*Γράφει ο Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το άνοιγμα του τουρισμού έχει φέτος εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από πέρυσι. Το τρίτο κύμα πανδημίας και η έλλειψη εμβολίων στην Ευρώπη δεν δημιουργεί βεβαιότητα ασφάλειας.
Το διαβατήριο υγείας ή πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μία σημαντική κίνηση, μια πρωτοβουλία που στήριξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Είναι σημαντικό βήμα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα κινηθεί γρήγορα και θα έχει εγκρίνει το πλαίσιο αλλά και τα προαπαιτούμενα για να μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτό το πιστοποιητικό μέσα στο Μάιο.
Το πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από την ασθένεια τους προηγούμενους έξι μήνες.
Διατηρώ αμφιβολίες για την ικανότητα της Ε.Ε. να είναι έτοιμη μέσα στο Μάιο και να έχει ολοκληρώσει όλη τη σειρά των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται. Ουσιαστικά, η Ευρώπη έχασε πολύτιμο χρόνο, όταν από πέρυσι κιόλας θα έπρεπε να προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο, που ήταν η μόνη λύση για να υπάρχουν ταξίδια αλλά και τουρισμός με το μέγιστο δείκτη ασφάλειας.
Η χώρα μας, όμως, έχει ισχυρή τουριστική ταυτότητα. Ακόμα και αν η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη, πρέπει να διαμορφώσει ένα ολιστικό σχέδιο για να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:
1ον: Αποδοχή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα αποτελεί το διαβατήριο υγείας όταν αυτό είναι έτοιμο.
2ον: Μέχρι να ενεργοποιηθεί το διαβατήριο υγείας η Ελλάδα πρέπει να βάλει τους δικούς της κανόνες για την είσοδο στη χώρα, όπως:
α. Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών ψηφιακής αναγνώρισης του εμβολίου που έχει κάνει ο επισκέπτης ή του πιστοποιημένου αρνητικού τεστ.
β. Διενέργεια rapid test σε όλες τις εισόδους της χώρας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ PCR ή rapid
3ον: Συμφωνία με τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία κ.α.) για την αμοιβαία και διμερή αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού ή αρνητικών τεστ.
4ον: Επιχειρησιακό σχέδιο για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουρισμό και στις μεταφορές, μέσα στο Μάιο.
5ον: Ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με στόχο κάλυψης το 70-80% του πληθυσμού των μεγάλων νησιών που αποτελούν τουριστικό προορισμό μέχρι τον Ιούνιο.
6ον: Αναθεώρηση, επικαιροποίηση και βελτιστοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση την περσινή εμπειρία αλλά και τον ορθολογισμό.
7ον: Ενίσχυση των υποδομών υγείας στις περιοχές που αποτελούν τουριστικό προορισμό, αξιοποιώντας και ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι 7 αυτοί άξονες, σχετίζονται με την υγειονομική θωράκιση της χώρας, με την εμπέδωση ενός ισχυρού αισθήματος ασφάλειας που αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξουν ταξίδια και τουρισμός.
Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει ένα brand ασφαλούς και Covid-Free προορισμού, έστω και αν «ξεβολέψει» κάποιους tour operator.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία και μέχρι να πάψει ο κορωνοϊός να αποτελεί απειλή, είτε μας αρέσει είτε όχι το κριτήριο, είναι η ασφάλεια.
Και σε αυτό το κριτήριο δεν χωρούν εκπτώσεις ή ολιγωρίες.
Αρκεί μία μόνο «κερκόπορτα» για να γίνει η ζημιά.