ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κατάληψη από μετανάστες σε ξενοδοχείο – Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

2
778
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας .
Το ποσό των 312.500 ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που τελούσε υπό κατάληψη για μία τριετία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλίκη Παπαχελά, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της κατάληψης. Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα δικαιώνει την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.
Η προσφυγή αφορούσε στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Παπαχελά και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους»
Παράλληλα το δικαστήριο «έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία». Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων. Το δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.
H κατάληψη του κλειστού ξενοδοχείου City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016. Η κατάληψη προσέφερε στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου να ζητά την εκκένωση της κατάληψης, αναφέροντας πως ότι είχε προκαλέσει οικονομικά προβλήματα. Η κατάληψη έληξε τον Ιούλιο του 2019, χωρίς αστυνομική παρέμβαση. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα αγγλικά, εδώ.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί να τα πληρώσει το κράτος την ζημιά και όχι αυτοί που τους έβαλαν εκεί παράνομα και με το ζόρι, ΜΚΟ, Αλληλέγγυοι, κ.λ.π. το 2016!!!
    Πρόσφατα έμαθα ότι Επιτροπή του ΟΗΕ, ενοικιάζει διαμερίσματα στο νησί για πρόσφυγες και μετανάστες.
    Η επιδότηση είναι 150 ευρώ για κάθε ενήλικα και 100 ευρώ για κάθε παιδί στις οικογένειες.

  2. Εδώ το κόμμα της ΝΔ χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια κι όλα μέλι γάλα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τώρα που έχουν την κουτάλα, πάλι ο λαός θα πληρώσει. Και καλά να πάθει τέτοιος που είναι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ