Οι ταβέρνες της Καρπάθου που τιμούν την τοπική κουζίνα

0
629

Μια γευστική εμπειρία που πρεσβεύει τις γαστρονομικές αρχές του νησιού

Μακριά από όλα τα άλλα νησιά και σχετικά απομονωμένο στο Νότιο Αιγαίο, ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, η Κάρπαθος είναι ένα ιδιαίτερο νησί με ξεχωριστή κουλτούρα.

Άργησε να μπει και ίσως ακόμα δεν έχει μπει στο παιχνίδι του μαζικού τουρισμού, γεγονός που έχει επιτρέψει στους κατοίκους να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Αυτό φαίνεται και στο φαγητό που σερβίρεται στα τραπέζια του νησιού, καθώς τα περισσότερα τιμάνε την τοπική κουζίνα. Μπορεί να είμαστε στο Αιγαίο, αλλά εδώ τον πρώτο λόγο έχει το κρέας και ειδικά το κατσικάκι, που εκτρέφεται ελεύθερα στις πλαγιές της Καρπάθου. Κάθε σπίτι στην Κάρπαθο έφτιαχνε το δικό του ψωμί, το δικό του τυρί από τα ζώα που διατηρούσαν και καλλιεργούσε τον λαχανόκηπο. Τα περισσότερα φαγητά ψήνονταν σε παραδοσιακούς, χτιστούς φούρνους. Με την ίδια λογική λειτουργούν και οι περισσότερες ταβέρνες, μεταφέροντας αυτήν την τελετουργία στους επισκέπτες.

Ωραία Κάρπαθος

Μπορεί να είναι ακριβώς μπροστά στο λιμάνι, αλλά το ταβερνάκι κάθε άλλο παρά τουριστικό είναι. Σερβίρει παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με ντόπιες πρώτες ύλες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις χειροποίητες μακαρούνες με κρεμμύδι και ντόπιο τυρί που είναι η σπεσιαλιτέ του νησιού. Τα ντολμαδάκια είναι χειροποίητα, η ομελέτα γίνεται με τσιμέτες (άγρια χόρτα), αγκινάρες και σπανάκι και οι σαρδέλες είναι από ντόπιους ψαράδες. Πεντανόστιμα και τα κεφτεδάκια και το καρπάθικο λουκάνικο. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και το σέρβις φιλικό και χαλαρό.

Photo: Orea Karpathos@Facebook
Photo: Orea Karpathos@Facebook

Info: Ωραία Κάρπαθος, Λιμάνι, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 22450 22501

Άνοιξις

Παραδοσιακή κουζίνα σε σοκάκι πίσω από τη θάλασσα θα βρείτε εδώ στο Διαφάνι, στο επίνειο της Ολύμπου στη βόρεια Κάρπαθο. Κάτω από την κληματαριά θα δοκιμάσετε τοπικά πιάτα, μαγειρευτά και ψητά. Η χωριάτικη σερβίρεται με κρίταμο τουρσί, τις μακαρούνες τις φτιάχνουν με στάκα και το κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες. Μη χάσετε τη ρεβιθοσαλάτα και τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα. Οι τηγανητές πατάτες είναι κομμένες στο χέρι και οι μερίδες είναι μεγάλες.https://www.instagram.com/p/BzAxq2AlSFs/embed/?cr=1&v=13&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.travel.gr&rp=%2Ffood_and_drink%2Frestaurants%2Foi-tavernes-tis-karpathoy-poy-timoyn-ti%2F#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A832.8999999985099%2C%22ls%22%3A677.7999999988824%2C%22le%22%3A729.6999999992549%7D

Info: Άνοιξις, Διαφάνι, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 22450 51226

Κέδρος

Με θέα στη θάλασσα και την παραλία του Αγίου Γεωργίου, οι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν τη λογική “from farm to table”, αφού τα περισσότερα κρεατικά και λαχανικά που σερβίρουν είναι δικής τους παραγωγής. Το ντόπιο κρέας έχει την τιμητική του και δεν θα πρέπει να χάσετε το κατσικάκι στον φούρνο που λιώνει στο στόμα.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkedros.karpathos%2Fphotos%2Fa.1446979518678207%2F1446979225344903%2F&show_text=true&width=500

Στις σούβλες βάζουν κοτόπουλο και κοντοσούβλι και στο τηγάνι κεφτεδάκια πεντανόστιμα. Στις σαλάτες χρησιμοποιούν δικό τους ελαιόλαδο και δικό τους τυρί ενώ σερβίρουν και ζυμωτό ψωμί. Η καλύτερη ώρα για να έρθετε είναι αργά το απόγευμα για να δείτε και το ηλιοβασίλεμα.

Info: Κέδρος, Παραλία Αγίου Γεωργίου, κοντά στο Φοινίκι, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 6972 414686

Poseidon/Photo: Hotel’s website

Poseidon

Την τοπική κουζίνα της Καρπάθου αναδεικνύει μέσα από πειραγμένα και περίτεχνα πιάτα η σεφ Άντζελα Παπαβασιλείου στο εστιατόριο Poseidon του ξενοδοχείου Poseidon Blue. Πιάτα όπως τα λινγκουίνι με μελάνι σουπιάς και σολομό, το ψητό καλαμάρι με πίκλα λεμονιού ή το αργοψημένο αρνάκι με πουρέ καρότου συνδυάζουν τις πρώτες ύλες του νησιού με μοντέρνες τεχνικές και πρωτότυπες ιδέες.

Poseidon//Photo: Hotel’s website

Τα πιάτα ημέρας εναλάσσονται ανάλογα με την εποχή και πολλά από αυτά ψήνονται σε παραδοσιακό καρπάθικο ξυλόφουρνο. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει δεκάδες επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Το εστιατόριο έχει θέα θάλασσα και υποδειγματικό σέρβις.

Info: Poseidon, Αφιάρτης, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 6978 694482

Μπλε Κήπος

Από εδώ θα απολαύσετε μία από τις καλύτερες θέες στο νησί. Από τα τραπεζάκια της ταβέρνας θα βλέπετε από ψηλά τη θάλασσα και τον οικισμό της Ολύμπου. Σπιτικό και παραδοσιακό φαγητό με πολλά από τα φαγητά να ψήνονται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, οι μακαρούνες είναι από τις καλύτερες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο νησί, ενώ είναι μάστορες στα χειροποίητα μεζεδάκια: κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, ντολμαδάκια, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυζήθρα. Το highlight είναι το κοκκινιστό κατσικάκι αλλά ψήνουν αριστοτεχνικά και παϊδάκια.

Info: Μπλε κήπος, Όλυμπος, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 22450 51101

Λίνα Καπετάνιου

Πηγή: https://www.travel.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ