Έκλεισε το ξενοδοχείο Χίλτον μετά από 58 χρόνια λειτουργίας

0
385

Το Hilton υπήρξε το ξενοδοχείο που έβαλε την Αθήνα στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Έπειτα από 58 χρόνια συναρπαστικής ιστορίας κλείνει σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2022.

Ορόσημο της πόλης υπήρξε το ξενοδοχείο Χίλτον που ολοκληρώνει τώρα τον κύκλο του. Το κτίριο πρόκειται να ανακατασκευαστεί ριζικά ώστε να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο 280 δωματίων, αλλά και 50 υπερπολυτελείς κατοικίες για ιδιώτες και εμπορικοί χώροι με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος έλξης για την Αθήνα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται στα 130 εκ. ευρώ, ενώ το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει μετά από δύο χρόνια. Μάλιστα, το ξενοδοχείο θα ονομάζεται Conrad, αποτίνοντας φόρο τιμής στον ιδρυτή των ξενοδοχείων Hilton, Conrad Hilton.

Από τις σουίτες, τις αίθουσες, τα εμβληματικά εστιατόρια και καφέ του Χίλτον πέρασε η αφρόκρεμα της σοουμπίζνες αλλά της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Από τον Άντονι Κουίν, τον Φρανκ Σινάτρα και την Έλα Φιτζέραλντ, ως τον Μάρλον Μπράντο και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι τον τον Ζακ – Ιβ Κουστό, τον πρίγκιπα Ρενιέ, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και βέβαια τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο τελευταίος μάλιστα διατηρούσε μόνιμα δωμάτιο στο ξενοδοχείο, ενώ ήταν πολύ αγαπητός στους εργαζόμενους αφού πάντοτε ευχαριστούσε προσωπικά τους σεφ και τους ανθρώπους του σέρβις και άφηνε φιλοδωρήματα που έκοβαν την ανάσα.

Το Χίλτον καινοτόμησε και έφερε για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό σε επαφή με γαστρονομικές συνήθειες και όχι μόνο. Για παράδειγμα τα πρώτα χάμπουργκερ και τα πρώτα κοκτέιλ σερβιρίστηκαν στο εστιατόριο Galaxy, ενώ η πόλη απέκτησε τα πρώτα της ballrooms για χορούς, εκδηλώσεις και ομιλίες.

Το «Χίλτον» οικοδομήθηκε την περίοδο μεταξύ 1958-1963, μετά από μελέτη των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου και Αντώνη Γεωργιάδη. Με την ανέγερση του, σήμανε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας. Σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου αποτέλεσαν βέβαια οι ανάγλυφες παραστάσεις του Γιάννη Μόραλη.

Όλα ξεκίνησαν το 1957 με τις πρώτες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην οικογένεια Πεζά και την εταιρία Hilton. Αφορμή στάθηκε βέβαια το ειδυλλιακό οικόπεδο που βρίσκεται στην ευθεία της Ακρόπολης εξασφαλίζοντας μοναδική θέα στο συγκρότημα. Η έκταση των 17 στρεμμάτων που ανήκε στο Κράτος αγοράστηκε έναντι 750.000 δολαρίων προκαλώντας σάλο για το χαμηλό αντίτιμο της πώλησης. Ωστόσο, το οικόπεδο βρίσκεται σε κοίτη ρέματος και ήταν επικλινές που σημαίνει πως χρειάστηκαν επιπλέον εργασίες για την ανοικοδόμησή του.

Τελικά το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε το 1963 και τα εγκαίνια του έγιναν τον Απρίλιο του 1963 διήρκησαν τρεις μέρες και αποτέλεσαν το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός για την Αθήνα.

Μάλιστα, παρευρέθηκε και ο ίδιος ο Κόνραντ Χίλτον ο οποίος παραδέχτηκε τότε πως το ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος γεννήθηκε στο Σαν Αντόνιο του Νέου Μεξικού, παιδί μεταναστών. Από νωρίς ωστόσο εκδήλωσε το επιχειρηματικό του πνεύμα, όταν ξεκίνησε να δουλεύει στο παντοπωλείο των γονιών του όπου υπήρχαν και 10 δωμάτια προς ενοικίαση και όταν πρώτος νοίκιασε δωμάτια του σπιτιού του πολλές, πολλές δεκαετίες πριν το Airbnb.

Αγόρασε το πρώτο του ξενοδοχείο το 1919 στο Τέξας το οποίο μετέτρεψε σε εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση για να ακολουθήσουν πολλά ακόμη. Η εταιρία του έγινε διάσημη όταν το 1954 εξαγόρασε την The Hotels Statler Company έναντι 111 εκ. δολαρίων τότε, η σημαντικότερη εξαγορά που είχε γίνει μέχρι τότε. Το δικό του λοιπόν όνομα θα φέρει το νέο «Χίλτον» τιμώντας τη διαδρομή του επιχειρηματία και την ιστορία του κτιρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ