Μια ιστορία 178 ετών άφησε πίσω της η πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα, Thomas Cook, που βάρεσε «κανόνι» στα χέρια του Πίτερ Φανκχόιζερ.
Μια ιστορία 178 ετών άφησε πίσω της η πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα, Thomas Cook, που βάρεσε «κανόνι» στα χέρια του Πίτερ Φανκχόιζερ.
Η πτώχευσή της έσκασε σαν βόμβα στην παγκόσμια τουριστική αγορά ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν οι τουρίστες οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ανίκανοι να επιστρέψουν.
Ποια η ιστορία όμως του κολοσσού;
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1808 από τον ιεροκήρυκα Thomas Cook και κυριάρχησε στη Βρετανία, κατέρρεε κάνοντας πλουσιότερο τον τελευταίο της, Ελβετό CEO Πίτερ Φανκχόιζερ, που κέρδισε 20 εκατομμύρια λίρες την τελευταία πενταετία.
O Thomas Cook θεωρείτο ο πατέρας του σύγχρονου τουρισμού, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον κλάδο, θέτοντας τις βάσεις και δημιουργώντας την πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα με εκατοντάδες καταστήματα και πρωτοφανείς για την εποχή υπηρεσίες.
Γεννήθηκε το 1808 στη μικρή πόλη της Μελβούρνης στην Αγγλία. Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να εργάζεται, συχνά μόνο για μια δεκάρα την ημέρα, για να βοηθήσει την οικογένειά του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Thomas Cook εργαζόταν ως βαπτιστής ιεροκήρυκας, ξυλουργός, κατασκευαστής επίπλων, εκτυπωτής, εκδότης, πολιτικός υπερασπιστής και διοργανωτής ταξιδιών. Ως βαπτιστής ιεροκήρυκας διέσχιζε χιλιάδες μίλια, δουλεύοντας στο σκοτάδι για να μην σπαταλάει τα ελάχιστα κεριά και το πετρέλαιο.
Η εκδρομή
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Cook διοργάνωσε το 1841 μια εκδρομή για 500 περίπου φιλόδοξους υποστηρικτές της αρχής του ότι η Βρετανία πρέπει να αποτινάξει μία για πάντα το αλκοόλ.
Αυτή ήταν που έθεσε τα θεμέλια της επιχείρησής του. Ο πρώην βαπτιστής ιεροκήρυκας πίστευε ότι τα δεινά της βικτωριανής κοινωνίας προέρχονταν κυρίως από το αλκοόλ.
Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από πολλές εκδρομές στη Σκωτία, η εταιρεία να διευρυνθεί. Αρχικά, ξεκίνησε να μεταφέρει τους πελάτες του με τραίνο και ατμόπλοιο στη Γλασκώβη και για τους όσους ταξίδευαν πρώτη φορά προσέφερε χειροποίητους οδηγούς όπως το Scottish Tourist Practical Directory του Κουκ, το οποίο είχε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Είναι ασφαλές για τις γυναίκες να συμμετάσχουν στα Highland Tours;».
Μέσα σε δέκα χρόνια η εταιρεία ήδη ξεκίνησε να διοργανώνει ταξίδια στην Αμβέρσα, στις Βρυξέλλες, στην Κολωνία, στη Χαϊδελβέργη και στο Στρασβούργο. Επειτα, στο Παρίσι για τη Διεθνή Έκθεση το 1855. Το 1865 άνοιξε το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο του σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου.
Το 1866 θεωρείται η σημαντικότερη χρονιά για την εταιρεία, καθώς πραγματοποιεί το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι στην Αμερική.
Το 2007 συγχωνεύθηκε με την μητρική εταιρεία της Airtours, το MyTravel Group, όπου ήταν και η αρχή του τέλους.
Πίτερ Φανκχόιζερ: Ο CEO που διέλυσε την εταιρεία
O Πίτερ Φανκχόιζερ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όπως μαθαίνουμε από όσα αποκαλύφθηκαν μετά τη πτώχευση της εταιρείας, ενίσχυσε τον τραπεζικό του λογαριασμό με 20 εκατομμύρια λίρες τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τους φόβους ότι η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Μάλιστα, το 2014, όποτε και ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, έλαβε το ποσό των 8,3 εκατομμυρίων λιρών κι ένα χρόνο αργότερα, έλαβε μπόνους ύψους 2,9 εκατομμυρίων λιρών.
Η πρώτη του δουλειά ήταν στην ταξιδιωτική εταιρεία «Kuoni» και στη συνέχεια άνοιξε τα… φτερά του για την εταιρεία «LTU», ως διευθύνων σύμβουλος. Εντάχθηκε στην ομάδα του ταξιδιωτικού ομίλου «Thomas Cook» το 2001 και τον Μάρτιο του 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Thomas Cook Γερμανίας. Το Ιούνιο του 2007, ανέλαβε το κομμάτι του ομίλου για την ηπειρωτική Ευρώπη στο σύνολό της.
Σήμερα στα άρθρα τους, τον απεικονίζουν με σκυμμένο το κεφάλι και παγωμένο ύφος να ανακοινώνει την πτώχευση της εταιρείας.