Προς αναζήτηση προσωπικού τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία | Προσλήψεις χωρίς εργασιακή εμπειρία | Τι κάνει η Accor

0
668

Στην πρόσληψη εργαζομένων ακόμη και χωρίς εμπειρία ή έστω βιογραφικό, προχωράνε οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αλυσίδες ξενοδοχείων, καθώς τα στελέχη τους παραδέχονται ότι η πολυετής υποαμοιβή του προσωπικού έχει γυρίσει μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην υψηλή, μεταπανδημική ταξιδιωτική ζήτηση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον κλάδο της φιλοξενίας όταν έκλεισαν τα διεθνή ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλοί επέλεξαν να μην επιστρέψουν για εργασία στον κλάδο, βρίσκοντας καλύτερα αμειβόμενη εργασία αλλού, αφήνοντας τους ξενοδόχους αντιμέτωπους με μια απελπιστική έλλειψη.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή εταιρία Accor εφαρμόζει πιλοτικές πρωτοβουλίες για την πρόσληψη ατόμων που δεν έχουν εργαστεί προηγουμένως στον κλάδο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Sebastien Bazin, σε συνέντευξή του στο Reuters, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ, τον περασμένο μήνα.

Η Accor, η οποία διαχειρίζεται εμπορικά σήματα όπως τα Mercure, ibis και Fairmont σε περισσότερες από 110 χώρες, χρειάζεται 35.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.

“Δοκιμάσαμε στη Λυών και το Μπορντό πριν από 10 ημέρες και αυτό το Σαββατοκύριακο παίρνουμε συνέντευξη από ανθρώπους, χωρίς βιογραφικό, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσα σε 24 ώρες”, δήλωσε ο κ. Bazin.

accorΣε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Accor καλύπτει τις θέσεις στη Γαλλία με νέους και μετανάστες, ενώ, παράλληλα, περιορίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πρόκειται για φοιτητές και ανθρώπους από τη Βόρεια Αφρική.

Οι νεοπροσληφθέντες εκπαιδεύονται έξι ώρες και μαθαίνουν στη δουλειά, σύμφωνα με τον κ. Bazin.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 13% και το 15% της οικονομικής παραγωγής, αντίστοιχα, πριν από την πανδημία.

Οι ξενοδόχοι εκεί προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές, δωρεάν διαμονή και προνόμια όπως bonus και ασφάλιση υγείας.

“Πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να μετακινηθούν σε άλλους τομείς, οπότε ξεκινάμε έναν κλάδο από το μηδέν και πρέπει να παλέψουμε για την εξεύρεση εργαζομένων με προσόντα και δεξιότητες”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ο Gabriel Escarrer, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής ξενοδοχειακής εταιρίας Melia.

Για να προσελκύσει προσωπικό, η εταιρία του παρείχε πρόσφατα καταλύματα, μερικές φορές σε δωμάτια ξενοδοχείων, λόγω της έλλειψης ενοικιαζόμενων κατοικιών κοντά στα θέρετρά της.

Οι μικρότεροι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις όσον αφορά τη στελέχωση με προσωπικό.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής του Hotel Mundial, ενός από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Λισαβόνας, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να προσλάβει 59 εργαζομένους. Χωρίς αρκετό προσωπικό, φοβάται ότι ορισμένα ξενοδοχεία θα μειώσουν τον αριθμό των επισκεπτών και το εύρος των ανέσεων που μπορούν να παρέχουν.

“Εάν δεν μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό, θα πρέπει να περικόψουμε τις υπηρεσίες”, δήλωσε. Και πρόσθεσε: “Αυτό είναι λυπηρό και δραματικό για έναν κλάδο που δεν είχε έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια”.

Οι περιπτώσεις της Ισπανίας και την Πορτογαλίας

Σε ολόκληρη την Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, το σενάριο επαναλαμβάνεται, τόσο στην ξενοδοχειακή αγορά, όσο και στην εστίαση και διασκέδαση.

Στον κλάδο της εστίασης στην Ισπανία υπολείπονται 200.000 εργαζόμενοι και τα πορτογαλικά ξενοδοχεία χρειάζονται τουλάχιστον 15.000 επιπλέον άτομα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με τις εθνικές ενώσεις φιλοξενίας.

Γίνονται προσπάθειες να προσέλθουν πίσω οι εργαζόμενοι. Στην Ισπανία, τα μπαρ και τα εστιατόρια αύξησαν τους μισθούς των εργαζομένων κατά σχεδόν 60% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αλλά η τουριστική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ο τομέας που πληρώνει τους εργαζόμενους με τα λιγότερα χρήματα, περίπου 1.150 ευρώ τον μήνα.

Στη γειτονική Πορτογαλία, οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% φέτος, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας και του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, αλλά ο μέσος μισθός στον τομέα είναι 881 ευρώ τον μήνα, πάνω από τον κατώτατο μισθό των 705 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Accor, όσο η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι στο 60% ή 70% μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά το κρίσιμο διάστημα είναι από τις αρχές Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, όταν η πληρότητα θα ανέλθει στο 100%.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι, στο παρελθόν ο κλάδος ούτε πλήρωνε αρκετά ούτε επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη του προσωπικού. “Δεν δίναμε  τη δέουσα προσοχή και, πιθανώς, υποπληρώναμε μερικούς ανθρώπους για πάρα πολύ καιρό”, είπε. “Οπότε αυτό που συμβαίνει είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης”.

money-tourism.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ