Η Ryanair θα προσβάλει νομικά το πακέτο διάσωσης της Lufthansa – «Στρέβλωση της αγοράς»

0
80

Την απόφασή της να προσβάλει νομικά το πακέτο διάσωσης του γερμανικού κράτους προς την Lufthansa ανακοίνωσε η Ryanair.

Στη σχετική της ανακοίνωση κάνει λόγο για «στρέβλωση της αγοράς» και «περαιτέρω ενίσχυση του ασφυκτικού μονοπωλίου της Lufthansa  στην γερμανική αγορά των αεροπορικών ταξιδίων».

«Οποτεδήποτε εμφανίζεται κάποιου είδους κρίση, το πρώτο αντανακλαστικό της Lufthansa είναι να βάλει το χέρι της στην τσέπη της γερμανικής κυβέρνησης», σημειώνει ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία τονίζει ότι η κρατική ενίσχυση θα στρεβλώσει την αγορά, επιτρέποντας στη Lufthansa να επιδοθεί σε πωλήσεις «κάτω του κόστους».

Τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων και δανείων αξίας έως 9 δισ. ευρώ με στόχο την σταθεροποίηση της Lufthansa, η οποία συνεχίζει να γνωρίζει πρωτοφανείς πιέσεις από την κατάρρευση της επιβατικής κίνησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κρατικό ταμείο σταθεροποίησης WSF, όπως ανακοινώθηκε, θα διαμορφώσει μετοχικό μερίδιο 20% στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου. Το ταμείο θα μπορεί να αυξήσει το μερίδιο του στο 25% συν μία μετοχή στο ενδεχόμενο της εξαγοράς της εταιρείας.

Η τιμή εγγραφής για την αύξηση κεφαλαίου θα είναι 2,56 ευρώ ανά μετοχή, που συνιστά χρηματική συνεισφορά της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Lufthansa.

Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται ότι δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας θα καλυφθούν σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Το WSF δεν θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφου με την εξαίρεση της περίπτωσης μιας εξαγοράς.

Το WSF θα πραγματοποιήσει επίσης σιωπηλή συμμετοχή έως 5,7 δισ. ευρώ συνολικά στα περιουσιακά στοιχεία της Lufthansa.

Με την επιφύλαξη της πλήρους αποπληρωμής της σιωπηλής συμμετοχής και της ελάχιστης τιμής των 2,56 ευρώ ανά μετοχή, συν ένα ετήσιο επιτόκιο 12%, το WSF σχεδιάζει να πουλήσει την πλήρη συμμετοχή του στην Lufthansa σε τιμές της αγοράς μέχρι το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το πακέτο διάσωσης έχει εγκριθεί από το WSF και έχει την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Lufthansa, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Εκκρεμμεί μόνον η τελική έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο.

Επιπλέον των εν λόγω μέτρων, η Lufthansa θα έχει πρόσβαση σε κοινοπρακτική πιστωτική διευκόλυνση τριών ετών ύψους έως 3 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW και ιδιωτικών τραπεζών. Αυτό το τμήμα των ενισχύσεων εξακολουθεί να υπόκειται σε εγκρίσεις, ανακοίνωσε η Lufthansa.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις αποδοχές των στελεχών και της διοίκησης της εταιρείας.

capital.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ