Κακά «μαντάτα» για τον τουρισμό – ΙΤΕΠ: 1 στα 2 ξενοδοχεία «βλέπει» λιγότερες κρατήσεις

14
3852

Πτωτικά διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο για τα ξενοδοχεία στη χώρα μας, καθώς αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της πληρότητας, των τιμών, αλλά και οι προκρατήσεις, με ότι αυτό σημαίνει για τη φετινή, τουριστική σεζόν.

Αυτό προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα έρευνας Συγκυρίας, που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που παρουσιάστηκε πριν από λίγο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τον πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό, την πρόεδρο του ΙΤΕΠ Ντίνα Σβύνου και τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή Γεώργιο Πετράκο.

Αξίζει να τονισθεί ότι τα στοιχεία έχουν συλλεγεί από δείγμα 2.000 ξενοδοχείων, αριθμός πρωτοφανής, που δίνει σφραγίδα «πιστότητας» στην έρευνα. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι παρά τη μείωση των πληροτήτων, τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, «κρατάνε» και σε κάποιες περιπτώσεις, αυξάνουν τις τιμές, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, καταδεικνύει την ανάγκη των ξενοδόχων να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια για προσφορές και «πόλεμο» τιμών.

Από την πλευρά της, η κα Σβύνου, ευχαρίστησε τους ξενοδόχους, που συμμετείχαν μαζικά στην έρευνα.

Σύμφωνα με την Έρευνα, με τίτλο «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873, το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του.

Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:

• Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.

• Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

• Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι:

• Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.

• Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Την ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι:

• Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.

• Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι:

• Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.

• Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

• Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

Σχολιάζοντας τη μελέτη του ΙΤΕΠ ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι: «Το ΞΕΕ, μέσα από τη συνεργασία που έχει συνάψει με το ΙΤΕΠ, δίνει μια ακριβή «φωτογραφία της στιγμής» για την κατάσταση των ελληνικών ξενοδοχείων. Αντί για αυθαίρετες εκτιμήσεις, έχουμε πλέον μια πρωτογενή επιστημονική έρευνα σε ένα εξαιρετικό δείγμα, η οποία αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα των ελληνικών ξενοδοχείων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά και την εκτίμηση που επικρατεί στον κλάδο για το πώς θα κινηθούν τα μεγέθη της αγοράς στη συνέχεια. Τώρα όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές πως επιβεβαιώνουν το «καμπανάκι» της ανησυχίας που καιρό τώρα κρούουμε. Σε μια σειρά από δείκτες αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μεγάλες προκλήσεις και οι απειλές για τα ξενοδοχεία, τα οποία είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού τουρισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές σε λίγες μέρες. Εμείς, ως ΞΕΕ, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με θέσεις και προτάσεις ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά τους στην οικονομία και την κοινωνία».

Πηγή: money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. se olloi thn ellada h mono ko

    ixaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873, το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του.

  2. Χάλια φέτος
    Και ο Μάιος και ο Ιούνιος 30 % κάτω
    Και ο Ιούλιος χάλια φαίνεται…
    Ξυπνήστε βόδια…

  3. Πρόεδρος το ΙΤΕΠ η κυρία Σβύνου!! Τα στοιχεία είναι φανταστικά. Άντε τώρα εσύ φτωχέ άνθρωπε να βρεις άκρη. Σίγουρα κάτι ετοιμάζουν. Εκλογές είναι αυτές και τα λεφτά είναι πολλά.

  4. Τελικα εχουμε ασχετους ιδιοκτητες,διωχνουν το κοσμο με τι συμπεριφορά τους και την πληρωνουν οι εργαζομενοι

  5. Αν περνεις προσωπικο,Αλβανους Πακιστανούς,Βουλγαρους και κάθε φιλη ποιος ο λογος να ερθει καποιος Ελλαδα και Κω;Τα ξενοδωχεια είναι τα ιδια και εδώ και απεναντυ ,η θαλασα ιδια,ο ηλιος ιδιος,τιμες καλυτερες απεναντυ….ποιος ο λογος να ερθει καποιος εδώ ;Όταν κοιτανε να μειωσουν το κοστος κάθε χρονο στο προσωπικο αυτά είναι τα αποτελέσματα.Ασχετοι.Μπακαλιδες και οικοδομοι γινανε ξενοδωχοι τι περιμενεις.Κακα μαντατα

    • Γιατί οι ελληναράδες κάνουν για προιστάμενοι και πάνω οι κοπρίτες. Ζήτηση υπάρχει απλά είστε τεμπελόσκυλα και θέλετε να πληρώνεστε για να κάθεστε!

  6. Γι αυτό μειώστε τις αμοιβές των υπαλλήλων ,τις ημέρες εργασίας,ώστε να ανταπεξέλθουν την κρίση

    Είναι μεγάλη η μείωση εκεί που έβγαζαβ 1 εκατομμύριο παραπάνω απ τα συνηθισμένα κέρδη ,να πέφτουν τώρα στις 900.000 ευρά.Μαύρισε η ψυχή μου,άντε να δουλέψουμε κ ένα μήνα δωρεάν….για την Ελβετία ρε γαμώτο.

  7. Τα ξενοδοχεία πτωχεύουν και χρωστάνε ακατομμύρια στις Τράπεζες και οι ξενοδόχοι πλκουτίζουν. Ανάπτυξη εεεε!!

  8. Μακαρι να χρεωκοπισουν.Ασχετοι βρεθηκαν να διηκουν ξενοδοχεια.Καλυτερα να τους τα παρουν οι τράπεζες καλυτερα θα είναι για τους εργαζομενους να τα δωσουν σε ανθρώπους που ξερουν .

  9. Περσι γδαρανε τον κοσμο και ανεβασαν τις τιμες στα υψη.
    Κι ο κοσμος στραφηκε σε Τυμησια και Τουρκια με τα μισα λεφτα.
    Ποιος τους φταιει? Η απληστια και το στραβο τους το κεφαλι.
    Και τωρα καθονται απαρηγορητοι πανω απο το πτωμα και μοιρολογανε!
    Του χρονου θα κατεβασουν ξανα τα βρακια στους tour operators, θα προσλαμβανουν προσωπικο με 500 ευρω καιι θα τους αφηνουν απληρωτους απο πανω γιατι δεν «βγαινουν» τα καυμενα.
    Το εχουμε ξαναδει το εργο και ξερουμε, αυτοι ομως ειναι ανεπιδεκτοι μαθησεως

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ