Που κατασκευάστηκε το ολοκαίνουριο Ελληνικό αεροδρόμιο παλάτι; (εικόνες)

0
1376

Ο ταξιδιώτης πλέον θα αντικρύζει ένα ιδιαίτερα κομψό και ολιστικά αναβαθμισμένο αεροδρόμιο. Νέο «πρόσωπο» απέκτησαν και άλλα αεροδρόμια της χώρας μας.

Έναν ακόμη λόγο να… υπερηφανεύονται έχουν οι Θεσσαλονικείς, καθώς το ολοκαίνουριο, αναβαθμισμένο «Μακεδονία» πλέον δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κορυφαία αεροδρόμια του πλανήτη.

Ο ταξιδιώτης που θα προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη, θα αντικρύζει ένα διαφορετικό αεροδρόμιο, διπλάσιο σε έκταση, με δυο τερματικούς σταθμούς συνδεδεμένους με αερογέφυρα, σύγχρονη σχεδίαση σε χρώμα γκρι, ολοκαίνουργιους χώρους check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και πολλές επιπλέον παροχές.

Πρόκειται για ένα από τα 14 αναβαθμισμένα και ασφαλή αεροδρόμια που παραδίδει τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και από τη συμβατική της υποχρέωση προς το Ελληνικό Δημόσιο, η Fraport Greece στη χώρα, στους Έλληνες και τους ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο. Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Γιώργος Βήλος, απορρόφησε σχεδόν το 25% της συνολικής επένδυσης, ύψους 440 εκατ.ευρώ.

19

«Οι νέοι χώροι check-in, οι διπλάσιες πύλες αναχώρησης, τα νέα συστήματα ασφαλείας και διαχείρισης αποσκευών, οι υπερσύγχρονοι εμπορικοί χώροι και γενικά ο σύγχρονος σχεδιασμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Με το νέο αεροδρόμιο, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποκτούν πλέον μια σύγχρονη πύλη εισόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βήλος.

Όπως μάλιστα, διαπιστώνει το νέο, υπερσύγχρονο αεροδρόμιο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη -αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας –  αναβαθμίζοντας την εικόνα της και προσελκύοντας μεγαλύτερες τουριστικές ροές.

«Προ πανδημίας, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού συμπεριλάμβαναν κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη στο επιχειρησιακό τους πρόγραμμα. Λόγω του μητροπολιτικού της χαρακτήρα, έχει μία δυναμική, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί μόλις επέλθει ομαλότητα σε σχέση με την πανδημία», συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, Γιώργος Βήλος.

Τα έργα που μετέτρεψαν το αεροδρόμιο σε… παλάτι

– Kατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τμ ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης και ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού.

– Αύξηση των σημείων check-in κατά 45%, (από 30 σε 44) ενώ τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου έγιναν από 6, 14.

– Εγκαταστάθηκε μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Οι πύλες αναχώρησης από 16 που ήταν έγιναν 24, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών αυξήθηκαν σε 7, από 4.

– Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, δύο νέων φυλακίων ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών, ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης απογείωσης- στάθμευσης αεροσκαφών και αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 440 εκατ.ευρώ

Η επένδυση εκκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα αεροδρομίων σε νησιά και τριών αεροδρομίων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η επένδυση συνολικά περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.

«Με γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της εμβληματικής αυτής επένδυσης 440 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 ελληνικών αεροδρομίων συμπίπτει με την αυγή του 2021», αναφέρει -όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- ο Διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell.

Τα αεροδρόμια που απέκτησαν νέο «πρόσωπο»

Πλέον η χώρα διαθέτει 14 σύγχρονα αεροδρόμια που μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην τουριστική βιομηχανικά της χώρας.

Σε αναβάθμιση υποβλήθηκαν τα εξής αεροδρόμια:  Ζακύνθου, Χανίων, Καβάλας, Ακτιού, Σάμου, Σκιάθου, Μυτιλήνης, Κεφαλονιάς, Μυκόνο, Ρόδου και Κέρκυρας.

Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις, αυτές αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της έκτασής τους, την αύξηση των αριθμών των check-in, των πυλών αναχώρησης, των ιμάντων παραλαβής αποσκευών και των σημείων ασφαλείας και ελέγχου. Παράλληλα, πλέον έχουν πιο μοντέρνο design, αλλά και πιο σύγχρονα συστήματα.

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου

Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης 

Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ