Αγαπητέ Γιάννη,
Στις ερωτήσεις σου αν η Κως είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες και αν έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα προβολής θα ήθελα να σας απαντήσω οτι επιφυλάσσομαι για την ετοιμότητα για τους παρακάτω λόγους.
Ίσως οι ιδιώτες επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, πράκτορες, και λοιποί να προσπαθήσουν να είναι έτοιμοι αν και το πρωτόκολλο και ο «οδηγός υγειονομικής επιβίωσης» και «Restart Tourism plan», είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί πλήρως απο μικρές , μεσαίες, και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Κατ αρχάς η κατάργηση του μοριακού ελέγχου 3 ημέρες πριν την αναχώρηση των επιβατών απο τις χώρες τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την διάδοση του Covid 19 τόσο εντός του ξενοδοχείου όσο και στη τοπική κοινωνία.
Οι υποδομές υγείας δεν νομίζω οτι είναι ικανές να αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα ή κρούσματα.
Παραθέτω δειγματοληπτικά αυτά που αναφέρει το Restart Tourism :
π.χ
Με ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς
Γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε
πρώτο χρόνο
Έχουν προβλεφθεί ιατρικές στολές και ανάλογα μέτρα για τον κάθε γιατρό καταλύματος ??
• Ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά
περιφέρεια/ νησί
Έχει οργανωθεί «χώρος καραντίνας » στο Νοσοκομείο και που είναι ??
• Μεταφορά σε δομή υγείας (αν αυτό κριθεί
απαραίτητο)
Υπάρχουν προγραμματισμένα ειδικά μέσα μεταφοράς σε δομή υγείας στην Αθήνα ;;
Εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων.
Υπάρχουν οι ειδικοί αναλυτές ; Έχει ανακοινωθεί ότι θα στείλουν συνολικά 20 αναλυτές στα Νησιά, να επιβεβαιωθεί από τον Δήμαρχο/Επαρχο/Περιφερειάρχη ότι θα σταλούν στην Κω τουλάχιστον 2-3 αναλυτές
• Ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με
κάθε κατάλυμα ως το πρώτο σημείο
αξιολόγησης κρούσματος
Αναλαμβάνουν οι γιατροί την αξιολόγηση άνευ ειδικών στολών και απαραίτητων προστατευτικών μέσων ??
• Ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα
για την διαχείριση περιπτώσεων
κρουσμάτων.
Ο συντονιστής θα πρέπει να έχει κάνει σεμινάριο μέσω τηλεδιάσκεψης
Ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας:
Δρομολογούμε την εγκατάσταση
συνολικά 20 νέων αναλυτών για
tests στα νησιά.
Εξασφαλίζουμε 600 κλίνες COVID
στα νησιά
Εχει γίνει καμία ενέργεια πρός το Υπουργείο Υγείας για κατασκευή κλινών Covid 19 και για ΜΕΘ ??? ή όπως έχω ακούσει απο …… είναι δύσκολο να γίνει ΜΕΘ ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Επίπεδο κινδύνου 2 (Μέτριο):
• Προορισμοί που διαθέτουν
εγκατεστημένη ή προς εγκατάσταση*
υποδομή για ελέγχους
(*) ΘΗΡΑ, ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΚΩΣ, ΝΑΞΟΣ, ΠΑΡΟΣ,
ΡΟΔΟΣ, ΣΥΡΟΣ
Αυτή η κατάταξη από μόνη της δημιουργεί ερωτηματικά, καχυποψίες, για την μη προτίμηση να έρθουν πελάτες στην Κω και στα υπόλοιπα Νησιά και διερωτάται κανείς ακόμα και την Ρόδο με ΜΕΘ , ως κεντρικό περιφερειακό Νοσοκομείο του Νομού ην έχουν κατατάξει στο επίπεδο κινδύνου 2 (Μέτριο)
Μεταξύ άλλων στον «οδηγό υγειονομικής επιβίωσης » αναφέρονται :
Προσωπικό καταλύματος
- Υπεύθυνη δήλωση κάθε μέλους του προσωπικού ότι έχει ενημερωθεί για τα πρωτόκολλα υγιεινής και διαχείρισης κρουσμάτων Covid-19 που αφορούν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του. Πλάνο εκπαίδευσης (με τηλεκπαίδευση στο κινητό ή το tablet) έως 15 Ιουλίου ενός ατόμου ανά υπηρεσία (επιμέρους πρωτόκολλο) του καταλύματος, το οποίο θα αναλάβει εν συνεχεία την εκπαίδευση και του λοιπού προσωπικού.
- Η εκπαίδευση σχετίζεται κατ’ ελάχιστον με τα εξής:
– Τις πηγές και τους τρόπους μετάδοσης του ιού
– Διαδικασίες ενημέρωσης των αρμοδίων του ξενοδοχείου και των ίδιων των πελατών
– Συμπεριφορά και ενέργειες σε περίπτωσης ασθένειας από το προσωπικό
-Μεθόδους και πρακτικές καθαρισμών και απολύμανσης των εντοπισμένων σημείων με βάση την επικινδυνότητα και την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας
– Μεθόδους και επικοινωνιακή προσέγγιση των επισκεπτών
-Τήρηση των βασικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού αναφορικά με επιμελές και τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη και στόμα και υγιεινή της αναπνοής
– Διατήρηση αρχείων εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης της πρόσληψης για κάθε εργαζόμενο
- Κάθε μέλος του προσωπικού πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τα βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του Cοvid-19: τήρηση υγιεινής χεριών, σωματικών αποστάσεων (physical distancing) από τους πελάτες και το λοιπό προσωπικό, σε όλους τους χώρους εργασίας, τους χώρους του ξενοδοχείου και τους χώρους ανάπαυσης, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και γενικά προσωπική και αναπνευστική υγιεινή.
- Το τουριστικό κατάλυμα οφείλει να χορηγεί σε κάθε μέλος του προσωπικού επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να εξασφαλίζει τη συνεχή επάρκεια των αποθεμάτων.
- Συνιστάται στο προσωπικό να μείνει στο σπίτι και να ζητήσει ιατρική βοήθεια, αν παρουσιάζει συμπτώματα σχετικά με την ασθένεια, ειδοποιώντας τον υγειονομικό υπεύθυνο του καταλύματος.
- Πρέπει να αποκλείεται από την εργασία άτομο με συμπτώματα και να επανέρχεται στην εργασία εάν η εργαστηριακή εξέταση είναι αρνητική.
- Συνιστάται στο προσωπικό που διαμένει στο κατάλυμα να παραχωρούνται δίκλινα δωμάτια. Εάν μέλος του προσωπικού ανήκει σε ευπαθή ομάδα, συνιστάται να παραχωρούνται μονόκλινα.
- Συνιστάται το προσωπικό να θερμομετριέται κάθε πρωί στο πλαίσιο ατομικής ευθύνης. Ενδελεχής έλεγχος του προσωπικού μπορεί να ακολουθήσει συναρτήσει της επιδημιολογικής εικόνας της τοπικής κοινότητας / περιοχής.
- Αν κάποιο μέλος του προσωπικού έρθει σε επαφή με κρούσμα, οφείλει να το δηλώσει άμεσα στον υγειονομικό υπεύθυνο του καταλύματος και να απομακρυνθεί από την εργασία.
Εκτιμώ οτι θα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς στατιστικά για την έκβαση της εφετεινής season , για πληρότητα στα ξενοδοχεία , και γενικά την μετά κορονοϊό πραγματικότητα.
Βασικές χώρες όπως η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα:
Γαλλία: Κυβερνητική σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι απίθανο να μπορέσουν οι συμπατριώτες του να κάνουν διακοπές σε μακρινούς προορισμούς φέτος και ότι ακόμη και τα ταξίδια εντός της Ευρώπης θα πρέπει να είναι περιορισμένα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Την Ιταλία την έχει αποκλείσει πρός το παρών η Κυβέρνηση μας, Η Αγγλια πρός το παρών θέτει θέμα καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδέψουν για διακοπές στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι tour operators και οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό εισερχόμενο και εξερχόμενο απο την Αγγλία.
Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο να επιβιώσει με τις υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες Ισραήλ, Αυστρία, Βαλκάνια,Κύπρος, και Εσωτερικός τουρισμός τον Αύγουστο.
Υποχρεωτικό τεστ 72 ώρες πριν την πτήση είναι αποτρεπτικός λόγος για να ταξιδέψει κάποιος λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος. Επίσης δεν διασφαλίζει τίποτα καθώς δεν είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα αυτών.
Όλα αυτά είναι μελετημένα από την σοβαρότερη κυβέρνηση της Ευρώπης και προς απογοήτευση πολλών θα έχουμε ένα καλοκαίρι όπου η Ελλάδα θα τα καταφέρει σε όλους τους τομείς.
σιγα μην σκισεις κανενα καλτσον!!
Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα πρόληψης από τις επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία της κω γιατι ούτε μία στο εκατομμύριο ξεχάστε το είναι σχεδόν όλα ανοργάνωτα. Εκτός από ορισμένα ξενοδοχεία μετρημένα στα δάχτυλα όλα τα άλλα είναι μαύρα χάλια.
https://youtu.be/MYujFhOI1p8
λες και μπήκαν τα θεμέλια του Νέου Νοσοκομείου,άλλοι ασχολούνται με κλώνους γέρικων δένδρων που εμποδίζουν κίνηση σε πεζοδρόμια,ενώ άλλοι ζητούν διπλάσιο χώρο για τοποθέτηση ξαπλωστρών και τραπεζο-καθισμάτων εις βάρος των υπολοίπων/
Κυριε τεχνιτη. Το συμπερασμα το δικο μου ειναι πως η κυβερνηση εβαλε στη ζυγαρια την υγεια και την οικονομια. Και νικησε η δευτερη. Γιαυτο φοβαμαι οτι μεσα στο καλοκαιρι θαχομε αυξηση των κρουσματων, νεκρους, και πιθανη αλλαγη πλευσης. Αλλα θα ειναι αργα. Εδω δεν υπαρχει ΜΕΘ και η κυβερνηση δεν μιλα γιαυτο. Ειναι δυνατον να παρθουν μετρα αποστασεων η αλλα μεσα στα ξενοδοχεια με παιδια, νεαρους, γερους; ας κανομε το σταυρο μας και ο θεος βοηθος.
Πολύ σωστα τα εκθεσατε κ Τεχνιτη.και κάτι ακόμη ο διμηνος κύκλος εργασιών είναι αρκετός για να καλυψει τα έξοδα ξενοδόχου η ιδιοκτήτη εποχιακου τουριστικού καταστήματος όπως προμηθευτές ενοίκια τρέχοντες λογαριασμοί μισθοί υπαλλήλων φορολογικές υποχρεώσεις κλπ;;;;
Εχει δίκιο ο Τεχνίτης , το test δεν το δέχτηκαν οι tour operators. Η Τουρκία καταβάλει το κόστος του test, θα μπορούσε και η Ελλάδα να χρεωθεί το κόστος ως εναλλακτική έμμεση διαφήμηση.
Τα μέτρα είναι δύσκολα να εφαρμοστούν και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού αο μη συμπτωματικούς τουρίστες.