Δεν βγήκε “λευκός καπνός” στην ΕΕ: Συμφώνησαν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, στα test και στα ανοιχτά σύνορα, αργότερα το πιστοποιητικό | VIDEO

0
806
Δεν βγήκε “λευκός καπνός” στην ΕΕ: Συμφώνησαν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, στα test και στα ανοιχτά σύνορα, αργότερα το πιστοποιητικό | VIDEO
Στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για χάραξη ενιαίας πολιτικής μετακινήσεων με βάση τα rapid test, την θέσπιση κοινού πλαισίου για την χρήση και την αναγνώρισή τους, αλλά και την διαμόρφωση βάσης δεδομένων με επιδημιολογικά και άλλα δεδομένα για τον Covid-19, συμφώνησαν στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, στην οποία επιβεβαιώθηκε η βούληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, αλλά δεν υιοθετήθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ακριβής διατύπωση που υιοθετήθηκε για το πιστοποιητικό, είναι η εξής: “Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια τυποποιημένη και διαλειτουργική μορφή πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Οι ηγέτες θα καθορίσουν σε μεταγενέστερο στάδιο σε ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πιστοποιητικά”. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα, στην πρόταση της Κομισιόν για την εδραίωση κοινής διαδικασίας σχετικά με την χρήση και αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τα rapid test αντιγόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, που περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση συγκεκριμένων τεστ αντιγόνου και PCR τεστ μεταξύ των μελών της ΕΕ, τον διαμοιρασμό δεδομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και τη δημιουργία κοινής λίστας τεστ αντιγόνου.

Αυτό είναι ένα κεντρικό εργαλείο που θα συμβάλλει στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών.

Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης είναι η επικύρωση και η αμοιβαία αναγνώριση των ταχέων δοκιμών αντιγόνου και των δοκιμών RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας COVID-19 quick δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα.
Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων ταχέων δοκιμών αντιγόνου COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για την προσθήκη ή την αφαίρεση των test των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις COVID-19. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα της συνόδου, υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες το πιστοποιητικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα. «Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά. Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και «για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός» και πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης είναι η επικύρωση και η αμοιβαία αναγνώριση των ταχέων δοκιμών αντιγόνου και των δοκιμών RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας COVID-19 quick δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα. Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων ταχέων δοκιμών αντιγόνου COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για την προσθήκη ή την αφαίρεση των test των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις COVID-19.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα της συνόδου, υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες το πιστοποιητικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά. Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και «για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός» και πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση

Fo

 – Πηγή:  money-tourism.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ