MANOΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σχεδιασμός και προετοιμασία»
Στην διαδικτυακή ημερίδα για το άνοιγμα του τουρισμού, που διοργανώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, στελεχών του κόμματος και ανθρώπων του τουρισμού, μίλησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι μαζί με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών και Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Ευρωβουλευτή, κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ είχαν επεξεργαστεί, πριν από 13 μήνες, την ιδέα για τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού ασφαλούς μετακίνησης στην Ευρώπη.
«Πέρυσι, η Ευρώπη ήταν διστακτική στην εφαρμογή αυτής της ιδέας, οι συνθήκες, όμως, άλλαξαν. Ο Πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, έδωσε μάχη για να αποτελέσει ευρωπαϊκή πολιτική το πράσινο πιστοποιητικό», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Επεσήμανε ότι δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ η πλατφόρμα, αλλά και η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικών μοριακών τεστ των άλλων χωρών, αναφέροντας ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι να ενεργοποιηθεί το πράσινο πιστοποιητικό στο διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου.
«Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να λειτουργήσει υπάρχει ένα κενό ασφαλείας που πρέπει να καλυφθεί. Για τη χώρα μας αυτή είναι μια άμεση προτεραιότητα, απαιτεί βήματα όπως:
1ον: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα σε όλες τις πύλες εισόδου.
2ον: Υποδομές στις πύλες εισόδου που θα σκανάρουν την πιστότητα και εγκυρότητα τεστ και πιστοποιητικών», τόνισε ο κ. Κόνσολας.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι προϋποθέτει μια επαρκή προετοιμασία για να έρχονται επισκέπτες με υγειονομική θωράκιση και έλεγχο, αλλά, κυρίως, για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι ελέγχθηκαν και πριν την αναχώρησή τους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για να αρθούν εμπόδια και επιφυλάξεις από άλλες χώρες.
Όπως είπε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, η διενέργεια rapid test κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα, θα άρει αυτά τα εμπόδια, παρατηρώντας ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να έχει σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν από την Ελλάδα ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία.
Ο κ .Κόνσολας έθεσε τρία ζητήματα:
1ον: Επάρκεια σε αριθμό rapid test αφού αν επιτευχθεί ο στόχος του 50% των επισκεπτών του 2019 θα πρέπει να έχουμε 15 εκ. rapid test. Τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προμήθειά τους.
2ον: Τη διενέργεια και την άμεση έκδοση αποτελεσμάτων στα rapid test εντός 24ώρου για να αναχωρήσουν οι τουρίστες. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, όπου μπορεί σε μια μέρα αιχμής να αναχωρούν 10.000 επισκέπτες και να απαιτούνται ισάριθμα rapid test.
Ο κ. Κόνσολας έθεσε ως προϋπόθεση επιτυχίας την ενίσχυση των υποδομών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς για την άμεση έκδοση αποτελεσμάτων αυτού του μεγάλου αριθμού rapid test. Ανάλογη κάλυψη πρέπει να υπάρχει για τα μικρότερα νησιά, με τον πλήρη εφοδιασμό περιφερειακών ιατρείων και φαρμακείων με rapid test.
3ον: Το κόστος της διενέργειας rapid test. Στην περίπτωση που το κόστος θα μετακυλιστεί στον επισκέπτη, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, αν σκεφτεί κανείς ότι Ισπανοί ξενοδόχοι αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο κ. Κόνσολας ζήτησε να καλυφθεί το 50% του κόστους από τη χώρα μας, ζητώντας να ενταχθεί το συγκεκριμένο μέτρο στις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις.
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές συνεισφέρουν θετικά και κατέληξε λέγοντας:
«Είμαι μακριά από πρακτικές που κινούνται στη λογική του εμπορίου ελπίδας και των εύκολων εκτιμήσεων που χαϊδεύουν αυτιά. Το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι προσωπικό στοίχημα κανενός, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα.
Και πρέπει να πετύχει».