TUI Βελγίου: Stop στις πτήσεις προς Βουλγαρία μέχρι τέλος Ιουνίου και στα Σκόπια για όλη τη σεζόν, λόγω πολέμου | “Καταρρέει” ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός

0
400

“Προσγειώνει” τα αεροσκάφη της προς τη Βουλγαρία μέχρι το τέλος Ιουνίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η TUI Βελγίου, ενώ, παράλληλα, η εταιρία, έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς τη Βόρεια Μακεδονία, για το σύνολο της φετινής τουριστικής σεζόν. 

Ο τουριστικός πράκτορας ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις του προς τη Βουλγαρία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η TUI Βελγίου έχει διαπιστώσει μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος των παραθεριστών για προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας αναφέρει ότι το ενδιαφέρον έχει επίσης μειωθεί για τους συνήθως δημοφιλείς προορισμούς ταξιδιών πόλης σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Η TUI Βελγίου πετάει συνήθως δύο φορές την εβδομάδα προς δύο βουλγαρικά αεροδρόμια: Μπουργκάς και Βάρνα. Και οι δύο αυτοί προορισμοί βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας, στη Μαύρη Θάλασσα. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν επίσης ακτές στη Μαύρη Θάλασσα και αυτή η (σχετική) γεωγραφική εγγύτητα με την εμπόλεμη ζώνη φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό προς τη Βουλγαρία.

Ο Piet Demeyere, επικεφαλής της TUI Βελγίου, δήλωσε στο VRT News ότι “αποφασίσαμε να ακυρώσουμε όλες τις πτήσεις από τις Βρυξέλλες προς τη Βουλγαρία, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να ταξιδέψει κανείς στη Βουλγαρία, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι οι Βέλγοι ταξιδιώτες είναι μάλλον επιφυλακτικοί, όταν πρόκειται να επιλέξουν προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη”.

Όποιος έχει ακυρώσει την πτήση του, θα μπορεί να κάνει νέα κράτηση για άλλο προορισμό ή να πάρει πίσω τα χρήματά του.

“Δεν έχουμε απολύτως καμία πρόθεση να ακυρώσουμε πτήσεις που πρόκειται να αναχωρήσουν μετά τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε φυσικά να παρακολουθούμε στενά τη γεωπολιτική κατάσταση”, δήλωσε ο κ. Demeyere.

Ο εκπρόσωπος της TUI Βελγίου πρόσθεσε ότι, επί του παρόντος, υπάρχει επίσης μικρότερο ενδιαφέρον για συνήθως δημοφιλείς προορισμούς, όπως η πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

“Οι ταξιδιώτες προτιμούν να κάνουν ένα ταξίδι πόλης στη Βαλένθια ή τη Λισαβόνα ,παρά σε μια πόλη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πράγα. Ολόκληρη η περιοχή φαίνεται να υποφέρει εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία”, είπε.

Παράλληλα, η TUI Belgium, έχει προχωρήσει στην ακύρωση όλων των πτήσεων της προς τη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.

“Καταρρέει” ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός από την εισβολή στην Ουκρανία

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός, που ήδη έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας, καταγράφει περαιτέρω μείωση εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, την εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου 918 Φεβρουαρίου), τα εξερχόμενα διεθνή αεροπορικά εισιτήρια από τη Ρωσία ανέρχονταν στο 42% των προ της πανδημίας επιπέδων, όμως την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή (25 Φεβρουαρίου), τα εκδοθέντα αεροπορικά εισιτήρια μειώθηκαν σε μόλις 19%. Έκτοτε, οι κρατήσεις πτήσεων “βυθίστηκαν” ακόμη περισσότερο και κυμαίνονται γύρω στο 15%.

Λόγω των πολεμικών κυρώσεων στην πολιτική αεροπορία, οι Ρώσοι δεν μπορούν να κάνουν κρατήσεις για πτήσεις προς πολλούς από τους αγαπημένους τους προορισμούς στη Δύση. Έτσι, κλείνουν ταξίδια προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Μια ανάλυση των αεροπορικών κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου, της έναρξης της εισβολής, και της 27ης Απριλίου, αποκαλύπτει ότι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, κατά σειρά ανθεκτικότητας, είναι η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες, το Κιργιστάν, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι κρατήσεις για τη Σρι Λάνκα είναι σήμερα 85% πάνω από τα προ-πανδημικά; επίπεδα, για τις Μαλδίβες 1% κάτω, για το Κιργιστάν 11% κάτω, για την Τουρκία 36% κάτω και για τα ΗΑΕ, 49% κάτω. Ωστόσο, η θέση της Σρι Λάνκα στην κορυφή του καταλόγου δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά την ελκυστικότητα του νησιού ως προορισμού. Αντίθετα, είναι συνέπεια των τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες απομάκρυναν τους επισκέπτες το 2019, το έτος αναφοράς πριν από την πανδημία.

Περαιτέρω ανάλυση των πρόσφατων εισιτηρίων που κλείστηκαν για την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνει ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό είναι εύποροι Ρώσοι που πηγαίνουν διακοπές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των premium θέσεων που πωλήθηκαν έχει τριπλασιαστεί, σε σύγκριση με το 2019, και η μέση διάρκεια του ταξιδιού για τους premium ταξιδιώτες είναι 12 διανυκτερεύσεις στην Τουρκία και 7 διανυκτερεύσεις στα ΗΑΕ.

Οι αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων, μετά τις ρωσικές εχθροπραξίες στην Ουκρανία, έχουν ως εξής:

– 24 Φεβρουαρίου: Η Aeroflot απαγορεύτηκε να πετάξει προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

– 25 Φεβ: Η Ρωσία απαγόρευσε στις βρετανικές αεροπορικές εταιρίες να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της.

– 27 Φεβ: Η ΕΕ έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.

– 1 Μαρτίου: Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο τους.

– 5 Μαρτίου: Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες (Aeroflot, Ural Airlines, Azur Air και Nordwind Airlines και άλλες) ανέστειλαν τις διεθνείς πτήσεις.

– 25 Μαρτίου: Η Rosaviatsiya, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας, επέκτεινε την απαγόρευση των πτήσεων σε 11 αεροδρόμια στα νότια και κεντρικά τμήματα της Ρωσίας.

– 25 Μαρτίου: Η Vietnam Airlines ανέστειλε τις τακτικές πτήσεις προς τη Ρωσία.forwardkeys

– 14 Απρ: Η AirBaltic διέκοψε τις πτήσεις προς τη Ρωσία, αλλά θα επιστρέψει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

– 22 Απρ: Η EgyptAir επανέλαβε τις καθημερινές απευθείας πτήσεις μεταξύ Καΐρου και Μόσχας.

Ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος της ForwardKeys, δήλωσε σχετικά: “Ο πόλεμος με την Ουκρανία, και οι επακόλουθες κυρώσεις στις πτήσεις, έχουν ουσιαστικά προκαλέσει το “στράγγισμα” της ρωσικής αγοράς εξερχόμενου τουρισμού. Όσοι εξακολουθούν να πετούν αποτελούν μια μικρή, εύπορη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διακοπές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και όχι στην Ευρώπη, που είναι ο αγαπημένος τους προορισμός σε κανονικές εποχές”.

Πηγή: https://money-tourism.gr/quot-katarreei-quot-o-rosikos-exerchomenos-toyrismos-tin-eisvoli-stin-oykrania/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ