Σειρά σημαντικών μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, και του Τουρισμού, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά στην Βουλή, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του ανακοίνωσε 4 πρωτοβουλίες, που έχουν ως εξής:
- Θα επεκταθεί και μετά την 31η Ιουλίου η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που αφορά ιδιαίτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις
- Οι οφειλές των επιχειρήσεων που έχουν παγώσει για το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, θα εξοφληθούν από το νέο έτος, σε 12 ή 24 δόσεις και με πολύ χαμηλό επιτόκιο, από το 2021
- Επανέρχεται η έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος
- Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο 2021 για τα φυσικά πρόσωπα
- Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες αντί για 6 μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο 2021 για τις επιχειρήσεις
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «τρεις μήνες μετά από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια». Και τόνισε ότι «με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται».
Επιδότηση εισφορών
Σημειώνεται πως στην δέσμη μέτρων για τον Τουρισμό που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς, προβλέπεται η μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζόμενων, πλην όμως η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο των εργοδορικών – ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό και όχι μόνο για τον χρόνοα απασχόλησης.
Αυτό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων και χθες μετά τα μαζικά αιτήματα όλων των επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών φορέων και του Τουρισμού, με την ΠΟΞ να έχει αποστείλει τις αμέσως προηγούμενες ημέρες σχετική επιστολή, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δήλωση του Γιάννη Βρούτση, το Δημόσιο θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών – ασφαλιστικών εισφορών για κάθε εργαζόμενο για το χρόνο που δεν θα εργάζεται, κάνοντας πιο ελκυστικό το μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης».
Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση έλεγε ότι το μέτρο θα έχει εφαρμογή μέχρι 31 Ιουλίου, γεγονός που γεννά αμφιβολίες για την ελκυστικότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Με την σημερινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, αλλάζει η περίοδος εφαρμογής, και αναμένεται να επεκταθεί και πέραν της 31ης Ιουλίου, γεγονός πολύ σημαντικό. «Αν χρειαθεί θα επεκταθεί και για Αύγουστο και για Σεπτέμβριο», είπε ο Πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Μίλησα προσωπικά με πολλούς επιχιερηματίες και πείσθηκα πράγματι ότι το αίτημά τους για επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών είναι δίκαιο».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, στην επιστολή που αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ με τις ρυθμίσεις του νόμου, «…Επί της ουσίας η επιχείρηση καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές διπλάσιες του χρόνου εργασίας του προσωπικού της. Πρόκειται για μια επιβάρυνση που θα αποτρέψει την μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Αν θέλετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συμβάλει πράγματι στην προστασία της απασχόλησης θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε, είτε ο εργοδότης να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του εργαζόμενου, για τον οποίο και τον αμείβει ή οι ώρες εργασίας του εργαζομένου να αντιστοιχούν στην αμοιβή που λαμβάνει τόσο από τον εργοδότη, όσο και από το κράτος και στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει στο σημείο αυτό να λάβετε υπόψη σας πως η μείωση των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το τρέχον έτος θα είναι πολλαπλάσια του 20% που θέτετε ως όριο για την ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις θα φθάσει και στο 60-70%».
Ο Πρωθυπουργός
Σύμφωνα με όσα είπε στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, το πρόγραμμα ΣΥνεργασία ενισχύεται με ακόμα 200 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Ιούλιο και αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.
Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η κυβέρνηση στήριξε τον κόσμο της εργασίας. Απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι «παρών». Οι πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά εργασίας απαιτούν λύσεις τολμηρές και το τονίζω αυτό προσωρινές, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Και αυτό, ακριβώς, έρχεται να υπηρετήσει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται, τώρα έχουν λιγότερη δουλειά, θα μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα έστω και για τις μισές ημέρες απασχόλησης. Και, βέβαια, έχουμε ένα σταθερό κατώτατο όριο και αυτό δεν είναι άλλο από το βασικό μισθό. Και βέβαια έχουμε και την απαγόρευση των απολύσεων για όλους όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τους δίνεται η δυνατότητα να ορθοποδήσουν γιατί απαλλάσσονται από ένα μέρος του βάρους του μισθολογικού κόστους. Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά διατηρούν τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια, από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφική μας διαφορά. Και αντί για τα λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση και προκειμένου να σώσουμε θέσεις εργασίας δημιουργούμε και αξιοποιούμε αυτό το σύστημα, το καινούργιο πρόγραμμα που ονομάσαμε ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπέρμετρη αύξησ της φορολογίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Εστίασης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΦΠΑ στο 24%.
– Πηγή: money-tourism.gr
ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ. ΕΙΠΑΝ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. ΦΕΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ 19 ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 95%. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΟΜΕ; ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ 20; ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΝΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΕΤΕ. ΚΑΜΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ…