Το ελληνικό χωριό που έχει τη δική του ξεχωριστή διάλεκτο

0
233

Στην Ελλάδα θα βρεις πολλά και διαφορετικά χωριά, μικρά ή μεγάλα, το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα. Υπάρχει και ένα ελληνικό χωριό που έχει τη δική του ξεχωριστή διάλεκτο. Ο λόγος για το χωριό Αρχάγγελος στη Ρόδο!

Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου και έχει πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκου. Θεωρείται το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου αλλά αδιαμφισβήτητα και το πιο ιδιαίτερο. Κι αυτό γιατί στο χωριό έχουν αναπτύξει μια δική τους γλώσσα ή καλύτερα διάλεκτο την οποία ονομάζουν αρχαγγελίτικη.

Είναι ένα κράμα γλωσσών με βάση την ελληνική αλλά και στοιχεία από την κυπριακή αλλά σε πιο περίπλοκη εκδοχή. Φαίνεται μάλιστα ότι είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς στην Ρόδο αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να την καταλάβει εύκολα εκτός από τους κάτοικους του Αρχάγγελου.

Αν και οι γλωσσολόγοι και πανεπιστημιακοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν ικανοποιήσει την περιέργειά τους για το ποια είναι η ρίζα της. Πρόκειται για μια παραδοσιακή γλώσσα που οι κάτοικοι φροντίζουν να περνάει από γενιά σε γενιά. Οι κάτοικοι του χωριού μιλούν στην καθημερινότητά τους με αυτόν τον τρόπο και έτσι τη διατηρούν.

Η νέα γενιά γνωρίζει τα «αρχαγγελίτικα», κάτι που κάνει τη γλώσσα τους να επιβιώνει αιώνες τώρα και ταυτόχρονα να διατηρεί και το μυστήριο γύρω από τη φύση της.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται, βέβαια, να μάθει αρχαγγελίτικα ή έστω να καταλαβαίνει τι θα λένε οι ντόπιοι όταν πάνε εκεί, μπορεί να επισκεφθεί το www.arxaggelitika.gr οπου θα βρει την ερμηνεία δεκάδων λέξεων και φράσεων. Για παράδειγμα, που καινουργκοίς σημαίνει καινούρια ενώ πάππα κούκουλλος σημαίνει αποκρύπτω γεγονότα για να μην εκτεθώ.

Το χωριό είναι γενικά ένα πολύ όμορφο χωριό με χαρούμενους κατοίκους που θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Αν βρεθείς στη Ρόδο, πρέπει να περάσεις μια βόλτα από εκεί. Είναι ένα ελληνικό χωριό με ιδιαίτερη διάλεκτο αλλά και φυσικές ομορφιές που αξίζει να δεις…

exploringgreece.tv/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ