«Σύννεφα» και στον Thomas Cook Σκανδιναβίας|Αναβολή μέρους των πληρωμών|ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

1
853

 

Αναβολή πληρωμών, για τα τέλη Οκτωβρίου αποφάσισε ο Thomas Cook Σκανδιναβίας, προκαλώντας πολύ μεγάλο προβληματισμό στους ξενοδόχους Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό, εάν και τι ποσοστό, κατέβαλλε, στους ξενοδόχους της Ισπανίας.

Το money-tourism.gr μίλησε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς γνώριζε το θέμα από τις 3 Οκτωβρίου, όταν κάποιοι ξενοδόχοι ενημερώθηκαν ότι θα πάρουν έναντι των οφειλών και όχι το συνολικό ποσό που είχαν λαμβάνειν. Ωστόσο, δεν το δημοσιοποιήσαμε μέχρι να διαπιστώσουμε την έκταση του φαινομένου, καθώς υπάρχουν χιλιάδες Σκανδιναβοί τουρίστες στην Ελλάδα, που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να διαταραχθούν οι διακοπές τους, δεδομένου ότι μια τέτοια εξόχως αρνητική εξέλιξη, αφενός θα δυσφήμιζε την χώρα μας και αφετέρου, θα μπορούσε να είναι η χαριστική βολή για την εταιρία, που κάνει αγώνα δρόμου για να επιβιώσει, μετά την κατάρρευση του μητρικού ομίλου.

Τι συνέβη Σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένες πηγές, στις 4 Οκτωβρίου έπρεπε να εξοφληθούν οι ξενοδόχοι για τα τιμολόγια που υπάρχουν σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο. Η εταιρία ενημέρωσε αρκετούς ότι δεν δύναται να καταβάλλει το σύνολο της οφειλής και αντιπρότεινε ποσοστά από 20 έως 50% των συμφωνηθέντων, με αποτέλεσμα να υπάρξει σφοδρή αντίδραση από τους ξενοδόχους, που έχουν λαμβάνειν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και μεγαλύτερα.

Σε επικοινωνία που υπήρξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, αυτός αναγνώρισε το πρόβλημα, χωρίς να γνωστοποιήσει το μέγεθός του, απέδωσε δε την εξέλιξη αυτή σε επιπρόσθετα έξοδα, στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η εταιρία, ειδικά για τις ναυλώσεις αεροσκαφών, ώστε να εξελιχθεί ομαλά το πτητικό πρόγραμμα, καθώς μέρους του στόλου, αποτελείτο από αεροσκάφη του μητρικού ομίλου. Ακολούθως ανέλαβαν οι contarct managers να επικοινωνήσουν σχεδόν με κάθε ξενοδόχο ξεχωριστά, ενώ ο εμπορικός διευθυντής Stefan Lincoln, απέστειλε σε όλους τους ξενοδόχους, την επιστολή που δημοσιεύουμε πιο κάτω.

Τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις από Ελλάδα και Τουρκία, η εταιρία κατέβαλλε σε πολλούς ξενοδόχους (σ.σ. σε όλους σύμφωνα με κάποιες πηγές, σε πολλούς με προτεραιότητα στους «μεγάλους» κατ’ άλλους), ποσά που φτάνουν στο έως και 50% των οφειλομένων, που έχουν ήδη εμφανιστεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων ή θα εμφανιστούν αύριο.

Οι αντιδράσεις Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξαν σκέψεις για δυναμικές αντιδράσεις από τους ξενοδόχους, ωστόσο επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες απόψεις, ώστε τουλάχιστον να εισπραχθεί έστω και το μέρος του ποσού, αλλά και να μην αποτελέσει η στάση των Ελλήνων ξενοδόχων, η θρυαλλίδα για να καταρρεύσει και ο Thomas Cook Σκανδιναβίας.

Στη Ρόδο μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη ξενοδόχων, κυρίως του κέντρου της πόλης, αλλά όχι μόνο, εξετάστηκε το θέμα και αποφασίστηκε να μην υπάρξουν προς το παρόν δυναμικές ενέργειες, αλλά να παρακολουθείται στενά και να διαπιστωθεί ποιο είναι το ύψος των ποσών που κατατέθηκαν, έναντι των οφειλών.

Η επιστολή

Στην επιστολή ο εμπορικός διευθυντής της εταιρίας ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες για την μέχρι τώρα στάση τους και αναφέρει ότι πλέον «…γνωρίζουν ότι οι σκανδιναβικές εταιρείες είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες που λειτουργούν ανεξάρτητα από τον όμιλο TC με τις δικές τους δυνάμεις. Οι σκανδιναβικές επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες και εδώ και πολλά χρόνια».

Και συνεχίζει: «Ως άμεση επίδραση της υποχρεωτικής εκκαθάρισης του Ομίλου TC, αντιμετωπίσαμε ορισμένες επιχειρησιακές δυσκολίες, ιδίως επειδή η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία έχει μοιραστεί με την Thomas Cook Airlines στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες συμβάσεις και συμφωνίες μίσθωσης αεροσκαφών. Καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες να επιστρέψουμε σε κανονικές συνθήκες.  Σχεδιάζουμε μια γρήγορη διαδικασία πώλησης και επιδιώκουμε να έχουμε ένα νέο ιδιοκτήτη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις έχουμε μια ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα, θα σας ενημερώσουμε άμεσα».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα υπογραμμίζει ότι: «…Επί του παρόντος, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του Ομίλου TC, αντιμετωπίζουμε έκτακτα έξοδα για τα αεροσκάφη και άλλες λειτουργικές δαπάνες Για να διασφαλίσουμε τις δραστηριότητές μας, πρέπει να διαθέσουμε ένα ταμειακό απόθεμα για αυτές τις δαπάνες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των υψηλότερων μη προβλεπόμενων δαπανών και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να διατηρήσουμε την ισχυρή μας σχέση με τους πιστωτές και τους χρηματοοικονομικούς εταίρους μας, η οποία είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία μας, πρέπει να αναβάλλουμε τις πληρωμές μας τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του μήνα. Οι πληρωμές από τις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να μεταφερθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Ανησυχούμε για την ταλαιπωρία που μπορεί να σας προκαλέσει, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε την υποστήριξή σας, όπως πάντα».

Και καταλήγει: «…έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες, από τη στιγμή που λάβαμε τις ειδήσεις για την εκκαθάριση του Ομίλου TC και αυτό έχει κάποιες ατυχείς συνέπειες, αλλά ελπίζουμε να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα κανονικά και όπως συμβαίνει πάντα να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας.

Αυτή η καθυστέρηση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη νέα μας κατάσταση και ελπίζουμε να καταλάβετε, Για άλλη μια φορά, ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας, τους πελάτες και τους συναδέλφους μας για την τεράστια υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

Αυτή είναι μια ένδειξη για το πόσο ισχυρές είναι οι μάρκες .Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε τους Σκανδιναβούς πελάτες σας». Η πώληση Πηγές από την εταιρία τονίζουν ότι η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, όσον αφορά την στρατηγική επιλογή, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence, το οποίο θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση ο αγοραστής.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ο αγοραστής είναι εταιρία που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα μεγάλες εξαγορές τουριστικών οργανισμών στην περιοχή, πλην όμως γι’ αυτό θα σας ενημερώσουμε εν εκτάσει, σύντομα.

Πηγή: money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν είναι σαν τον Thomas Cook που έψαχνε 200 εκατομμύρια άμεσα, επενδυτή για 1 δις και τελικά τα χρέη του ήταν 2 δις τότε δεν θα τα πάμε καθόλου καλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ