Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, η Επιτροπή Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του Covid-19, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λύσανδρο Τσιλίδη (Πρόεδρο FedHATTA), Νικόλαο Κελαϊδίτη (Πρόεδρο ΗΑΤΤΑ), Μάρκο Σπυρομήλιο (Αντιπρόεδρο ΗΑΤΤΑ), Μάριο Καμμένο (Αντιπρόεδρο HATTA και Ταμία ECTAA) και Αριστείδη Τσαλδάρη (Γενικό Γραμματέα ΗΑΤΤΑ), συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα στα οποία έχει βρεθεί ο κλάδος των τουριστικών γραφείων λόγω της πανδημίας του Covid-19 και να ζητήσει την παρέμβασή του για την αποτελεσματική άμβλυνση των συνεπειών τους.
Η Επιτροπή εξέθεσε στον Υπουργό την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα τουριστικά γραφεία, τα οποία συνιστούν τον σημαντικότερο κλάδο του τουρισμού, καθώς είναι αυτά που διακινούν ολόκληρο τον τουρισμό παγκοσμίως. Είναι δε και ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο -και θα εξακολουθήσει να πλήττεται για καιρό- από τις συνέπειες της πρωτοφανούς σε χρονική έκταση και σοβαρότητα ανωτέρας βίας που εγκατέστησε σε ολόκληρο τον πλανήτη ο Covid-19.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε και για τις κινήσεις που γίνονται από τον κλάδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της ECTAA, του πανευρωπαϊκού οργάνου των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις ανάλογες των προβλημάτων, αλλά και για την αρωγή που παρέχεται από την Επιτροπή προς Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, για να διευκολυνθούν στη διεκδίκηση λύσεων για την χώρα μας και για τον κλάδο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Οργάνων.
Έγινε σαφές από την Επιτροπή ότι ο κλάδος βγαίνει από μία χαμηλή χειμερινή τουριστική περίοδο, ενώ η θερινή περίοδος ακυρώνεται εκ των πραγμάτων και η επόμενη χειμερινή περίοδος είναι, κατ’ ουσία, επίσης χαμένη, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάκαμψη του τουρισμού δεν θα ξεκινήσει πραγματικά πριν από το 2021, και μάλιστα προς το φθινόπωρο, αφού πρέπει πιο πριν να συγκλίνουν παγκοσμίως όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των ταξιδιωτών που μετακινούνται όσο και των προορισμών, αλλά και να είναι σε θέση όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό και όχι μόνο εσωτερικά, εντός των χωρών τους. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 18 μήνες χωρίς έργο και χωρίς εισόδημα, στη διάρκεια των οποίων τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, με όλο το προσωπικό τους παρόν, έτσι ώστε να μπορέσουν και να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα, αλλά και να δουλέψουν εντατικά όταν αυτή έρθει.
Τα αιτήματα της Επιτροπής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης συνοψίζονται ως εξής:
- Το υπάρχον προσωπικό των τουριστικών γραφείων, μόνιμο και εποχικό (υπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί κλπ.), πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Έτσι, ο κλάδος ζητά επιδότηση των εργαζομένων του για να εξακολουθήσουν να εργάζονται, και όχι να επιδοτηθούν αφού βγουν στην ανεργία, για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθεί το πρόβλημα και οι μηδενικές κρατήσεις -και κατά συνέπεια εισπράξεις- στον τομέα του τουρισμού. Στην επιδότηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από την Πολιτεία ευέλικτες μορφές εργασίας. Ο αριθμός των πάσης φύσεως εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία ανέρχεται σε περίπου 30.000.
- Για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν υπό τις δεδομένες συνθήκες και οι ίδιες οι επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, οι οποίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν βαρύνονται από προηγούμενα δάνεια ή άλλες σχετικές υποχρεώσεις ή, αν βαρύνονται, είναι συνεπείς στις συμφωνίες για την αποπληρωμή τους, πρέπει να λάβουν χρηματοδοτήσεις με κρατική εγγύηση χωρίς να εμποδίζονται από συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, στο ρεαλιστικό ύψος που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Η Ομοσπονδία FedHATTA μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, έτσι ώστε η σχετική αίτηση πολλών μικρότερων τουριστικών γραφείων να λειτουργήσει ως μία μεγάλη συνολική αίτηση, προκειμένου να καταστεί ευκολότερα εφικτή έτσι η απαραίτητη χρηματοδότησή τους.
- Η Ομοσπονδία FedHATTA προτίθεται πολύ σύντομα να δημιουργήσει έναν εγγυητικό μηχανισμό για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, ο οποίος θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών έναντι των καταναλωτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει αποτελεσματικά στη χώρα μας, με συνέπεια να μην είναι πραγματικά εγγυημένα ούτε τα voucher που εκδίδονται αυτή τη στιγμή αντί άμεσης επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με την Π.Ν.Π. της 13.04.2020, για ταξίδια και εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω του Covid-19.
Μέχρι τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού εγγυήσεων, πρέπει να υπάρξει κρατική εγγύηση για τα συγκεκριμένα voucher, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υποστηριχθεί και ο συγκεκριμένος μηχανισμός.
Ο Υπουργός κατανόησε τα προβλήματα που του τέθηκαν και δήλωσε ότι δρομολογούνται ήδη λύσεις, καθώς ο ίδιος, γενικά, δεν αποκλίνει από αυτά που θεωρούν δίκαια και εφικτά οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων.
Υποσχέθηκε ότι οι τράπεζες δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στις επιδιωκόμενες χρηματοδοτήσεις, διότι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες, ενώ δεσμεύτηκε πως ό,τι αποδειχθεί τυχόν ότι δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο στο πλαίσιο των λύσεων που θα δρομολογηθούν, θα μπορεί πάντοτε να διορθωθεί εκ των υστέρων.