Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Βρετανία, προκάλεσε η παράδοση του πορίσματος της Global Travel Taskforce σήμερα στην κυβέρνηση και τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps, που επιβεβαιώνουν το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών και κάνουν λόγω για κατάταξη των χωρών στα τρία χρώματα, στις αρχές Μαϊου. Ήδη η Jet2 ανακοίνωσε ότι μεταθέτει την έναρξη των πτήσεων και των πακέτων διακοπών στις 24 Ιουνίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Onthebeach μετέθεσε την έναρξη των προγραμμάτων του την 1η Ιουλίου, με πηγές της εταιρίας να τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ευελιξία για έναρξη των προγραμμάτων νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Onthebeach είναι ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Βρετανία σε θέσεις ATOL.
Ακόμη η Love Holidays μετέφερε και αυτή για την 1η Ιουλίου την έναρξη των προγραμμάτων της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2 Steve Heapy είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ απογοητευμένος για αυτό που ανακοινώθηκε. Δεν μας δίνει πραγματικά τίποτα. Με βαριά καρδιά μεταθέτω την ημερομηνία επανεκκίνησης στις 24 Ιουνίου”.
Παράλληλα, επειδή σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Μεταφορών στις αρχές Μαϊου θα γίνει η κατάταξη των χωρών στα 3 χρώματα – κατηγορίες, γεννώνται ερωτηματικά για την χρονική μετάθεση σχεδόν κατά ενάμιση μήνα, της έναρξης της σεζόν, από τους tour operators.
Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς παρατηρητές, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
- Η κατανομή των χωρών στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη θα υπόκειται σε συνεχή αναθεώρηση, ενώ οι επίσημες αναθεωρήσεις όλων των περιορισμών (και όχι μόνο της κατηγοριοποίησης των χωρών) θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιουνίου και σε «σημεία ελέγχου» το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου και έως την 1η Οκτωβρίου.
- Το πολύ υψηλό κόστος των PCR tests και της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αξιολόγηση των επιλογών για τη μείωση του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φθηνότερων δοκιμών – test, που θα απαιτήσει χρόνο. Σημειώνεται ότι ακόμη και στις “πράσινες” χώρες θα απαιτείται πριν την επιστροφή στην Βρετανία ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξη. Στις “πορτοκαλί” και ακόμη περισσότερο στις “κόκκινες” χώρες, οι απαιτήσεις αυτές και τα κόστη πολλαπλασιάζονται. Σήμερα το κόστος για PCR τεστ είναι 120 λίρες και υπάρχει πίεση για μείωση τουλάχιστον κατά 50%.
Σύμφωνα με μελέτη, στην Βρετανία το PCR τεστ κοστίζει 128 λίρες κατά μέσο όρο, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει 62 ευρώ.
Η Ελλάδα
Η αποκάλυψη του συστήματος φωτεινού σηματοδότη περιλάμβανε την υπόσχεση από τον υπουργό Μεταφορών, για επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα μπορούσε να δει τις απαιτήσεις καραντίνας και δοκιμών να μειώνονται για αρκετές δημοφιλείς τοποθεσίες εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές. Κυβερνητική πηγή της Βρετανίας που επικαλείται η Daily Mail, τόνισε ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει στον λεγόμενο «πράσινο κατάλογο» τον επόμενο μήνα παρά την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων, ενώ οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και πολλές από τις χώρες της Καραϊβικής, επίσης”. Σύμφωνα πάντως με τους Times, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία θα μπορούσαν να υπάγονται αρχικά στην πορτοκαλί κατηγορία.
Η TUI
Η TUI παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης πτήσεων – πακέτων, σε δήλωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος Andrew Flintham υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το κόστος των tests, ενώ δίνει την δυνατότητα ακυρώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου (!!!).
Αναφέρει συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της TUI UK και Ιρλανδίας, «Ενώ το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, παραμένουμε απογοητευμένοι για τα δαπανηρά μέτρα δοκιμών και καραντίνας που προτείνονται. Δεσμευόμαστε σταθερά να βρούμε οικονομικά αποδοτικές λύσεις δοκιμών για τους πελάτες μας, καθώς και να προσφέρουμε τη μέγιστη ευελιξία, ώστε να κάνουμε τα ταξίδια δυνατά αυτό το καλοκαίρι και μετά. Οι πελάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν μεταξύ 17 Μαΐου και τέλους Ιουλίου έχουν ήδη τη δυνατότητα να αλλάξουν τις διακοπές τους σε άλλη ημερομηνία δωρεάν.
Η υπόσχεση διακοπών TUI επιτρέπει επίσης σε πελάτες που δεν είναι σε θέση να καραντίνα κατά την επιστροφή ή να πληρώσουν για δοκιμές, να αλλάξουν αργότερα τις διακοπές τους. Πιστεύουμε ότι τα ταξίδια θα είναι σε θέση να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να το κάνουμε αυτό δυνατό».
Τι είπε ο Steve Heapy
Μιλώντας σε μια εκπομπή Travel Weekly μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ειδικής ομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2 Steve Heapy επιβεβαίωσε την αλλαγή, λέγοντας ότι ο στόχος για μια ημερομηνία τον Μάιο δεν ήταν «δίκαιος» για τους πελάτες, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και το προσωπικό.
Και είπε χαρακτηριστικά: «Η αρχική μου αντίδραση είναι απογοήτευση, για να είμαι ειλικρινής.
Συνέχισε δε τονίζοντας τα εξής: «Μετά από πέντε εβδομάδες που η Global Travel Taskforce συντάσσει την έκθεση, έχουν καταλήξει σε κάτι που δεν έχει πολύ διαφορετική δομή από αυτήν που είχαμε εφαρμόσει το περασμένο καλοκαίρι. Έχουν δεσμευτεί για φθηνότερα τεστ, αλλά δεν υπάρχει καμία πραγματική λεπτομέρεια. Προσπαθούμε να “τρέξουμε” μια αεροπορική εταιρεία και δεν ξέρουμε πότε μπορούμε να αρχίσουμε να πετάμε, από πού μπορούμε να ξεκινήσουμε να πετάμε και τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούμε».
Τέλος, ο Heapy είπε ότι η Jet2 δεν περίμενε τη δημοσίευση της κατηγοριοποίησης των προορισμών, αλλά ήθελε να δει περισσότερες λεπτομέρειες στην έκθεση της ειδικής ομάδας.
Εξήγησε ότι για να πετούσε η εταιρία στις 17 Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, «Θα έπρεπε να προσλάβουμε πολλά εποχιακά στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά εποχιακά στελέχη σε κάθε έναν από τους 50 προορισμούς προς τους οποίους πετάμε και ίσως να μην πετάμε εκεί για δύο ή τρεις μήνες. Θα είχαμε τη βάση κόστους μιας πλήρως λειτουργικής αεροπορικής εταιρείας και ενδεχομένως να μην μπορούσαμε να πετάξουμε. Αυτό απλώς δεν είναι βιώσιμο”.
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Είμαι πολύ απογοητευμένος για αυτό που ανακοινώθηκε. Δεν μας δίνει πραγματικά τίποτα. Με βαριά καρδιά μεταθέτω την ημερομηνία επανεκκίνησης στις 24 Ιουνίου”.
Τι είπε ο Grant Shapps
Πιο αναλυτικά, την θέσπιση ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» που θα επιτρέψει την ασφαλή επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, μετά την παράδοση του πορίσματος της Global Travel Taskforce.
Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα υπάγονται σε «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» κατηγορία, ανάλογα με το ποσοστό του πληθυσμού τους που θα έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, την έκταση της διασποράς του ιού, την ύπαρξη επικίνδυνων μεταλλάξεων και την πρόσβαση σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και την γονιδιωματική ανάλυση του ιού.
Η πρώτη πιθανή ημερομηνία ισχύος αυτού του συστήματος και επανέναρξης των διακοπών των Βρετανών στο εξωτερικό παραμένει η 17η Μαΐου, αν και η επιβεβαίωση θα γίνει στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών, “Η Global Travel Taskforce έχει σκιαγραφήσει το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, επιβεβαιώνοντας την απαίτηση για δοκιμές PCR μετά την άφιξη, αλλά και μια δέσμευση για την αξιολόγηση των επιλογών για τη μείωση του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φθηνότερων δοκιμών.
Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι συστάσεις περιλαμβάνουν ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» τριών επιπέδων για την ταξινόμηση των χωρών , με έναν αρχικό κατάλογο που θα δημοσιευτεί «έως τις αρχές Μαΐου» παράλληλα με την επιβεβαίωση του κατά πόσον τα διεθνή ταξίδια μπορούν να επανεκκινήσουν το νωρίτερο δυνατόν στις 17 Μαΐου.
Για να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα του ταξιδιού είναι «προσιτό οικονομικά και δυνατό», η απελευθέρωση των ταξιδιών θα δοθεί παράλληλα με τη χαλάρωση των περιορισμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να παρέχουν έναν έγκυρο λόγο για έξοδο από τη χώρα.
Μια «πράσινη λίστα παρακολούθησης» θα εισαχθεί επίσης για να επισημάνει χώρες που κινδυνεύουν να μετακινηθούν από την πράσινη κατηγορία χαμηλού κινδύνου στο πορτοκαλί.
Ωστόσο, η έκθεση της ειδικής ομάδας ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να δράσει αμέσως εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αξιολογήσεις κινδύνου των χωρών έχουν αλλάξει».
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαδραματίσει «πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη διεθνών προτύπων γύρω από ένα ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης ταξιδιού» με την αξιολόγηση να είναι σε εξέλιξη για το πώς η πιστοποίηση θα μπορούσε να διευκολύνει τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια.
Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν σχέδια για ψηφιοποίηση της τρέχουσας φόρμας εντοπισμού επιβατών, «που επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων στις ηλεκτρονικές πύλες έως το φθινόπωρο του 2021», ενισχυμένες εξουσίες επιβολής της CAA για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την καθιέρωση ενός «χάρτη Covid-19» με απαιτήσεις και δικαιώματα των επιβατών ενώ τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ.
Η κατανομή των χωρών στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη θα υπόκειται σε συνεχή αναθεώρηση, με επίσημες αναθεωρήσεις όλων των περιορισμών που θα πραγματοποιηθούν αρχικά στις 28 Ιουνίου και μετά το αργότερο στις 31 Ιουλίου και την 1η Οκτωβρίου.
Τα διεθνή ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας – ενισχύουν τις επιχειρήσεις και υποστηρίζουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά περισσότερο από αυτό, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, συνδέει οικογένειες που έχουν κρατηθεί μακριά και μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες.
Το πλαίσιο που ανακοινώθηκε σήμερα θα μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε τα ταξίδια με ασφάλεια και αειφορία, να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα επιτεύγματά μας με τη διάθεση του εμβολίου και να προσφέρουμε ηρεμία τόσο στους επιβάτες όσο και στη βιομηχανία, καθώς θα αρχίζουμε να ταξιδεύουμε ξανά στο εξωτερικό.
Θα συνεργαστούμε με τον ταξιδιωτικό κλάδο και τους ιδιωτικούς παρόχους δοκιμών πριν από το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών για να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος ταξιδιού για τους Βρετανούς ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσουμε ότι το ταξίδι θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει φθηνότερες δοκιμές που χρησιμοποιούνται όταν οι παραθεριστές επιστρέφουν στην πατρίδα τους, καθώς και εάν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρέχει τεστ πριν από την αναχώρηση”.
Απαντώντας στην έντονη κριτική της ταξιδιωτικής βιομηχανίας για το κόστος των tests, στο BBC, ο Shapps είπε: «Έχω πει ότι θέλουμε να δούμε αυτές τις δοκιμές να είναι όσο το δυνατόν φθηνότερες και βολικές. Θα συνεργαστώ με τον ταξιδιωτικό κλάδο και τους ιδιωτικούς παρόχους δοκιμών για να μειώσω αυτό το κόστος. Νομίζω ότι έχετε απόλυτο δίκιο και δεν θα ξεχάσω αυτές τις εταιρείες που φαίνεται να κερδίζουν, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της κατάργησής τους από τη συνιστώμενη λίστα. Δεν βλέπω κανένα λόγο, ειδικά δεδομένου ότι έχουμε μια μεγάλη αγορά δοκιμών τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς μια χώρα εξετάζουμε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους ημερησίως και όλοι από σήμερα δικαιούνται rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι το κόστος θα πρέπει να είναι φθηνότερο για αυτές τις ιδιωτικές δοκιμές και θα μειωθούν οι τιμές στις επόμενες δύο εβδομάδες, αφαιρώντας δυνητικά τους παρόχους που θα αρνηθούν».
Ο υπουργός είπε στο Sky News ότι «το κόστος είναι σίγουρα ανησυχητικό», αλλά πρόσθεσε: «Είναι ένας από τους παράγοντες φέτος και πρέπει να αποδεχτούμε ότι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια πανδημία.Αλλά δεσμεύομαι σήμερα να μειώσω το κόστος αυτών των δοκιμών και να εξετάσω καινοτόμα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, για παράδειγμα αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην παροχή των rapid tests που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι πριν φύγουν από τη χώρα, όταν πρόκειται να επιστρέψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης να μειώσουμε το κόστος των δοκιμών όταν επιστρέψουν στη Βρετανία, όπου εάν είναι στην πράσινη κατηγορία, είναι μόνο ένα τεστ. Γι ‘αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο πρακτικό”.
Τι λένε οι αεροπορικές
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες θέλουν η απαίτηση δοκιμών για ταξίδια από «πράσινες» χώρες να καταργηθούν πλήρως ή να αντικατασταθούν με φθηνότερες δοκιμές πλευρικής ροής (rapid tests). Άλλοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει την ίδια πολιτική με τη Γαλλία, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν δωρεάν με κυβερνητική επιδότηση, δοκιμές PCR σε ορισμένα αεροδρόμια, εάν ειδείξουν το αεροπορικό τους εισιτήριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye είπε ότι η προτεινόμενη απαίτηση δοκιμών PCR κινδυνεύει να κάνει τα διεθνή ταξίδια «μόνο για τους πλούσιους».
Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Johan Lundgren δήλωσε ότι ο τομέας έχει διαφορετική δυσμενή μεταχείριση, από ότι άλλοι τομείς της Οικονομίας.
Είπε: «Θα μπορούσαν να ανοίξουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου με δοκιμές πλευρικής ροής που είναι πολύ φθηνότερες και πολύ πιο προσβάσιμες, και μετά αν αποδειχθεί θετικό, θα μπορούσε να απαιτηθείμια δοκιμή PCR».
Η καταναλωτική οργάνωση Which? υπολογίζει ότι για διακοπές στην Ελλάδα κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να πληρώσει 370 λίρες επιπλέον για όλα τα απαιτούμενα τεστ, με το ποσό να είναι ακόμα πιο μεγάλο για άλλους δημοφιλείς προορισμούς.
Ποιές είναι οι απαιτήσεις ανά χρωματική ζώνη
Οι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες επιβεβαιώθηκαν ως εξής:
Πράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή να λάβουν επιπλέον δοκιμές, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος των δοκιμών κατά την επιστροφή από τις διακοπές
Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα
Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος που θα βαραίνει τον τουρίστα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση και δοκιμές PCR τις ημέρες 2 και 8, μετά την άφιξη
Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μόλυνσης, τον επιπολασμό των μεταλλάξεων και την παροχή από την χώρα αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων και γονιδιωματικής αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται οι μεταλλάξεις.
πηγή: https://money-tourism.gr
Και του χρόνου παιδιά
Δε θα έρθει άνθρωπος φέτος
Και οι Άγγλοι είναι εμβολιασμένοι
Δηλαδή οι υπόλοιποι ευρωπαιοι πάνε για του χρόνου…
Πήγαμε 1,5 μήνα πίσω;
https://www.zougla.gr/assets/images/2912123.jpg
κουλη θελατε μποχ… φατε τον μεχρι να μην σας μεθνεθ ουτε ενα ευρω
Τώρα τι σχέση έχει ο Κουλής είναι θέμα ψυχιάτρου να το ψάξεις.Όσο για τα ευρώ φέτος να μην έχουμε θα έχουμε του χρόνου.Εσυ πάντα καραβανας θα μείνεις να κτυπάς προσοχές και να είσαι προβατάκι μπροστά στους ανώτερους.
Καλώς το προμάζεμα, τον επισμηνία καραβανέα… Τις Καλλιόπες τις καθάρισες χθες;
Καταρχήν δεν είσαι ο ‘γνωστός’ Στρατιωτικός που γράφει τακτικά στο Aegeanews. Ο Στρατιωτικός δεν θα έγραφε κάτι εναντίον του Μητσοτάκη, γιατί από κάποια σχόλια του, έχω την εντύπωση ότι είναι Νέα Δημοκρατία! Τώρα όσον αφορά το σχόλιο σου, πήγαινε να κοιταχτείς σε κανά γιατρό!!
Εσύ στον στρατιωτικε μπήκες αξιοκρατικά να φανταστώ με το iq ραδικιού που έχεις ε? Βρε τι γιδια πληρώνει αυτό το κράτος.. Τόσο εμπάθεια από που προκύπτει? Δεν κατάφερες να κάνεις 2η δουλειά ή δεν σου έκατσε να γίνεις επιχειρηματίας? Είσαι τραγικός απλά