Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου
Μετά την καλοκαιρινή χαλάρωση των μέτρων και των περιορισμών στα σύνορα, Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην “δίνη” ενός δεύτερου κύματος Covid-19.
Για τον δύσκολο χειμώνα χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είχε προειδοποιήσει καιρό πριν.
Και ενώ όλοι συμφωνούν πως η υγεία είναι πάνω απ’ όλα, η ρευστή κατάσταση δοκιμάζει για άλλη μία φορά μέσα στο 2020, τα όρια και τις αντοχές του ευρωπαϊκού Τουρισμού.
Οι μεγάλοι παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς Jet2-Jet2holidays και TUI εμμένουν πως “αφού δεν υπάρχει εμβόλιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν”.
Μία θέση που πρώτοι υιοθέτησαν εδώ και μήνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) και η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), καλώντας τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, να πάρουν μέτρα θωράκισης, πριν να είναι αργά.
Τώρα, οι Ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 και προχωρούν σε μέτρα.
Η εβδομάδα που ξεκινάει μπορεί να χαρακτηριστεί και “εβδομάδα lockdown” για τα ευρωπαϊκά ταξίδια, με ένα μπαράζ από νέα κλειδώματα.
“Εμμέσως πλην σαφώς” κάποιες χώρες της ΕΕ κλείνουν ξανά τα σύνορα τους σε ταξιδιώτες αναψυχής. Δημιουργώντας νέα σύγχυση.
Αποδεικνύοντας παράλληλα την…πολυγλωσσία και την αδυναμία της ΕΕ σε άμεσα αντανακλαστικά στην προσέγγιση του προβλήματος και στην πολυπόθητη ανάκαμψη για τον κλάδο.
Στην Ελλάδα τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου επικεντρώνονται σε εστίαση και κινητικότητα των πολιτών.
Όπως επίσης στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία. Κλείνοντας βέβαια “απαγορευτικά” για τους τουρίστες σχεδόν τα πάντα (εστίαση, μουσεία κ.ά.).
Αλλά σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες αγγίζουν ξεκάθαρα και τα ταξίδια, με εξαίρεση τα επαγγελματικά.
Τα τουριστικά ταξίδια απαγορεύονται, τινάζοντας στον αέρα τις προσδοκίες του κλάδου.
Είμαστε τελικά όλοι μαζί σε αυτό;
Και μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δήλωσε πριν από πέντε μέρες ότι “είμαστε όλοι μαζί σε αυτό”, όσον αφορά στην ανταλλαγή δεδομένων, στα τεστ, στα ταξίδια και στις στρατηγικές εμβολιασμού, κάποιες χώρες της γηραιάς ηπείρου, εξαιρούνται.
Και ένας νέος κύκλος απαγορεύσεων στα ταξίδια αναψυχής, ξεκινά.
Την αρχή κάνει για αυτή την εβδομάδα η Γερμανία, η Ιταλία και ακολουθεί η Αυστρία. Και σε γεωγραφικό ευρωπαϊκό επίπεδο η Βρετανία. Μία δυναμική αγορά άμεσα συνδεδεμένη με ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Γερμανία
Από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Γερμανία μπαίνει σε ρυθμούς lockdown, διάρκειας ενός μηνός.
Αν και τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά, η Γερμανία θα είναι ουσιαστικά κλειστή για τους τουρίστες.
- Απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία για τουριστικούς σκοπούς.
- Κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια (επιτρέπεται το delivery).
- Κλειστά είναι επίσης μουσεία και τα τουριστικά αξιοθέατα.
Εστίαση και ξενοδοχεία οι μεγάλοι “χαμένοι”, στην Γερμανία
Από τα κλειδώματα στην Γερμανία, μεγάλος χαμένος είναι η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Ενδεικτικά το lockdown του Νοεμβρίου θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία γύρω στα 19,3 δις ευρώ, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνου.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα σημειώσουν με 5,8 δις ευρώ η εστίαση και τα ξενοδοχεία.
Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Εστίασης Dehoga Γκίντο Τσέλικ διαμαρτυρήθηκε έντονα υποστηρίζοντας ότι “δεν μπορεί πάντα εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα”.
Ιταλία
Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου για την απαγόρευση ταξιδιού και στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, στο Μιλάνο.
Και αν οι νέες μολύνσεις συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τα μέτρα θα επεκταθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα 15 περιοχές θα υπερβούν τα κρίσιμα όρια” αυτό τον μήνα.
Αυστρία
Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα δεύτερο κλείδωμα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα:
- Τα ταξίδια αναψυχής δεν επιτρέπονται.
- Τα ξενοδοχεία μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο επαγγελματίες ταξιδιώτες.
- Οι επισκέπτες που διαμένουν ήδη σε ξενοδοχείο επιτρέπεται να παραμείνουν μέχρι την προγραμματισμένη αναχώρηση τους.
- Εστιατόρια και μπαρ κλείνουν.
- Η συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεων θα ακυρωθεί.
- Τα μουσεία, τα θέατρα και οι περισσότερες άλλες εγκαταστάσεις πολιτισμού / αναψυχής θα κλείσουν.
- Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
Αγγλία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ένα δεύτερο εθνικό lockdown διάρκειας ενός μήνα στην Αγγλία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.
- Στους Βρετανούς πολίτες δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για αναψυχή.
- Θα επιτρέπονται μόνο τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους.
Αποτέλεσμα είναι το χάος. TUI, Jet2 και easyJet ακυρώνουν ξανά τα προγράμματα τους.
Οι επικεφαλής του κλάδου επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε από το καλοκαίρι -που το ζητούσαν- τεστ Covid-19 στα σημεία εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τι διασφαλίσεις ζητά η ABTA
Ο Μαρκ Τάνζερ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA), δήλωσε ότι “η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα”, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων στην ταξιδιωτική βιομηχανία.
Καθώς και την διασφάλιση πως θα υπάρχει καθεστώς τεστ κατά την άρση των περιορισμών.
Κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form
Στην Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να καθιερωθεί κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη).
“Ο έλεγχος και η ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό του ιού, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Τώρα και στο μέλλον. Χρειαζόμαστε μια συλλογική προσέγγιση για την ανάπτυξη και τη χρήση γρήγορων δοκιμών. Και πρέπει να αναγνωρίζονται αμοιβαία σε ολόκληρη την ΕΕ”.
Jet2-Jet2holidays και TUI απαιτούν κοινά πρωτόκολλα στα ευρωπαϊκά ταξίδια
Οι επικεφαλής των Jet2holidays και TUI ζήτησαν άμεσα πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των διακοπών σε ολόκληρη την ήπειρο.
Και μάλιστα υπογραμμίζουν πως οι περιορισμοί πρέπει να εφαρμόζονται «λογικά» και «ευγενικά».
Μιλώντας σε μια ψηφιακή εκδήλωση τουρισμού της Μαγιόρκα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Jet2holidays Στίβ Χίπι και ο επικεφαλής της TUI της ηπειρωτικής Ισπανίας και των Βαλεαρίδων Ιαν Λέβεσι, συμφώνησαν ότι χρειάζονται τυποποιημένα πρωτόκολλα, στα ευρωπαϊκά ταξίδια.
Αφού δεν υπάρχει εμβόλιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν
“Πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο, γιατί μπορεί να αργήσει. Ελλείψει εμβολίου, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν, υπογραμμίζει ο Στίβ Χίπι.
Επομένως, χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για το άνοιγμα ή το κλείσιμο των αεροπορικών διαδρόμων.
Ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την κατηγοριοποίηση και τη μέτρηση των επιπέδων μόλυνσης και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τεστ”.
“Τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα είναι πολύ σημαντικά, είπε ο Ιαν Λέβεσι. Επισημαίνοντας πως ο τρόπος μέτρησης του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη, “πρέπει να είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες”.
Όπως υπογράμμισε πρέπει να “παρακολουθήσουμε τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους”, για να αξιολογήσουμε τις τρέχουσες καταστάσεις.
“Πρέπει να ξέρουμε πώς να δράσουμε μαζί. Και γι’ αυτό χρειάζονται “λογικά πρωτόκολλα” για την τυποποίηση της διαδικασίας ταξιδιού σε όλη την Ευρώπη”.
Η πανδημία δεν θα τελειώσει ως το Πάσχα
Έως το Πάσχα δεν αναμένεται να έχει υποχωρήσει η πανδημία, εκτιμά ο Γερμανός επιδημιολόγος Δρ. Christian Drosten από το Berlin Charité.
“Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Η πανδημία δεν θα τελειώσει ως το Πάσχα, είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Neue Osnabrücker.
Αλλά έως το καλοκαίρι τουλάχιστον, η ζωή μας θα αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο”.
Όπως επεσήμανε η περαιτέρω διεξαγωγή rapid τεστ μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς και στα μέτρα περιορισμού ή καραντίνας.
πηγή: tourismtoday.gr