Βρετανία: Πιέσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να μπουν στην πράσινη λίστα, τα νησιά σε Ελλάδα και Ισπανία | Ναι σε ταξίδια σε πορτοκαλί προορισμούς | «Ποδαρικό» στη Ρόδο κάνουν την Πέμπτη Ισραηλινοί

0
146

Πιέσεις για ομοιόμορφη εφαρμογή των κριτηρίων κατάταξης των προορισμών στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη, αλλά και για την συμπερίληψη τουλάχιστον των ελληνικών και ισπανικών νησιών στην λίστα των πράσινων προορισμών, δέχεται η κυβέρνηση στη Βρετανία, από το σύνολο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Παράλληλα, τίθεται ξανά σε συζήτηση το θέμα της διαφορετικής μεταχείρισης προορισμών -και κυρίως των νησιών- από την χώρα συνολικά.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2 Steve Heapy δήλωσε ότι “η κυβέρνηση το έχει υποσχεθεί”…

Παράλληλα, η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει την Αγγλία επιτρέποντας διεθνή ταξίδια σε 12 προορισμούς της πράσινης λίστας από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας, ανακοίνωσε την χαλάρωση των περιορισμών σήμερα Τρίτη, επιβεβαιώνοντας την υιοθέτηση του ίδιου συστήματος φωτεινού σηματοδότη για την κατηγοριοποίηση προορισμών που περιγράφηκαν για την Αγγλία από τον υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps στις 7 Μαΐου.

«Επομένως, εάν εισέλθετε στη Σκωτία από μια χώρα στην κόκκινη λίστα, θα εξακολουθείται να απαιτείται η είσοδος σε καραντίνα διαχειριζόμενου ξενοδοχείου για 10 ημέρες. Αυτό θα περιλαμβάνει την Τουρκία, τις Μαλδίβες και το Νεπάλ”, αναφέρει δήλωση της κυβέρνησης, ενώ οι αφίξεις από πορτοκαλί προορισμούς θα απαιτείται να απομονωθούν στο σπίτι και να λάβουν δύο δοκιμές PCR μετά την άφιξη, όπως στην Αγγλία.

Πιο αναλυτικά, κορυφαίοι φορείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη Βρετανία έχουν δηλώσει ότι τα κριτήρια για την τοποθέτηση προορισμών στον πράσινο κατάλογο της κυβέρνησης δεν έχουν εφαρμοστεί ομοιόμορφα, κάνοντας λόγο μάλιστα και για πολιτικές αποφάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις…

charles paul ΒρετανίαΟ Paul Charles, κορυφαίος σχολιαστής της βιομηχανίας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μάρκετινγκ The PC Agency, δήλωσε ότι η «πράσινη λίστα ήταν μικρότερη από ότι πολλοί είχαν προβλέψει», με μόλις 12 προορισμούς.

Επανέλαβε ότι «είναι προφανώς ευπρόσδεκτο» ότι επιτρέπεται η επανάληψη των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου από τη Βρετανία , που είναι «αυτό που ζητούσαμε», αλλά τόνισε ότι η βιομηχανία είναι «έκπληκτη» με το αποτέλεσμα «έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο που έχουν εργαστεί τόσο σκληρά ώστε να πληρούν τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση και τα πληρούν».

Ο Charles δέχτηκε ότι υπήρχουν ορισμένοι «σπουδαίοι προορισμοί», όπως η Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, στη λίστα, αλλά αμφισβήτησε τη συμπερίληψη μικρών προορισμών όπως η Ascension και το Tristan da Cunha, ενώ άλλα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, όπως τα νησιά Τερκς και Κάικος , “που πληρούν εξίσου τα κριτήρια”, παραλείφθηκαν.

Είπε δε ότι ο η συμπερίληψη του Μπρουνέϊ ήταν αποτέλεσμα πολιτική κίνησης, προσθέτοντας: «Είναι προσβολή, ειλικρινά, σε ορισμένους από αυτούς τους προορισμούς που δεν συμπεριλήφθηκαν, να δούμε μια χώρα όπως το Μπρουνέι, το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πληροί τα κριτήρια της κυβέρνησης”.

Heapy jet2 ΒρετανίαΟ Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου Jet2holidays, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πακέτων διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφώνησε ότι η λίστα ήταν «απογοητευτική». «Ο αριθμός των προορισμών είναι πολύ μικρός», είπε. «Κατανοώ ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική. Αλλά δεν νομίζω ότι τα κριτήρια έχουν εφαρμοστεί ομοιόμορφα”.

Η σαφήνεια σχετικά με το εάν τα νησιά θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την ηπειρωτική χώρα εξακολουθεί να υφίσταται, δήλωσε ο Heapy, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί για αυτό».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ακούσει, ότι μπορεί να είναι θέμα πόρων. Αν συμβαίνει αυτό, αυτό δεν είναι αποδεκτό”.

O Heapy είπε ότι το Faro ήταν ο «ένας προορισμός που πετάμε» και ανέφερε «αξιοπρεπή αύξηση στις κρατήσεις».

Αλλά είπε ότι δεν περίμενε, “ρεαλιστικά”, να έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους προορισμούς που θα προστεθούν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ζητώντας την προσθήκη ευρωπαϊκών νησιών στην Ελλάδα και την Ισπανία, είπε: «Ελπίζω ότι θα μπουν αλλά δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες, για το πώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση ποιος προορισμός μπαίνει στο κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο; Κατανοούμε αυτά τα τέσσερα κριτήρια: το ποσοστό μόλυνσης, το ποσοστό εμβολιασμού, τον επιπολασμό μεταλλάξεων και την αξιοπιστία των δεδομένων, αλλά δεν ξέρουμε την βαρύτητα και πως εφαρμόζεται το καθένα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να καταλάβουμε ποια είναι τα κριτήρια της κυβέρνησης».

Ο Paul Cleary, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ταξιδιών πολυτελείας Caribtours, συμφώνησε ότι η πράσινη λίστα ήταν «πολύ μικρή». Είπε ότι η ζήτηση έχει ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες και ότι «αισθάνθηκε πολύ καλά» για την επανεκκίνηση, μέχρι την Παρασκευή. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ήταν «ανειλικρινής», εμμένοντας στη δέσμευσή της για επανεκκίνηση της 17ης Μαΐου με τόσο λίγους βασικούς προορισμούς.

Ο Paul Charles, ο οποίος αναλύει δεδομένα για να προβλέψει ποιες χώρες θα συμπεριληφθούν σε διάφορους ταξιδιωτικούς καταλόγους σε όλη την πανδημία, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς και νησιά της Καραϊβικής, να ανοίξουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Θα δούμε μια διαφορετική εικόνα», είπε, αλλά επεσήμανε ότι είναι «άσχημο» για τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες «επειδή οι επτά εβδομάδες είναι ακόμη πολύς χρόνος για να περιμένουν να εισπράξουν ζωτικά έσοδα».

Οι τουρίστες εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδέψουν σε πορτοκαλί προορισμούς

Οι ηγέτες της βιομηχανίας στη Βρετανία, λένε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς στον πορτοκαλί κατάλογο της κυβέρνησης πριν από την επόμενη αναθεώρηση των φωτεινών σηματοδοτών, παρά τις κυβερνητικές συμβουλές να μην το πράξουν για αναψυχή.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή, ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της PC Agency, επεσήμανε ότι «πολλοί άνθρωποι μπορούν και θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί χώρες, παρά την δήλωση της κυβέρνησης να μην ταξιδεύουν οι πολίτες για λόγους αναψυχής». Ο Charles πρόσθεσε ότι «είναι μόνο συμβουλευτικό, δεν είναι παράνομο», προσθέτοντας: «Υπάρχουν αρκετά άτομα που θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί προορισμούς, και είναι αρκετά χαρούμενοι που θα απομονωθούν όταν επιστρέψουν”.

Επεσήμανε επίσης «κάποια κενά», όπως: «Δεν υπάρχει τίποτα να σας σταματήσει να πετάτε στην Πορτογαλία, εάν έχετε ένα δεύτερο σπίτι, για παράδειγμα, και στη συνέχεια να οδηγήσετε προς τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ιταλία, με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και να μείνετε εκεί έως ότου οι χώρες αυτές γίνουν πράσινες, πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου”.

πηγή: https://money-tourism.gr

airport
Το αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου | money tourism copyright photo

«Ποδαρικό» στη Ρόδο κάνουν την Πέμπτη Ισραηλινοί τουρίστες

Ισραηλινοί τουρίστες θα κάνουν «ποδαρικό» στην νέα σεζόν στη Ρόδο, την Πέμπτη 13 Μαΐου. Παράλληλα, την Κυριακή 16 Μαΐου, η Ρόδος θα υποδεχθεί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν που δεν είναι άλλο από το “Mein Schiff”.

«Στις 13 Μαΐου στις 8 το πρωί προσγειώνεται η πρώτη πτήση τσάρτερ στο αεροδρόμιο “Διαγόρας”, προερχόμενη από το Ισραήλ.

Επίσης, την Κυριακή ανοίγει το τουριστικό λιμάνι μας με το κρουαζιερόπλοιο “Mein Schiff 5” το οποίο πραγματοποιεί κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνση Τουρισμού, έχουν προγραμματίσει την υποδοχή των επιβατών της πρώτης πτήσης τσάρτερ και του πρώτου κρουαζιερόπλοιου της σεζόν. Στην ουσία, σηματοδοτείται με την υποδοχή τους η έναρξη της σεζόν. Θα προσπαθήσουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι τους δεχόμαστε με μεγάλη αγάπη και ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ευχάριστη και ασφαλή διαμονή στο νησί», δήλωσε ο αντιδήμαρχος τουρισμού, Κώστας Ταρασλιάς, επισημαίνοντας ότι καθένας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να τηρεί σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (Covid-19), ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή πορεία της σεζόν και η συνέχισή της μέχρι και τον Νοέμβριο.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι η οικονομία της χώρας εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφέστατο μήνυμα, ότι το καλοκαίρι θα είναι πραγματικά πολύ καλό από οικονομικής άποψης, εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19. Δεν αρκεί να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους δημόσιους χώρους και στα ξενοδοχεία. Οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί για να διασφαλισθεί η ομαλή πορεία της σεζόν μέχρι και το Νοέμβριο. Πιστεύω προσωπικά ότι οι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα και ασφαλώς στη Ρόδο, αρκεί να διαφυλάξουμε την καλή υγειονομική εικόνα του νησιού», είπε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών στη Ρόδο κατά της νόσου Covid-19 με τις ενέργειες που γίνονται από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη για τη λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου.

«Θα έχουμε πολύ σύντομα τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στο νησί μας, ξεκινώντας από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό και να δώσουμε την καλύτερη δυνατή αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Ταρασλιάς.

Σημειώνεται ότι τα info kiosk του Δήμου Ρόδου θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η νέα ιστοσελίδα του Δήμου, όπου θα προβάλλονται όλες οι ξεχωριστές τουριστικές εμπειρίες που προσφέρει η Ρόδος, πέρα από τις καθιερωμένες. Όπως τόνισε ο κ. Ταρασλιάς, στόχος είναι να αναδειχθεί η Ρόδος ως ένας προορισμός που προσφέρει μία ολοκληρωμένη και πολύπλευρη τουριστική εμπειρία στον επισκέπτη και να μην προβάλλεται απλά ως ένας προορισμός ήλιου και θάλασσας.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 13 Μαΐου έχουν προγραμματισθεί συνολικά επτά πτήσεις τσάρτερ από το Ισραήλ προς Ρόδο, μία από το Παρίσι, μία από τη Ζυρίχη και μία από το Βέλγιο. Δεν είναι βέβαια γνωστό εάν θα πραγματοποιηθούν όλες ή αν θα ακυρωθούν κάποιες από αυτές. Για τις 15 Μαΐου, επίσημη ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα, έχουν προγραμματισθεί 15 πτήσεις τσάρτερ οι περισσότερες εκ των οποίων από αεροδρόμια της Γερμανίας, από το Γκέτεμποργκ, το Στρασβούργο, τη Ζυρίχη κλπ. Και πάλι είναι αβέβαιο εάν θα πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι πτήσεις. Άλλωστε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας ισχύουν ακόμη περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Μπορεί οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ να αναμένονται στις 13 Μαΐου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ρόδος δεν έχει υποδεχθεί ακόμη τους πρώτους ξένους επισκέπτες της φετινής σεζόν.

Συγκεκριμένα, αφίχθη το περασμένο Σάββατο πτήση της Lufthansa από τη Φρανκφούρτη με 91 επιβάτες, πτήση της Ryanair από τις Βρυξέλλες με 170 επιβάτες και πτήση της Edelweiss από τη Ζυρίχη με 31 άτομα. Την Κυριακή 9 Μαΐου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου πτήση της Lufthansa από το Μόναχο με 48 επιβάτες.

Στις περιπτώσεις αυτές, πρόκειται για τακτικές πτήσεις και όχι τσάρτερ στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ