Τουρισμός: Με 46% πάνω έκλεισε ο Ιούλιος

0
106

Αν προσέξουμε η σεζόν θα πάει μέχρι τον Οκτώβριο – Με βάση τα στοιχεία της Google, Γερμανοί, Γάλλοι και Αγγλοι «ψάχνουν» για Ελλάδα τον Αύγουστο – Ξεπεράστηκαν οι στόχοι για κρατήσεις και αφίξεις – Ο συνολικός αριθμός των εισερχομένων από το εξωτερικό στο επτάμηνο αθροίζεται στα 3,9 εκατομμύρια – Η top 10 λίστα επισκεπτών από όλο τον κόσμο
Mε την εισερχόμενη κίνηση από το εξωτερικό στο επτάμηνο του 2021 να είναι λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων, με πάνω από 2 εκατομμύρια αφίξεις μόνο για τον Ιούλιο, επανέρχεται η συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και την επίτευξη του στόχου 50%-60% της χρονιάς-ρεκόρ όλων των εποχών που ήταν το 2019.

Επί του παρόντος, λοιπόν, βλέπουμε μια καλή -τουριστικά- εικόνα του Ιουλίου και εντός των στόχων που είχαν τεθεί σε Αθήνα και νησιά για αφίξεις και κρατήσεις. Με βάση τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF, οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οδικές αφίξεις) σημείωσαν άνοδο κατά 45,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με πάνω από 2 εκατ. φέτος σε σύγκριση με το 1,34 εκατομμύριο αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Νούμερο ενθαρρυντικό εν μέσω πανδημίας, έστω κι αν υπολείπεται έναντι του ρεκόρ των 3,7 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων του Ιουλίου του 2019. Eπιπλέον, στα θετικά για τον φετινό Ιούλιο και σε αντίθεση με πέρυσι, έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με τη μέση πληρότητα, ανάλογα με τον προορισμό, να έχει φτάσει προοδευτικά έως το τέλος του μήνα στο 60%-85% πανελλαδικά, πέραν φυσικά και των υψηλών ποσοστών, αγγίζοντας ακόμη και το 90% που καταγράφεται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

 

Aπό την άλλη πλευρά, στα αρνητικά δεδομένα για τη συνέχεια, προσμετράται η έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία που προκαλεί γενικευμένα στους τουριστικούς φορείς αλλά και το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο το βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για 13 ελληνικά νησιά μαζί με την Κρήτη, αλλά και δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη, με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το 4% σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Τήνος, αλλά και η Πάρος με πάνω από 5,5%.

Το κόκκινο στον χάρτη αποτυπώνεται ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη τόσο για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τον Αύγουστο -είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια πλέον κλείνονται έως και μόλις λίγες ώρες πριν από το ταξίδι- όσο και για το στοίχημα της μεγαλύτερης σεζόν μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ώστε να μετριαστούν -όσο γίνεται- οι φετινές απώλειες λόγω της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση ξενοδόχοι, αεροπορικές και tour operators βρίσκονται πάνω από τα συστήματα κρατήσεων φοβούμενοι νέα επιβράδυνση, τις οποίες πλέον μετρούν μέρα με τη μέρα. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός προκύπτει ιδιαίτερα μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι δεν θα έρθουν νέες κρατήσεις που τελικά είναι και το στοίχημα για σεζόν έως τον Οκτώβριο».

Τα νούμερα στις αφίξεις επταμήνου

Οσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, με βάση τα πιο πρόσφατα, επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώνεται στους 664.000 ταξιδιώτες και μόνο για τον Μάιο στους 285.000.

Ενδιαφέρον έχουν τα επιπλέον, προκαταρκτικά στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις, όπως αυτά προκύπτουν από τις φόρμες εντοπισμού PLF που υποχρεώνονται να συμπληρώνουν όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα στις εισόδους (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά σύνορα). Για τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των PLF ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, από το 1,39 εκατομμύριο τον Ιούλιο του 2020 (+45,4% από πέρυσι), ενώ για τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν λίγο πάνω από το 1,2 εκατομμύριο. Που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό στο επτάμηνο αθροίζεται με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ και τα PLF στα 3,9 εκατομμύρια. Σημειώνεται εδώ ότι πέρυσι ο Ιούλιος ήταν ο πιο δυνατός για το σύνολο του καλοκαιριού, αφού από τον Αύγουστο και μετά είχαν ξεκινήσει τα αυξημένα κρούσματα στα νησιά, κάτι που φοβούνται και για φέτος οι τουριστικοί φορείς.

Ο αριθμός των PLF πέρυσι τον Αύγουστο μειώθηκε στο 1,32 εκατομμύριο, τον Σεπτέμβριο στις 997.000 και εν συνεχεία τον Οκτώβριο στις 547.000 και μόλις στις 140.000 το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Τον φετινό Ιούλιο οι αφίξεις με όλα τα μέσα από την (πρώτη) Γερμανία είναι στις 345.000, ακολουθεί η Γαλλία με 172.000, η Πολωνία με 163.000 και εν συνεχεία Ιταλία, Ολλανδία και Ρουμανία με νούμερα -και οι τρεις- πάνω από τις 100.000. Τα συμπληρωμένα PLF από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη αγορά για τη χώρα μας που άνοιξε φέτος στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου λόγω του μέτρου της καραντίνας με την επιστροφή στη χώρα, είναι στους 98.000 ταξιδιώτες – και εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι οι προσδοκίες από τη βρετανική αγορά είναι ότι θα κινούνταν καλύτερα από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Η αγορά των ΗΠΑ -από τις πλέον σημαντικές λόγω δαπάνης- βρίσκεται στην 9η θέση της συνολικής κατάταξης των αγορών με τις περισσότερες αφίξεις για τη χώρα μας, ενώ πολύ περιορισμένος είναι ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία, μόλις στις 25.000, λόγω του μειωμένου αριθμού των πτήσεων σε αυτή τη φάση από τη ρωσική αγορά.

Ανεβαίνει η Αθήνα

Καλύτερες ημέρες βλέπει ήδη από τον Ιούλιο και η ελληνική πρωτεύουσα τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και κρατήσεων, παρά το γεγονός ότι τα νούμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα την προ πανδημίας περίοδο, ειδικά αυτή του 2019, που ήταν και η καλύτερη όλων των εποχών. Αν και ο Ιούνιος ξεκίνησε με χαμηλά νούμερα μεταξύ 30%-40% όσον αφορά την πληρότητα, με πολλά καταλύματα να παραμένουν κλειστά, τον Ιούλιο άνοιξε η συντριπτική πλειονότητα με μέση πληρότητα στο 45%, αλλά και αυξημένα νούμερα, ειδικά σε ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών.

Ο Αύγουστος, με βάση τις μέχρι σήμερα προκρατήσεις, διαφαίνεται ακόμη καλύτερος και σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και το περαιτέρω άνοιγμα της κρουαζιέρας, με περισσότερους τουρίστες και από τις ΗΠΑ, μία από τις καλύτερες παραδοσιακά αγορές για την ελληνική πρωτεύουσα. Μία από τις ανατροπές που έφερε φέτος η πανδημία, ειδικά για την Αθήνα, είναι ότι πολλές αεροπορικές έχουν εντάξει στο θερινό τους πρόγραμμα απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό για τα ελληνικά νησιά, απαντώντας στην τάση από πλευράς του ταξιδιωτικού κοινού εν μέσω κορωνοϊού να θέλει να ξοδεύει λιγότερο χρόνο σε ενδιάμεσους σταθμούς. Η Αθήνα διαχρονικά το καλοκαίρι αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό 1-2 ημερών με προορισμό τα ελληνικά νησιά και αυτό πλέον έχει περιοριστεί φέτος εν μέρει, με κάποιους ταξιδιώτες να προτιμούν ακριβώς τις απευθείας πτήσεις για τους προορισμούς τους.

Οι αναζητήσεις στην Google

Μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών όσον αφορά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν τα στοιχεία από την Google σε σχέση με τις αναζητήσεις από το διεθνές κοινό που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούλιο για ταξίδια στη χώρα μας. Από την 1η έως τις 23 Ιουλίου και ως προς τις αναζητήσεις από το εξωτερικό για διαμονή σε ελληνικούς προορισμούς, στην κορυφή παραμένουν (όπως και το προηγούμενο διάστημα) σταθερά η Κως, η Ρόδος και το Ηράκλειο, ενώ ακολουθούν Σαντορίνη, Χαλκιδική, Αθήνα, Μύκονος, Κέρκυρα, Χανιά και Ζάκυνθος που συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Με βάση τον όγκο των αναζητήσεων στην Google, στο top 3 είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, δηλαδή η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ακολουθεί η Γαλλία, όπου φέτος η χώρα μας είναι Νο1 προορισμός εξωτερικού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, συνεχίζοντας να κεφαλαιοποιεί την καλή της φήμη από την περυσινή χρονιά. Ακολουθεί η Πολωνία, ενώ Ολλανδία και Ιταλία επίσης τοποθετούν ψηλά την Ελλάδα για το διάστημα από 1-23 Ιουλίου ως προς τις αναζητήσεις για διαμονή το επόμενο διάστημα. Στην 7η θέση των αναζητήσεων βρίσκεται η πολύ σημαντική, λόγω υψηλής δαπάνης αλλά και αφίξεων, αγορά των ΗΠΑ, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν Βέλγοι, Ουκρανοί και Σέρβοι.

Τι αναζητούν οι Ελληνες στη χώρα τους; Για το διάστημα έως τις 23 Ιουλίου, πρώτη στις αναζητήσεις στα ταξίδια εσωτερικού είναι η Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Χαλκιδική, Αθήνα, Νάξος, Λευκάδα, Χανιά, Ρόδος, Κως, Ηράκλειο και Κέρκυρα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ταξίδια εξωτερικού, οι Ελληνες, έστω κι αν είναι διστακτικοί, αναζητούν διαμονή στους κλασικούς προορισμούς για το επόμενο ταξίδι τους εκτός των τειχών, δηλαδή σε Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο. Ντουμπάι και Κωνσταντινούπολη συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των αναζητήσεων για την περίοδο από την 1η έως τις 23 Ιουλίου για ταξίδια το επόμενο διάστημα, ενώ Αμστερνταμ, Βενετία, Βιέννη, Βαρκελώνη και Νέα Υόρκη συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Πηγή protothema.gr

Χ. Θεοχάρης: Ξεκινάει μια χρυσή εποχή για τον τουρισμό στη χώρα μας

Στη Σκιάθο βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ενημερώνεται για θέματα του τουρισμού από τους ανθρώπους του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο νησί του Παπαδιαμάντη και παράλληλα την τουριστική ναυαρχίδα των Σποράδων.

Ο κ.Θεοχάρης σήμερα επισκέφθηκε τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα και συζήτησαν θέματα που αφορούν το νησί, ενώ το μεσημέρι στον πολυχώρο “Μπούρτζι” είχε συνάντηση με παράγοντες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου επισήμανε τα προβλήματα του κλάδου εξαιτίας των ειδικών και δύσκολων συνθηκών που επικρατούν, ειδικά σε ένα νησί που ο τουρισμός του βασίζεται στην βρετανική τουριστική αγορά.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προσερχόμενος στον πολυχώρο τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να εστιάσουμε στους αριθμούς. Και αυτό ίσχυε και πέρυσι αλλά και φέτος σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Φυσικά, έχουν μεγάλη σημασία για τους ξενοδόχους του νησιού, καθώς οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν δουλειές για τους υπαλλήλους τους, βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις τους κλπ. Οπότε, δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι τα παραγνωρίζω. Όμως, τα νούμερα θα “ γεννήσουν” άλλα νούμερα μόνο αν η ποιότητα και η εικόνα της χώρας μας διατηρηθούν στο επίπεδο που έχουμε καταφέρει από πέρυσι έως τώρα. Πρέπει, δηλαδή, να μην είμαστε επιθετικοί, να προσέξουμε τα υγειονομικά μας μέτρα και τα πρωτόκολλα ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε καλά αποτελέσματα και το 2022, αλλά και τις επόμενες χρονιές. Να είστε σίγουροι ότι ξεκινάει μια χρυσή εποχή για τον τουρισμό στη χώρα μας, που αν προσέξουμε λίγο, μπορούμε να την κάνουμε ακόμα πιο επιτυχημένη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Τουρισμού είχε επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Σκιάθου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και κυρίως για την πορεία των εμβολιασμών και την ανταπόκριση των εργαζομένων στην εστίαση.

Το απόγευμα ο κ.Θεοχάρης θα παρευρεθεί, μαζί με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία βρίσκεται στο νησί επίσης από χθες, στις Κουκουναριές για τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού-ενημερωτικού κέντρου του Safe Water Sports, που αφορούν τα αθλήματα θαλάσσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ