Δεκάδες πτήσεις τσάρτερ καταφτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά, γεμάτα τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους – Κίνηση ματ από τους Πορτογάλους.
Επιστροφή στην τουριστική κανονικότητα για την Ελλάδα φέτος, δύο χρόνια μετά την πανδημία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεκάδες ναυλωμένες και τακτικές πτήσεις φέρνουν στους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας ευρωπαίους τουρίστες, ενώ όλο και περισσότερα ξενοδοχεία ξεκινούν τη λειτουργία τους.
Υπολογίζεται ότι στα μεγάλα νησιά έχουν ήδη ανοίξει τα μισά resorts, ενώ τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει η πλειοψηφία των εποχικών ξενοδοχείων της χώρας. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προσγειώθηκαν χθες (Δευτέρα 25/4) πάνω από 50 πτήσεις από διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανάμεσα σε αυτά, αεροπλάνα των μεγαλύτερων tour operator. Δεκάδες πτήσεις και για τη Ρόδο, αλλά και την Κω, τα νησιά του Ιονίου και τα κύρια νησιά των Κυκλάδων.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται πρώτοι τη χώρα μας προέρχονται κυρίως από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο, ενώ και οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, φέρνουν τουρίστες από μικρότερα αεροδρόμια των διαφόρων χωρών.
Τα εποχικά καταστήματα εμπορικά και εστίασης στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας έχουν επίσης αρχίσει να ανοίγουν, ελπίζοντας σε μια καλή τουριστική σεζόν. Οι αλλαγές στις ταξιδιωτικές συνήθειες που έφερε η πανδημία, θέλουν τους τουρίστες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται, να στηρίζουν τα τοπικά καταστήματα και την τοπική κοινωνία, επιλέγοντας ντόπια μαγαζιά, προϊόντα, κ.α. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει καλύτερη και μεγαλύτερη κίνηση για κάθε είδους επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχθεί, αν οι ταξιδιώτες θα αλλάξουν όντως συνήθειες ή θα επιστρέψουν στις παλιές. Δηλαδή να μένουν στα ξενοδοχεία τους σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών τους, ειδικά εκείνοι που έχουν επιλέξει all-inclusive πακέτα και να μην ξοδεύουν επιπλέον χρήματα εκτός ξενοδοχείου.
Ο πόλεμος των τιμών και όχι μόνο
Οι κρατήσεις πάντως της τελευταίας στιγμής αναμένεται να είναι πολλές, αφού και η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατά σε στάση αναμονής πολλούς ταξιδιώτες. Τα εκατομμύρια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που δεν θα ταξιδέψουν φέτος, προκαλούν «μεγάλα κενά» σε όλες τις χώρες κυρίως της Μεσογείου, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν δυτικό-ευρωπαίους. Η Τούρκοι ξενοδόχοι έχουν επιδοθεί σε πόλεμο τιμών, προκειμένου να κερδίσουν τουρίστες από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού ενώ ανέμεναν πάνω από 7 εκατομμύρια ρώσους, τώρα πιστεύουν ότι ίσως ταξιδέψουν στα θέρετρα τους γύρω στα 3 εκατομμύρια.
Οι Πορτογάλοι σε μια κίνηση ματ, ανακοίνωσαν ότι θα αντιμετωπίζουν τους Βρετανούς ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα ως πολίτες της ΕΕ, επιτρέποντάς τους να περάσουν γρήγορα μέσω των ηλεκτρονικών πυλών στα αεροδρόμια τους. Η νέα συνοριακή πολιτική της Πορτογαλικής κυβέρνησης θα επιτρέψει στους Βρετανούς να παρακάμψουν τις μεγάλες ουρές και τους ελέγχους που απαιτούνται για επιβάτες από «τρίτες» χώρες εκτός ΕΕ. Οι Βρετανοί ταξιδιώτες με ηλεκτρονικά διαβατήρια θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις πύλες στη Λισαβόνα, το Φάρο, το Πόρτο και το Φουντσάλ στη Μαδέρα. Αυτή η διευκόλυνση για τους Βρετανούς θα μπορούσε ενδεχομένως να τους δελεάσει και να πάνε στην Πορτογαλία αντί να επιλέξουν άλλους παραλιακούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Πηγή news247.gr
Εαν δεν ήταν καλοκαίρι θα έλεγαν στα κανάλια οι Ευαγγελατοι. Κάθε μέρα χάνουμε ένα λεωφορείο με 40 επιβάτες. Γιατί τόσοι πεθαίνουν ακόμη.
Πολλοί τουρίστες χωρίς αγοραστική κινηση