Προβλήματα στις πτήσεις Ρωσίας – Ελλάδας | Όχι της ρωσικής ΥΠΑ | “Αναταράξεις” με Τουρκία | ΕΓΓΡΑΦΟ

0
724

Προβλήματα στις πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας διαφαίνονται μέχρι στιγμής για την εφετινή τουριστική περίοδο, καθώς στο αίτημα της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για άδεια πτήσεων σε Aegean και Ellinair, η ρωσική ΥΠΑ απάντησε αρνητικά στις 7 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για αποφυγή ταξιδιών στην Τουρκία, λόγω έξαρσης του κορονοϊού και πολλών κρουσμάτων και μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση των κρατήσεων, χθες υπήρξε επικοινωνία των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν, οι οποία κατέληξε σε επαναβεβαίωση των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών και ότι και το 2021 θα είναι μια “κανονική χρονιά”…

Σημειώνεται ότι το 2020 οι Ρώσοι τουρίστες ήταν η πρώτη εθνικότητα που επισκέφθηκε την Τουρκία, ενώ στο πρώτο δίμηνο του 2021 ο αριθμός τους είναι υπερδιπλάσιος της επόμενης εθνικότητας που είναι οι Ιρανοί, με τους Γερμανούς να ακολουθούν στην πέμπτη θέση.

Η ανταλλαγή επιστολών των αεροπορικών αρχών Ελλάδας – Ρωσίας

Πιο αναλυτικά, ο διοικητής της ΥΠΑ Γεώργιος Δριτσάκος, με επιστολή του προς το Federal Air Transport Agency του υπουργείου Μεταφορών της Ρωσίας στις 19 Μαρτίου, ζήτησε την άδεια για πτήσεις των ελληνικών αεροπορικών εταιριών Aegean και Ellinair μεταξύ ελληνικών και ρωσικών αεροδρομίων, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Οι άδειες αυτές είναι κρίσιμες, καθώς μέσω της διαδικασίας αυτής, θα ανοίξουν και οι πτήσεις ρωσικών εταιριών charter που μεταφέρουν κάθε χρόνο Ρώσους τουρίστες στα περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστες πτήσεις και μόνο της Aeroflot και αντιστοίχως της Aegean. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Απριλίου με notam η ΥΠΑ αύξησε από 500 σε 4.000 το ανώτατο όριο ταξιδιωτών από Ρωσία, με αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, κάθε εβδομάδα.

Η απάντηση του FATA ήρθε στις 7 Απριλίου με την υπογραφή του γενικού διευθυντή Alexey Novgorodov, με επίκληση την άρνηση του πανίσχυρου Emergency Response Center, το οποίο παρακολουθεί την  επιδημιολογική κατάσταση και αναλόγως ανάβει “πράσινο φως” ή όχι για πτήσεις ανά χώρα.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος στην απαντητική επιστολή του:

” As we advised you earlier, we consider the restoration of international regular and charter flights as an essential measure in supporting the civil aviation, while this process should strictly adhere the approved health safety instructions and recommendations for travelers, passengers and staff. As such, we pay much attention to the current situation with the novel corona virus and highly value the efforts that Government of your country makes to reduce the risks of further contamination of hazardous COVID-19 and to secure that the epidemiological conditions remain
favorable and stable.

At the same time we would like to remind you, that for the present time, the right of restoration of the international fl ights and/or the increasing the number of flights operated between the points in the Russian Federation and points in the other foreign States belongs to the Emergency Response Center to Prevent the Spread of the Novel Coronavirus in Russia of the Government of the Russian Federation (hereinafter -Emergency Response Center) only.

Also the FAT A would like to inform you that, till the present moment, we do not receive any news from the Emergency Response Center regarding the possibility to provide the permission for “Aegean Airlines” and ” Ellinair” to operate flights as it was requested in your above mentioned letter. So, unfortunately, without such a decision we are not able to permit those flights now.

As soon as any news from Emergency Response Center will be received by the FAT A – we will do our best to inform you accordingly”.

Πηγές προσκείμενες στην ελληνική πλευρά κάνουν λόγο για ενδεχόμενο “σκλήρυνσης” της ελληνικής στάσης προς την ρωσική πλευρά, εάν δεν υπάρξει λύση.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΥΠΑ, ΕΔΩ

Η απάντηση αυτή γεννά σοβαρά ερωτηματικά για την στάση των ρωσικών αρχών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ειδικά μετά την χθεσινή επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν, που έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Emergency Response Center, να αποφεύγονται ταξίδια στην Τουρκία λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού και ουσιαστικά αποκλειστικά για θέματα Τουρισμού.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι αρχηγοί των δύο κρατών συζήτησαν τα ζητήματα του ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία.

money tourism copyright photo Ρωσίας
money tourism copyright photo

«Τα θέματα της καταπολέμησης της εξάπλωσης της λοίμωξης από κορονοϊό συζητήθηκαν λεπτομερώς. Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των προμηθειών και της πιθανής από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, που έλαβαν οι τουρκικές αρχές.  Μία από τις προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των ξένων τουριστών.  Συμφωνήθηκε να διατηρηθούν οι στενότερες επαφές μεταξύ εξειδικευμένων δομών, μεταξύ άλλων με σκοπό την προστασία της υγείας των Ρώσων πολιτών που επισκέπτονται την Τουρκία. Παράλληλα σκοπεύουν να συνεχίσουν τον γόνιμο διάλογο Ρωσίας-Τουρκίας σε διάφορες μορφές », ανέφερε την Παρασκευή, 9 Απριλίου, η ιστοσελίδα του Προέδρου της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση αυτή, αλλά και η άμεση συνομιλία των δύο Προέδρων αμέσως μετά την ανακοίνωση του ERC, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της ταξιδιωτικής αγοράς, καταδεικνύει τη θετική στάση των αρχηγών των δύο κρατών σχετικά με το ζήτημα της τουριστικής ροής από τη Ρωσία προς την Τουρκία στις αρχές της σεζόν.  «Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα από ψηλά», είπε χαρακτηριστικά ρωσική πηγή.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά περιμένει νέα από το ERC, για να αποτραπεί η εισαγωγή και διάδοση της λοίμωξης από κορονοϊό.  Την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, Μιχαήλ Μισουστίν, σε συνάντηση για την παραγωγή και κυκλοφορία εμβολίων, δήλωσε την ανάγκη «μείωσης των κινδύνων εισαγωγής νέων, πιο επιθετικών και λιγότερο μελετημένων στελεχών κορονοϊού στη Ρωσία, “για το οποίο πρέπει να ληφθούν” πρόσθετα μέτρα”.  Τα μέτρα αυτά μένει να αποφασισθούν πλην όμως οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μέτρα που στην πιο αυστηρή τους μορφή μπορεί αν είναι έλεγχος των πτήσεων προς Τουρκία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, 15 ημερών ή ενός μηνός…

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με την Τουρκία, το ERC δεν δίνει άδεια για πτήσεις από και προς Ελλάδα…

Επίσκεψη Θεοχάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία, μέχρι το Σάββατο, επιδιώκοντας να λύσει τα όποια προβλήματα, με σειρά επαφών,  και να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των ρωσικών αρχών για μια κανονική, όσο είναι δυνατόν, τουριστική συνεργασία των δύο χωρών το 2021.

ΡωσίαςΩστόσο, πηγές που γνωρίζουν κάνουν λόγο για “απροθυμία” της ρωσικής πλευράς, ενώ και η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην εκμεταλλεύτηκε το θετικό momentum της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού στην Αθήνα, για τον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής Επανάστασης, ώστε να διασφαλιστούν τα θέματα και οι συναντήσεις αυτές.

Τι λέει η αγορά

xaritidis ΡωσίαςΤο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ έθεσε το θέμα στον πρόεδρο του TEZ Tour Ελλάδος Δημήτρη Χαριτίδη, ο οποίος δήλωσε σχετικά: “Ο κ.  Θεοχάρης από 9/3 ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα είναι  έτοιμη να ξεκινήσει τη τουριστική σαιζόν από 14/5.

Ένα μήνα πριν το μεγάλο αγκάθι για την έναρξη της σαιζόν από την Ρωσία είναι  η έγκριση από την  ρωσική πλευρά των τσάρτερ αλλά και τακτικών πτήσεων για ρωσικές και ελληνικές αεροπορικές από όλα  τα ρωσικά αεροδρόμια προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Όσο καθυστερεί η απόφαση αυτή δεν μπορούμε να μιλάμε για την σεζόν.

Και η γραφειοκρατία στην Ρωσία μπορεί να καθυστερήσει την λήψη θετικής απόφασης.

Όσο δεν ανακοινώνεται κάτι τέτοιο , παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρων των Ρώσων για διακοπές στην Ελλάδα, αυτό δεν αποτυπώνεται σε κρατήσεις.

Εκτός από όσα θετικά έχει κάνει η ελληνική πλευρά και ειδικά ο κ. Θεοχάρης, θα πρέπει η ποσόστωση των 4.000 ατόμων  μέχρι 19/4 και από 3 πύλες εισόδου ( Αθήνα, Ηράκλειο , Θεσσαλονίκη ) να απελευθερωθούν πλήρως.  Οι Ρώσοι γνωρίζουν τι προβλέπει αυτή την στιγμή η νομοθεσία και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανακοινώσεις. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Στο ταξίδι του υπουργού θα πρέπει να συζητήσουν αυτά τα δυο σοβαρά θέματα για να έχουμε μια σαιζόν από 14/5 από την Ρωσία.

Ανακοίνωση του ATORUS

Πριν από λίγο και κάτω από το βάρος των δημοσιευμάτων στον ρωσικό Τύπο, αλλά και του “παγώματος” των κρατήσεων, ο Σύνδεσμος Ρωσικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ATORUS), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότιδεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για ανστολή πτήσεων προς την Τουρκία, ή οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: “Λόγω πολλών δημοσιεύσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα με θέμα «απαγόρευση» ή «περιορισμούς» στις πτήσεις προς Τουρκία από τη Ρωσία, πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται τώρα σε κατάσταση σχεδόν πανικού.

Ποια γεγονότα είναι γνωστά σήμερα και αξίζει να πιστέψουμε όλα όσα γράφονται στα μέσα ενημέρωσης;

Θυμηθείτε ότι η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων coronavirus στην Τουρκία και οι πιθανοί περιορισμοί στις πτήσεις προς αυτήν τη χώρα άρχισαν να συζητούνται από τις 6 Απριλίου. Δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων και διάφορες δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να εμφανίζονται για αυτό το θέμα.

Την Παρασκευή, 9 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κεντρικών αρχών της κυβέρνησης για την αποτροπή της εισαγωγής και εξάπλωσης κορονοϊού, στην οποία έπρεπε να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία.

Καθ’ όλη την Παρασκευή και μέχρι τώρα, τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται αποκλειστικά σε ανώνυμες πηγές, μιλούν για διάφορα σενάρια που φέρεται να “εξετάζονται από την κυβέρνηση”. Ωστόσο, αυτές οι «πηγές» (όπως πάντα ανώνυμες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως, απλώς φανταστικές) δίνουν εντελώς διαφορετικά σενάρια και επιλογές, μερικές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους: Από την πλήρη απαγόρευση πτήσεων με την Τουρκία και τους περιορισμούς στις πτήσεις τσάρτερ, την εισαγωγή καραντίνας για 10 ή 14 ημέρες κατά την άφιξη στη Ρωσία για όσους έχουν επισκεφθεί την Τουρκία, έως εντελώς εξωπραγματικές επιλογές (ταξίδια στην Τουρκία μόνο για εμβολιασμένους Ρώσους).

Με όλα αυτά, κανένα μέσο ενημέρωσης ή πρακτορείο ειδήσεων δεν έχει παράσχει πραγματικές δηλώσεις από μέλη της κυβέρνησης και, γενικά, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με αυτά ή άλλα σενάρια σχετικά με την αεροπορική επικοινωνία με την Τουρκία.

Ρωσίας Τα γεγονότα έχουν ως εξής: την Παρασκευή 9 Απριλίου, δεν ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία. Οι πτήσεις προς Τουρκία συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς. Κανείς δεν έχει εισαγάγει καραντίνα για επισκέπτες από την Τουρκία.

Προφανώς, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 9ης Απριλίου, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Δεδομένου ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη συνεδρίαση την Παρασκευή, εμφανίστηκαν αμέσως δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης ότι το θέμα της Τουρκίας “δεν έκλεισε”, αλλά θα συνεχιζόταν σε κάποια νέα συνάντηση τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Το γεγονός είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι η «συνεδρίαση των κεντρικών φορέων για την Τουρκία θα αναβληθεί  τη Δευτέρα 12 Απριλίου». Είναι πολύ πιθανό η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου συντονισμού υπό την κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Ωστόσο, το γεγονός ότι, όπως μας ενημερώνουν πολλά μέσα ενημέρωσης στις 10 Απριλίου, «θα ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση πτήσεων με την Τουρκία» δεν προκύπτει από κανένα από τα γνωστά γεγονότα αυτή τη στιγμή.

Συνοπτικά, τα γεγονότα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

• Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 9 Απριλίου, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την Τουρκία. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έλαβε ούτε αυτές τις αποφάσεις την Παρασκευή.
• Δεν είναι γνωστό εάν το θέμα των περιορισμών στην Τουρκία θα συζητηθεί τη Δευτέρα.
• Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση, ακόμη και αν θα τεθεί το θέμα των περιορισμών.
• Από το μεσημέρι της 10ης Απριλίου, στους ιστότοπους του Υπουργείου Μεταφορών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορικών Μεταφορών, του Rospotrebnadzor, της κυβέρνησης, του Προέδρου, δεν υπάρχουν μηνύματα ή έγγραφα που θα μπορούσαν να αναφέρουν “απαγόρευση πτήσεων προς την Τουρκία από 12 Απριλίου “.
• Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις προς την Τουρκία, όλες οι αεροπορικές πτήσεις είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, Μάιο και καλοκαιρινούς μήνες. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν ακυρώνουν τα προγράμματα ναύλωσης και όλα εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Προτρέπουμε τους τουρίστες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην πανικοβληθούν και να αναλύσουν τα γεγονότα νηφάλια. Και να θυμάστε πάντα ότι οι προβλέψεις και η συλλογιστική ανώνυμων πηγών πληροφοριών δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως αξιόπιστη βάση για ορισμένες υπεύθυνες αποφάσεις, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την αναψυχή και τα ταξίδια”.

πηγή: https://money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ