Τι θα γίνει με την επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων|Καμία εξέλιξη με τις εργοδοτικές|ΦΕΚ

0
1069

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για το θέμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων στον Τουρισμό, με τους φορείς, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ουδεμία εξέλιξη υπάρχει, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι «θα διορθωθεί», στο θέμα της πληρωμής από τις επιχειρήσεις του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που θα μειωθεί ο χρόνος εργασίας τους, λόγω περιορισμού του αντικειμένου της επιχείρησης, λόγω κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει την δυνατότητα στις ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις περί τον Τουρισμό να προσλάβουν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο και να τους θέσουν σε αναστολή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας, με κάλυψη από το Δημόσιο. Βέβαια επειδή πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας στην ρύθμιση που ανακοίνωσε για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», υποχρεώνει την επιχείρηση να πληρώσει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών, τουριστικοί παράγοντες αναμένουν  να δουν την τελική ρύθμιση.

ergasiaΠαράλληλα, η επαναφορά από την αναστολή σε εργασία, των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις,  θα διέπεται από ρήτρα πληρότητας, σύμφωνα με το Ν. 1436 του 1983, ο οποίος προέβλεπε την επαναπρόσληψη του προσωπικού, ως ακολούθως:

  • με την συμπλήρωση του 20% της πληρότητας, θα επαναπροσλαμβάνεται το 1/3 των εργαζόμενων
  • με την συμπλήρωση του 50% της πληρότητας, θα επαναπροσλαμβάνονται τα 2/3 των εργαζόμενων
  • με την συμπλήρωση του 80% της πληρότητας, θα επαναπροσλαμβάνεται το σύνολο των εργαζόμενων

Στην προκειμένη περίπτωση η επαναφορά στην εργασία από την αναστολή, θα γίνεται με τα ίδια ποσοστά με βάση τις πληρότητες

Δείτε το ΦΕΚ του νόμου, ΕΔΩ.

Oι ρυθμίσεις για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν άμεσα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Οι εργοδοτικές

Στο μεταξύ δεν φαίνεται να υπάρξει θετική εξέλιξη στα αιτήματα των φορέων του Τουρισμού, ότι θα μεταβληθεί επί το ευνοϊκότερο, η ρύθμιση που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όπως διέρρεαν κάποιοι, που είχαν -σύμφωνα με όσα έλεγαν- διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ως γνωστόν ο κ. Βρούτσης είχε πεί για τον μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης  βραχυχρόνιας εργασίας: ««ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας δημιουργούμε για πρώτη φορά έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.

vroutsisΟι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και κατά συνέπεια το εισόδημα των  εργαζομένων. Για αυτό και ως  Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς! Θα  σταθούμε  στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημα τους, όπου αυτό  καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει μέσω του μηχανισμού  ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με  επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και  τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη  να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται  υπό την αυστηρή προυπόθεση  ότι δεν θα  μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά  θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου».

Η πληρωμή λοιπόν του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κάνει την ρύθμιση πρακτικά ανεφάρμοστη. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι από το πρόγραμμα SURE δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλυφθούν τέτοιου είδους δαπάνες, αφού απαγορεύονται απολύτως, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για κάλυψη των ελλειμμάτων που θα προκύψουν στον ΕΦΚΑ, εάν δεν καταβάλλουν οι επιχειρήσεις το σύνολο των εισφορών.

Μάλιστα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, που ενημερώθηκαν και κατανοούν το οξύμωρο του σχήματος και το πρόβλημα που υπάρχει, αφήνουν αιχμές για το υπουργείο Εργασίας που ανακοίνωσε την ρύθμιση, ενώ αιχμές υπάρχουν και για ελλειπή ενημέρωση από τον τουριστικό κλάδο.

Η ΠΟΕΕΤ
poeet
O πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Γεώργιος Χότζογλου

Στο μεταξύ το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αποφάσισε ομόφωνα να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες και προκηρύσσει Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των εργαζομένων του κλάδου Επισιτισμού – Τουρισμού στις 10/06/2020 και ώρα 12:00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Για τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, η Ομοσπονδία, αναφέρει τα εξής:

1ος άξονας- επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

  1. Δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική διάρκεια του μέτρου αυτού και δεν γίνεται ξεκάθαρο αν το 40% που θα απασχολείται αν θα μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία και αν στο προσωπικό που θα εργάζεται θα εφαρμόζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των Κ.Σ.Σ.Ε. (για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι υποχρεωτική μέχρι 31/8/2020 ) για την εστίαση δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική, η Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες
  2. Απαλλάσσει τους εργοδότες που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους καθώς δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί η αναστολή της σύμβασης στο 100%. Μόνο που στην περίπτωση των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν υπάρχει σύμβαση ενεργή κατατεθειμένη στο «Εργάνη» και δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα γίνει αυτό! Θα παρακαλάει ο εργαζόμενος τον εργοδότη να του κάνει επαναπρόσληψη και μετά αναστολή;
  3. Θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού δηλ. στα επίπεδα της Κ.Σ.Σ.Ε.;
  4. Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους –δεν αναφέρεται για πόση χρονική διάρκεια και εύλογα γενάτε ζήτημα για τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας το Χειμώνα 2020.
  5. Και τον μήνα Ιούνιο επεκτείνεται η αναστολή σύμβασης και παρατείνεται το εισόδημα των 534,00€ καθώς και τον Ιούλιο.

2ος άξονας Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:

  1. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής και μάλιστα ενθαρρύνει τους εργοδότες προς αυτή την κατεύθυνση για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις!
  2. Δεν αναφέρεται πουθενά σε πιο μισθό θα καταβάλλεται η συν-χρηματοδότηση γίνεται λοιπόν κατανοητό πως οι κλαδικές συμβάσεις των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και της εστίασης αφού ο Πρωθυπουργός μίλησε για κατώφλι του κατώτατου μισθού δηλ. 650,00€

3ος άξονας –  Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρο επαναπρόσληψης τους

  1. Δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν πάρει ήδη παράταση: επεκτείνονται για 2 μήνες σ΄ αυτούς που έληξε το μήνα Μάιο και ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιους αφορά αφού οι συνάδελφοι μας στον κλάδο δεν επιδοτούνται καθώς όλοι δουλεύουν ήδη την εποχή αυτή και οι δικαιούχοι όσο αφορά τον κλάδο μας μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
  2. Πως προκύπτει ο αριθμός 120.000 εποχικά ανέργους που χορηγείτε το επίδομα εποχικής ανεργίας ως τον Σεπτέμβριο ποιους αφορά; Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι τόσοι θα είναι οι άνεργοι φέτος;

Και τέλος μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Δηλαδή μειώνει τα ένσημα για να πάρουν οι εργαζόμενοι το εποχικό βοήθημα των 500 € για ένα μήνα και ΟΧΙ για το επίδομα ανεργίας των 3 μηνών και 5 ημερών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από την μεριά μας καθώς στην πράξη, καταργούνται οι Κλαδικές συμβάσεις μας.

Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις με μισά ωράρια, μισές μέρες τον μήνα, καμία ουσιαστική προστασία αυτών που θα μείνουν φέτος εκτός εργασίας, καμιά επέκταση στο επίδομα ανεργίας.

Αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων για άλλη μια φορά από τις ρυθμίσεις.

Η ομοσπονδία μας τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τις κινήσεις του κλάδου από εδώ και πέρα.

Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να ακούσει τους εργαζόμενους του κλάδου και να τους στηρίξει πραγματικά».

– Πηγή: money-tourism.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ