Η αύξηση που θα ζητηθεί από τους to’s στις τιμές των ξενοδοχείων το 2023 | Τι συζητήθηκε στην κλειστή συνεδρίαση των φορέων | Η επιστολή έκπληξη και οι απουσίες…

0
965

Το μείζον θέμα των αυξήσεων στις τιμές των συμβολαίων με τους tour operators για το 2023, συζητήθηκε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε κλειστή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν 49 πρόεδροι ενώσεων ξενοδόχων, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας του θέματος ήταν το γεγονός της συμμετοχής πρωτοφανούς μεγάλου αριθμού προέδρου ενώσεων, ενώ υπήρξε συμφωνία με συντριπτική πλειοψηφία στην ανάγκη διεκδίκησης  αυξήσεων στις τιμές των tour operators για το 2023, τουλάχιστον 10%, καθώς τα ξενοδοχεία έχουν επιβαρυνθεί με πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα λειτουργικά κόστη, ενώ τα συμβόλαια για του χρόνου, έχουν αρχίσει και υπογράφονται με αυξανόμενο ρυθμό.

money tourism copyright photo τιμές
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
τιμές
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γρηγόρης Τάσιος, Γιάννης Ρέτσος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της διεκδίκησης αυξήσεων τουλάχιστον 10% για το 2023, ενώ και ο Ανδρέας Ανδρεάδης με “τιτίβισμά” του συντάχθηκε, γράφοντας χαρακτηριστικά: “Η ζήτηση για Ελλάδα 2022/23 θα είναι πολύ μεγάλη. Οι συνάδελφοι θα διαπράξουν μέγα λάθος αν φοβηθούν να αυξήσουν 8%-10% τις τιμές για το 23 στους TOs ώστε να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους & να καλύψουν τον πληθωρισμό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι μεγάλες ενώσεις ξενοδοχείων της χώρας έδωσαν το παρόν, ενώ εντύπωση προξένησαν:

– η απουσία της Ένωσης Ξενοδοχείων Χανίων
– η επιστολή προέδρου μικρής επαρχιακής ένωσης ο οποίος αρνήθηκε την συμμετοχή, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση μάλιστα, με την αιτιολογία ότι “δεν έχω όμως ούτε την εξουσιοδότηση αλλά ούτε και την  νομιμοποίηση για να μιλήσω για την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησής μου, πόσω μάλλον συναδέλφων μου ξενοδόχων”…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, οι πρόεδροι των μεγάλων ενώσεων (Μανώλης Μαρκόπουλος, Ρόδος, Νίκος Χαλκιαδάκης, Ηράκλειο, Μανώλης Τσακαλάκης, Ρέθυμνο, Ντίνα Σβύνου, Κως, Χριστίνα Τετράδη, Ζάκυνθος, Μπάμπης Βούλγαρης, Κέρκυρα, κ.ά.), στις τοποθετήσεις τους έκριναν αναγκαία για την βιωσιμότητα των ξενοδοχείων την αύξηση των τιμών, τουλάχιστον κατά 10% το 2023. Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, υπήρξε πρόταση και από τον Γιώργο Ζαφείρη (Μαγνησία) για πραγματοποίηση ενημέρωσης σε όλους τους ξενοδόχους, αναφορικά με τα κοστολογικά στοιχεία και τις αλλαγές-επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει, ενώ είναι γνωστή και εκπεφρασμένη η θέση του ότι “στον συνδικαλισμό δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”.

ksd copyright τιμές
Ο Μανώλης Τσακαλάκης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
money-tourism copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη, από την συζήτηση, η μεγάλη συμμετοχή στην οποία δείχνει την συσπείρωση του κλάδου, αναδείχτηκαν, για μια ακόμα φορά, τα τεράστια προβλήματα που ο κλάδος των ξενοδοχείων αντιμετωπίζει.

Τα ξενοδοχεία που επί δύο σχεδόν χρόνια παρέμειναν ανοικτά – κλειστά, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση που αυξάνει το λειτουργικό τους κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως είπε σύμφωνα μα τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, “…Η Ομοσπονδία δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για την ικανοποίηση των διαχρονικών αιτημάτων του κλάδου. Ωστόσο, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών μας, λαμβάνοντας τις σωστές για αυτές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν φαντάζουν. Η ενεργειακή κρίση, όσο και αν η έντασή της περιοριστεί στο μέλλον, ήρθε για να μείνει για αρκετό διάστημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ασφάλεια. Και σε αυτή θα έρθει να προστεθεί το προσεχές διάστημα και η αύξηση του μισθολογικού κόστους. Πρέπει, λοιπόν, κατά το σχεδιασμό μας να λαμβάνεται υπόψη και αυτή η εξαιρετικά σημαντική παράμετρος, ανάλογα με την επίδραση που έχει στην επιχείρησή του καθενός. Αν δεν διαμορφώνουμε την τιμολογιακή μας πολιτική με γνώμονα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος να αυξηθούν οι υποχρεώσεις, που συσσωρεύτηκαν τα δύο χρόνια της πανδημίας. Και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν αυτές να εξυπηρετηθούν”.

tetradivoulgarisΚαι κατέληξε δίνοντας έμφαση σε αυτό που επεσήμανε στο “τιτίβισμά” του και ο Ανδρέας Ανδρεάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν δεν λάβουμε τις ορθές αποφάσεις σήμερα, αύριο ίσως να είναι πολύ αργά. Και οι αξιοσημείωτες αντοχές και η διαχρονική ελκυστικότητα του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος, δεν δικαιολογούν, ειδικά σήμερα, φοβικά σύνδρομα στην λήψη ορθών αποφάσεων στην τιμολογιακή πολιτική, στη διεκδίκηση για το προσεχές έτος ρεαλιστικών αυξήσεων. Έχει αποδειχθεί πως η ελληνική ξενοδοχία ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να βγαίνει πιο δυνατή από αυτές. Με τις προσπάθειες όλων τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε η χώρα μας σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Με την υπευθυνότητα που δείξαμε στα χρόνια της πανδημίας αναδείχθηκε και ως ένας από τους πλέον ασφαλείς υγειονομικά προορισμούς. Το Ελληνικό Τουριστικό Προϊόν είναι ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως και αυτό οφείλεται και σε εμάς. Αυτό είναι που δίνει τη δύναμη που απαιτείται ώστε να διεκδικήσουμε για τις επιχειρήσεις μας αυτό που τους αξίζει”.

πηγή: https://money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ