Αρχική Ειδήσεις Ταξίδια-Τουρισμός Ρόδος: Σε απόγνωση βρίσκονται όλοι οι τουριστικοί πράκτορες

Ρόδος: Σε απόγνωση βρίσκονται όλοι οι τουριστικοί πράκτορες

0
6002

Τους προβληματισμούς τους γύρω από το πώς θα λειτουργήσει ο κλάδος το επόμενο διάστημα με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας για εργαζόμενους και τουρίστες κατέθεσαν χθες εκπρόσωποι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας ελληνικών συνδέσμων τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος μέλη του συνδέσμου από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Ρόδου Κώστας Κατσίβας, που μετέφερε και εκείνος από την πλευρά του ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί το αρμόδιο υπουργείο ώστε να δοθούν οδηγίες στους επαγγελματίες του κλάδου για το πώς θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.
Όπως δήλωσε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» έγινε μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τις προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον του τουρισμού και τα προβλήματα που δημιουργούνται ώστε να εξεταστεί ποια μπορούν να επιλυθούν άμεσα και τι προτάσεις μπορούν να κατατεθούν προς το υπουργείο.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχει αντικείμενο. Τα γραφεία δεν έχουν δουλειά, η Ρόδος υποφέρει. Προσπαθούμε να βρούμε για παράδειγμα μία φόρμουλα να μειωθεί ο ΦΠΑ που έχουμε ήδη στείλει, ενώ για τα περίπου 50 λεωφορεία που πρέπει να σταματήσουν φέτος να εργάζονται καθώς λήγει η προεθσμία των 27 ετών κυκλοφορίας ζητήσαμε να παραταθεί το διάστημα για τρία χρόνια ή όπως ισχύει αλλού να μην υπάρχει περιορισμός. Φέτος με αυτές τις συνθήκες ποιος θα αγοράσει νέα, ειδικά για αυτούς που έχουν μόνο ένα ή δύο;» δήλωσε παρουσιάζοντας ένα μέρος από τα όσα τέθηκαν.

 

Ο κ. Κώστας Κατσίβας

Ο κ. Κώστας Κατσίβας

Αναφορά έγινε όμως και στις κρουαζιέρες όπου όπως φαίνεται θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. «Οι κρουαζιέρες είναι ένα ζήτημα μεγάλο, τα πράγματα εκεί θα είναι δύσκολα, να δούμε τι θα γίνει και του χρόνου… Έτσι πως θα γίνει ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά;» είπε ο κ. Κατσίβας ενώ μετέφερε το γενικότερο προβληματισμό όλων «από πού θα έρθει κόσμος;»

Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα γίνει στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Στη Γερμανία για παράδειγμα όπως αναφέρθηκε υπάρχει η συμβουλή προς τους πολίτες να μην ταξιδέψουν ενώ και σε άλλες χώρες έχουν ακόμα μεγάλο πρόβλημα με πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους. Από Ρωσία δεν υπάρχει κάποια εικόνα μέχρι στιγμής ενώ και από κεντρική Ευρώπη δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο.

Βέβαια στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά στη σκέψη που υπάρχει για άνοιγμα προς Κύπρο και Ισραήλ αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός είναι δύσκολο να υπάρξει. Πόσοι να έρθουν; Με ποια μέσα να έρθουν; Και με τι τιμές να έρθουν τώρα που θα μεταφέρονται λιγότεροι επιβάτες με τα αεροπλάνα και τα εισιτήρια εκτιμάται ότι θα αυξηθούν; στη Ρόδο έχουμε περίπου 200.000 κρεβάτια. Πόσα θα καλυφθούν με Έλληνες τουρίστες; Ήταν κάποια από τα ερωτήματα.

Παραμένει όμως ο προβληματισμός για το τι θα ισχύσει για τη μεταφορά των τουριστών. Υπάρχουν, όπως διαπιστώθηκε, πρακτικά προβλήματα τα οποία δε γνωρίζει κανείς πώς θα λυθούν. Για το λόγο αυτό τονίστηκε ότι το υπουργείο δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με την προσέλκυση τουριστών αλλά και με επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις και τις μεταφορές των επισκεπτών μας καθώς πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφαλή μετακίνησή τους.

Από την άλλη σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των επισκεπτών μας στις χώρες τους πριν έρθουν στην Ελλάδα τέθηκε το ερώτημα αν μετά από μερικές μέρες όταν θα έχουν φύγει εκδηλωθεί κρούσμα πώς θα ξέρουμε από πού προήλθε; Πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες όταν έρχονται για διακοπές; Αναρωτήθηκαν κάποιοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της σεζόν και αυτό ήταν κάτι στο οποίο κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα όπως ειπώθηκε καθώς και αν ακόμα υπάρξει δουλειά για δύο ή τρεις μήνες πώς θα γίνει η… κοστολόγηση; Ήταν ένα άλλο ερώτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρόδο δραστηριοποιούνται περίπου 250 τουριστικά λεωφορεία ενώ σε επίπεδο χώρας ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 10.000 επειδή λοιπόν τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολύ σοβαρά και απαιτούνται λύσεις από τους αρμόδιους αποφασίστηκε η τηλεδιάσκεψη να επαναληφθεί εντός των επόμενων ημερών, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα σημειωθούν. Οι προτάσεις και οι λύσεις που τέθηκαν χθες θα μεταφερθούν πάντως στο αρμόδιο υπουργείο.

Πηγή: rodiaki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ