Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αναμένεται να επηρεάσει πλειάδα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση του Πρωτοδικείου της Ρόδου, που ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης ξενοδοχειακής εταιρίας, αποδίδοντας ξανά την εταιρία στους ιδιοκτήτες της και «αφαιρώντας» την από την συστημική τράπεζα, που «έτρεξε» και πέτυχε την αρχική απόφαση.
Πρόκειται για την πρώτη σχετική απόφαση που εκδίδεται στην Ελλάδα και δημιουργεί ισχυρό νομικό προηγούμενο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την διαδικασία αυτή, πουλήθηκαν τα ξενοδοχεία ΛΑΚΙΤΙΡΑ στην Κω, ενώ πρόσφατη είναι η απόρριψη σχετικού αιτήματος τραπεζών κατά της ξενοδοχειακής επιχείρησης ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, επίσης στην Κω, όπου τα δικαστήρια απέρριψαν τις σχετικές αιτήσεις των τραπεζών.
Πιο αναλυτικά, η υπερδεκαετής οικονομική κρίση δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην πλειονότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η έλλειψη ρευστότητας είναι εύλογο να πλήττει επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος είχαν εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις.
Ο «ξαφνικός» θάνατος των επιχειρήσεων (δηλαδή η υπαγωγή τους στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης του νόμου Δένδια), δημιούργησε έντονη αμφισβήτηση σε νομικούς κύκλους, κυρίως διότι η υπαγωγή ή μη, κρίνεται αποκλειστικά στον πρώτο βαθμό και μάλιστα συνήθως από παρέδρους (δηλαδή πρωτοδιοριζόμενους δικαστές), δίχως να έχει το δικαίωμα έφεσης ο οφειλέτης, παρά μόνον η τράπεζα που εκ του νόμου έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την υπαγωγή σε αυτή τη διαδικασία. Αντίστοιχοι νόμοι του παρελθόντος επέβαλαν σχετικά αιτήματα να κρίνονται από εφέτες, δηλαδή δικαστές με σημαντική εμπειρία.
Ο σχετικός θεσμός βέβαια «βόλεψε» κάποιους επιχειρηματίες που ήθελαν μια δικαιολογία για να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους στους πιστωτές τους. Αντιθέτως φαίνεται να δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα διαφάνειας για τους ίδιους τους πιστωτές, καθόσον η υπό διαχείριση επιχείρηση, εκποιείται ως σύνολο, δίχως τιμή πρώτης προσφοράς και δίχως να έχει προηγηθεί κάποια εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκποιούνται περιουσίας, σε ευτελιστικά τιμήματα με κάποιες βέβαια εξαιρέσεις.
Πρωτοδικείο Ρόδου
Ηχηρή απάντηση στους ανωτέρω προβληματισμούς έδωσε πρόσφατα το Πρωτοδικείο της Ρόδου, το οποίο με τεκμηριωμένη απόφασή του ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, κατόπιν επίκλησης νέων πραγματικών περιστάσεων και στοιχείων από την οφειλέτρια.
Η τελευταία είναι επιχείρηση εκμετάλλευσης ξενοδοχειακών μονάδων και εμβληματικών ακινήτων στη Ρόδο (ξενοδοχεία Σπάρταλις και Ρεγγίνα, βίλες πολυτελούς κατασκευής στη θέση Ναβαρόνε της Λίνδου, καταστήματα στο κέντρο της Ρόδου, κ.λπ.), η αξία των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά εξίσου υψηλά είναι τα χρέη που αντιμετωπίζει.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που δημοσιεύεται πανελλαδικά.
Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της εταιρίας Αργύρης Αργυριάδης, που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση, δίδεται η ευκαιρία, η εταιρία και η βασική πιστώτρια τράπεζα, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο βιώσιμης αναδιάρθρωσης των οφειλών, ώστε να συνεχίσει απερίσπαστη τη λειτουργία της μια επιχείρηση που ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα στο παρελθόν.
Πάντως, το σημαντικότερο όλων είναι πως η ανάκληση της υπαγωγής εταιρείας στην Έκτακτη Διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης, δημιουργεί ισχυρό νομικό προηγούμενο. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αναμένεται να επηρεάσει πλειάδα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
– Πηγή: money-tourism.gr