται στην απόφαση έχουν ήδη προκαταβληθεί τα μισθώματα για το 2023 και 2024.
Παράλληλα, προκύπτει ακόμη ένα ερώτημα που αφορά στη σύμβαση, καθώς μέσω αυτής ο βασικός πιστωτής αποκλείεται από τα μισθώματα, όπερ σημαίνει ότι ο δανεισμός της Κυπριώτης εξακολουθεί να παραμένει μη εξυπηρετούμενος.
Πηγή liberal.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ