Πεζοπορικός τουρισμός, ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη Σάμο

0
296

Το νησί της Σάμου είναι ίσως το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου που σε συνδυασμό με τους δύο ορεινούς όγκους που διαθέτει προτρέπει τον επισκέπτη να την περπατήσει, να την ανακαλύψει.

Γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες διαδρομές μέσα στα δάση, φυσικές πηγές που δημιουργούν μικρούς καταρράκτες είναι μόνο μερικές απο τις φυσικές ομορφιές του νησιού που όμως μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνταν βάση των δυνατοτήτων που έχει ο τόπος.

Οι πεζοπορικές διαδρομές θα αναβαθμιστούν και η Σάμος φιλοδοξεί να μπεί για τα καλά στον χάρτη των πεζοπορικών δαδρομών με ιδιαίτερο ενδιαφέρων για χιλιάδες επισκέπτες.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «δημιουργία δικτύου σηματοδοτούμενων πεζοπορικών διαδρομών στη νήσο Σάμο», προϋπολογισμού 382.300 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 18 μήνες.

Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αντικείμενο του έργου είναι εργασίες καθαρισμού, επισκευής και σήμανσης υφιστάμενων πεζοπορικών διαδρομών στη νήσο Σάμο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι προτεινόμενες σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του νησιού, με έμφαση στις ορεινές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Συνοπτικά, στο σύνολο των πεζοπορικών διαδρομών θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες: Καθαρισμός πυκνής βλάστησης που φράζει τα μονοπάτια, ή τα στενεύει με τρόπο που καθιστά δύσκολη τη διέλευση των πεζοπόρων (εκρίζωση μεγάλων θάμνων κ.λπ.). Ελαφρύς καθαρισμός βλάστησης (κλάδεμα μεμονωμένων κλαδιών δέντρων που εμποδίζουν τη διέλευση, περιορισμός του φυλλώματος θάμνων, εκρίζωση χαμηλής βλάστησης από την επιφάνεια του μονοπατιού). Καθαρισμός της επιφάνειας των μονοπατιών από χαλαρές πέτρες και χαλίκια που δυσκολεύουν τη βάδιση και διαμόρφωση / εξομάλυνσή του (κλείσιμο νεροφαγωμάτων, διαμόρφωση βαθμίδων σε σημεία με κλίση, οριοθέτηση ίχνους με μεγάλες πέτρες, κ.λπ.).

Καθαρισμός όλων των πεζοπορικών διαδρομών, των αξιοθέατων και σημείων θέας από τα οποία διέρχονται τα μονοπάτια, από σκουπίδια, μπάζα, άχρηστα αντικείμενα, κομμένα κλαδιά κλπ, σε απόσταση 10 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα των μονοπατιών και σε ακτίνα 20 μέτρων γύρω από τα αξιοθέατα και τα σημεία θέας. Πάκτωση κορμοσκαλοπατιών στα τμήματα των μονοπατιών με μεγάλη κλίση και έντονα φαινόμενα διάβρωσης. Κατασκευή μικρών ξύλινων γεφυρών σε σημεία όπου οι εποχικοί χείμαρροι ή χείμαρροι σταθερής ροής δυσκολεύουν τη διέλευση των πεζοπόρων. Τοποθέτηση σήμανσης για την άνετη και ασφαλή πεζοπορία ως τον τελικό προορισμό.

Αφαίρεση της παλαιότερης/άναρχης σήμανσης. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων-χαρτών. Δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα δίνει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις πεζοπορικές διαδρομές του δικτύου. Η ιστοσελίδα αυτή θα φιλοξενεί και τη βάση δεδομένων που θα συνδέεται με τα μικροτσίπ NFC στους πασσάλους σήμανσης, και θα διαχειρίζεται και όλη την επικοινωνία (feedback) με τους πεζοπόρους.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Στρατηγική επιλογή της περιφερειακής αρχής είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεδομένης της σημασίας τους για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και γενικότερα της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούμε τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για να δημιουργήσουμε υποδομές που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ακλουθώντας οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές να περιηγηθούν στα μοναδικά φυσικά τοπία των νησιών μας».

Πηγή: samostimes.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ