Σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας του και την ικανοποίηση των πιστωτών, και στη συνέχεια την πώλησή του, μπαίνει με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το εμβληματικό συγκρότημα Out of the Blue Capsis Elite Resort, που αποτελείται από 5 ξενοδοχεία, στην Αγία Πελαγία.
Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, της 6ης Μαϊου 2020, που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, διορίζεται η δικηγόρος Αθηνών Ε.Π. η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Α’ βαθμίδα του Μητρώου Διαχειριστών Αφερεγγυότητας, ως ειδική διαχειρίστρια της «Τουριστικό Συγκρότημα ΚΑΨΗ Ανώνυμη Εταιρία», ενώ τα ξενοδοχεία θα «τρέξει», μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση η ZEUS International, εταιρία που διευθύνει ο κ. Χάρης Σιγανός.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 18 Δεκεμβρίου 2018 έγινε η πρώτη αίτηση για θέση της εταιρίας σε ειδικό καθεστώς με αίτηση των τραπεζών Πειραιώς, Χανίων και ALPHA BANK και στις 20 Μαρτίου 2019 έγινε η πρώτη συζήτηση.
Η εταιρία, φέρεται να οφείλει στις τράπεζες το 2016 55,6 εκατ. €, ενώ έχει στραφεί με αγωγή κατά τραπεζών, διεκδικώντας το ποσό των 26,85 εκατ., στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η εταιρία «Τουριστικό Συγκρότημα ΚΑΨΗ Ανώνυμη Εταιρία», συστάθηκε το 1968, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 13,7 εκατ. €, και έχει 5 ξενοδοχεία σε έκταση 107 στρεμμάτων στην Αγία Πελαγία με 335 εργαζόμενους, υπό το brand Out of the Blue Capsis Elite Resort.
H Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε την δανειακή σύμβαση που είχε με την εταιρία το 2016, με το υπόλοπο τότε να ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ και ομολογιακό δάνειο του 2007, που κατέστη απαιτητό, τον Οκτώβριο 2016, με το υπόλοιπο να ανέρχεται σε 18,4 εκατ. ευρώ. Επόσης η Πειραιώς έχει «κληρονομήσει» οφειλές προς την Λαϊκή Τράπεζα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και ΜΙΛΛΕΝΙΟΥΜ 5,3 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank φέρεται να έχει οικονομικές απαιτήσεις από την εταιρία 1,026 εκατ. ευρώ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 11,1 εκατ. ευρώ και η EUROBANK ERGASIAS LEASING 26,8 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν οφειλές 27 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και 8 εκατ. ευρώ προς την Εφορία.
Ο Ισολογισμός 2015 εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημιές 45 εκατ. ευρώ και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 106,2 εκατ. ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα να είναι 78 και το σύνολο των υποχρεώσεων 114 εκατ. ευρώ. Συνολικά σύμφωνα με την έκθεση ορκωτής ελέγκτριας, στις 31.12.2016, η εταιρία είχε συνολικές υποχρεώσεις 126 εκατ. ευρώ, όφειλε στις τράπεζες 55,6 εκατ., ήτοι 44,14% των οφειλών.
Οι ισχυρισμοί της ιδιοκτήτριας εταιρίας στην δίκη, επικεντρώθηκαν στην αμφισβήτηση του αν οι οφειλές στις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των οφειλών της επιχείρησης, ενώ τόνισε ότι δεν έχει προβεί σε στάση πληρωμών. Κατηγόρησε δε τις τράπεζες για καταχρηστική συμπεριφορά και άρνηση συνεννόησης για εξεύρεση λύσεων.
Στην δίκη παραστάθηκαν και οι εργαζόμενοι τόσο μέσω του Σωματείου της Επιχείρησης, όσο και μέσω της ΠΟΕΕΤ, αλλά το δικαστήριο απέρριψε τις παραστάσεις των εργαζόμενων, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του, η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δεν συνεπάγεται κίνδυνο για τους εργαζόμενους.
Στόχος της διαδικασίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, είναι η αποφυγή της απαξίωσης της επιχείρησης και να επιτευχθεί μέσω της μεταβίβασης του ενεργητικού της επιχείρησης, ως συνόλου ή μερών, η συνέχιση της λειτουργίας της, με μεταβολή των φορέων της και ικανοποίηση των πιστωτών από το τίμημα της πώλησης του ενεργητικού.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η εταιρία είχε χάσει και το εμβληματικό ξεοδοχείο Capsis στην Ιξιά της Ρόδου, πριν από λίγα χρόνια που είχε παραμείνει κλειστό και τελικά αγοράστηκε από τον επιχειρηματία κ. Νίκο Κούτρα.
– Πηγή: money-tourism.gr