Κι όμως, η πιθανότητα να κολλήσεις COVID-19 στο αεροπλάνο είναι πολύ μικρότερη από όσο νόμιζες

0
167

Καθηγητής στατιστικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης υπολόγισε τις πιθανότητες μόλυνσης σε αεροσκάφος με τη μεσαία θέση κενή: μόλις 1 στις 7700 περιπτώσεις

Τα αεροπορικά ταξίδια ήταν μια τις βιομηχανίες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του έτους. Λογικό, καθώς οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να ταξιδεύουν σε ένα σφραγισμένο σωλήνα για ώρες, μαζί με άλλους επιβάτες που μπορούν να μεταδώσουν μια επικίνδυνο νόσο του αναπνευστικού συστήματος μέσω αόρατων αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την πανδημία. Σχεδόν όλοι απαιτούν τώρα από τους επιβάτες να φορούν μάσκες για ολόκληρη την πτήση – και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διώξουν κάποιον που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες από την πτήση.

Αλλά υπάρχουν και περισσότερα καλά νέα: Οι πιθανότητές σας να κολλήσετε COVID-19 σε αεροσκάφος μπορεί να είναι χαμηλότερες από ό, τι αντιλαμβάνεστε.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτη του Άρνολντ Μπαρνέτ, καθηγητή στατιστικής στο Sloan School of Management του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Όπως αναφέρει το CNN, ο Μπαρνέτ επεξεργάστηκε μελέτες που είχαν ως αντικείμενο τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης SARS-CoV-2 κατά την πτήση και διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης σε μια πτήση μικρών αποστάσεων είναι σχετικά χαμηλές— με την προυπόθεση όλοι στην πτήση να φορούν μάσκα.

Μία στις 4:300 πιθανότητες να κολλήσεις σε γεμάτη πτήση

Ο Μπάρνετ διαπίστωσε ότι σε μια εντελώς γεμάτη, σύντομη πτήσης δύο ωρών στις ΗΠΑ, με τρεις θέσεις και τρεις θέσεις στη σειρά εκατέρωθεν του διαδρόμου, οι πιθανότητες να κολλήσετε SARS-CoV-2 είναι μόνο 1 στις 4.300.

Εάν η πτήση δεν είναι εντελώς πλήρης και τα μεσαία καθίσματα σε κάθε σειρά παραμένουν κενά, οι πιθανότητες μόλυνσης πέφτουν σε 1 στα 7.700.

«Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι σήμερα πιο επικίνδυνες σε σχεση με πριν από το COVID, και η αεροπορία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Αλλά πρέπει να συντρέχουν τρία πράγματα για να μολυνθείτε (σε πτήση): Πρέπει να υπάρχει ένας ασθενής COVID-19 στο αεροσκάφος και πρέπει να είναι μεταδοτικός. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο άτομο στην πτήση σας, υποθέτοντας ότι φοράει μάσκα, πρέπει να υπάρξει σφάλμα στην προστασία της μάσκας. Πρέπει τέλος να είναι αρκετά κοντά σας ώστε να υπάρχει κίνδυνος να υποφέρετε από τη μετάδοση», είπε ο Μπαρνέτ.

Τα αεροπλάνα πιο ασφαλή από τα πλοία

Γιατί οι πιθανότητες μετάδοσης είναι μικρότερες στα αεροπλάνα από ότι στα λεγόμενα «κρουαζιερόπλοια του θανάτου», όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους; Όπως επισημαίνει ο Μπαρνέτ, μια εξήγηση για τον χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης πτήσης «είναι ότι ο αέρας στις σύγχρονες καμπίνες αεροσκαφών αντικαθίσταται με νέο καθαρό αέρα κάθε δύο έως τρία λεπτά και τα περισσότερα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα αέρα σχεδιασμένα για να παγιδεύουν 99,99% σωματιδίων».

Σε κάθε περίπτωση ας μην υπάρχει υπερβολική χαλάρωση. Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού επιβεβαιώστε ότι η μάσκα παραμένει σταθερά στερεωμένη πάνω στη μύτη και το στόμα σας σε ολόκληρη την πτήση, αλλά και κατά την διέλευσή σας από τα αεροδρόμια.

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ