Γ. Νικητιάδης: SOS για τον τουρισμό στα νησιά μας | Μεγάλη αναντιστοιχία αφίξεων – κερδών (all inclusive)

16
3788

S.O.S για τον τουρισμό στα νησιά μας και τη χώρα εκπέμπει με άρθρο του στο μεγάλο ιστότοπο Ηuffington Post, ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.

Με το άρθρο του ο π. Βουλευτής Δωδεκανήσου θέτει το ζήτημα της μεγάλης αναντιστοιχίας μεταξύ αφίξεων και κερδών που μένουν στον τόπο μας καλεί τους υπεύθυνους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μαρασμού της αγοράς και των επιχειρήσεων, πριν είναι πολύ αργά. Το άρθρο του κ. Νικητιάδη ακολουθεί ως εξής :

«Η διαρκώς αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των αφίξεων τουριστών στη χώρα και των πραγματοποιουμένων εσόδων και κερδών στους μεγάλους προορισμούς μαζικού τουρισμού, αποτελεί φαινόμενο άκρως ανησυχητικό που θα πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους φορείς και το ίδιο το κράτος που δεν θέλει να κοιτάξει τι κρύβεται πίσω από το λαμπερό καθρέφτη στον οποίο αυτοθαυμάζεται. Η πραγματική εικόνα δυστυχώς δεν μοιάζει καθόλου με αυτήν που θέλουν να παρουσιάσουν οι κρατούντες τόσο στην κεντρική όσο και στην περιφερειακή πολιτική σκηνική. Νησιά όπως η Ρόδος και η Κως που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των τουριστικών αφίξεων στην χώρα, εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εκπρόσωποι των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων της περιοχής, όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ν. Μπόνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου και ο κ. Ν. Τσούλλος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους για το θέμα αναφέρονται σε «Βαθιά Ύφεση» , «Ανάπτυξη της Τυρόπιτας» και «Τουρισμό που ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ . Βρακίδη, όσο και του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Παπασταματίου και του Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου κ. Κουνάκη.

Το πρόβλημα ωστόσο με τις εισπράξεις και τα κέρδη δεν εστιάζεται μόνο στα καταστήματα κάθε είδους (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες , ενοικιάσεις ποδηλάτων, μηχανών , αυτοκινήτων και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό), αλλά και στα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως κατηγορίας. Μπορεί η αύξηση στις αφίξεις να έφερε κάποια πρόσκαιρα χαμόγελα κυρίως στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, όμως οι τιμές ανά κλίνη και δωμάτιο, παραμένουν τραγικά χαμηλές με συνέπεια οι ξενοδόχοι, μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στην περιοχή του Ν. Αιγαίου, το νέο βάρος με το τέλος διανυκτέρευσης και τον υψηλό ΕΝΦΙΑ , στο τέλος της περιόδου να βρεθούν ξανά στα ίδια αδιέξοδα που ήταν και πριν, με τον υψηλό δανεισμό και τις τράπεζες να κραδαίνουν τον πέλεκυ των κατασχέσεων και των ειδικών διαχειρίσεων, έχοντας ήδη προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα και σε αλλαγή ιδιοκτησίας σε μεγάλες μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο θεσμός του all inclusive, αναγκαίο κακό για να είμαστε ανταγωνιστικοί , μεγαλώνει περισσότερο το πρόβλημα αφού φθάσαμε στο σημείο, οι τουρίστες να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους κρατώντας το καλαθάκι τους από το ξενοδοχείο με πρόχειρη τροφή και νερό ώστε να μην δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

Όλα τα παραπάνω, οφείλουμε, αντί να βαυκαλιζόμαστε ότι καταρρίπτουμε ρεκόρ στον τουρισμό και ότι «είμαστε πρωταθλητές» του τουρισμού, να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, κυρίως οι αρμόδιοι φορείς (Περιφερειακή Αρχή- Δήμοι- Εμπορικοί Σύλλογοι- Επιμελητήρια – Ενώσεις Ξενοδόχων) αντί να πανηγυρίζουμε χαϊδεύοντας την υστεροφημία μας και πληρώνοντας διαφημίσεις ακόμη και στο CNN (με ποια λογική, με ποια μελέτη) όπως κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να σκύψουμε και να μελετήσουμε το πρόβλημα και όλοι μαζί να αναζητήσουμε λύσεις. Λύσεις , που σίγουρα υπάρχουν, αλλά για κάποιους προφανώς δεν είναι επιθυμητές, διότι θέλουν περισσότερη και σοβαρότερη δουλειά και λιγότερες φωτογραφίες και πανηγυρισμούς.

Είναι βέβαιο, ότι έχουμε φθάσει σε οριακό σημείο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται η συμβολή του κράτους και των Αυτοδιοικητικών Αρχών με στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς προχειρότητες που θα εντοπίσει και θα δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αγγίζουν σήμερα τον τουρισμό μας σε όλη τη χώρα και πολύ γρήγορα θα την οδηγήσουν σε υπόθεση μόνο των Tour Operators που θα συνεχίσουν να βολεύονται με το επίπεδο του τουρισμού που θέλουν να έχουμε, αφού αυτών ούτως ή άλλως τα κέρδη τους διαρκώς αυξάνονται.»

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κύριος τέως λοιπόν μας λέει ότι δεν πάμε καλά και ότι πρέπει να σκεφτούμε και να βρούμε λύσεις. Μα κύριε τέως από το υπουργείο τουρισμού περάσατε, ακόμα δεν ξέρετε ποια είναι η λύση και θα πρέπει να σκεφτούμε πάλι;

    • Όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν για τ κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έβαλε το κράτος να εισπράττει το 60% των εισπράξεων για φόρους.

      Καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να βγάλει κέρδη και να επιζήσει εάν βγάζει σε όλα απόδειξη. Μερικοί δε έχουν υπολογίσει ότι και πρόστιμο να φάνε πάλι κερδισμένοι θα είναι και έτσι μόνο θα επιβιώσουν.

      • να τα πεις αυτά στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ που κατέστρεψαν τη χώρα μας και έρχονται τώρα οι ξένοι να ζητούν τα δανεικά. Μίζες, διαφθορά, κλοπές παντού κι ένα ανίκανο κράτος φτιάξατε για να ελέγχετε το κόσμο μέσα από ρουσφέτια. Τώρα που πληρώνουμε το λογαριασμό να τον στείλουμε εκεί που πρέπει. Ζητάνε πάλι εξουσία η ΝΔ που μας χρέωσε στις τράπεζες 240.000.000 ευρώ και το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛΔΗΣΥ που μας χρέωσε άλλα 220.000.000. Φταίμε κι εμείς που σας ψηφίζαμε αλλά τέρμα τα αστεία

        • Μόνο που αυτό το μόρφωμα ζει μαζί με όλους που το περιβάλλουν μέσα στο ψέμα!!!!

    • Ευρώδουλοι κ προσκυνημένοι για 5 σέντσια του ευρώ, κάνουν κωλοτούμπες στα τουριστοειδή-φασιστοειδή που έχουν κατακλύσει το νησί και που ΑΠΑΙΤΟΥΝ με 400 ευρω …all-inclusive να μας ΠΗΔΗΞΟΥΝ all-together.
      ΡΕΕΕΕΕΕ ΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤΤΤΤΤ !!!!!!!!!!
      Αλλά όχι και συμβουλές κι από σένα Αλεπού Νικητιάδη .
      ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΧΑΡΜΑΝΙ ΦΟΥΜΑΡΕΙΣ .
      ΑΥΤΑ ΑΛΛΟΥ .
      ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΣΕ /ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΑΝ Κ ΦΕΡΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ .
      ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ …
      ΣΤΗ ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ .

  2. Ρεκόρ αφίξεων και συνάμα ρεκόρ αναδουλειάς.. άδειοι οι δρόμοι, άδεια καταστήματα, άδεια ταμεία και η εφορία κάθε βδομάδα να κόβουν βόλτες να μας πάρουν και τα βρακιά. Παρόλα αυτά τα ALL INCLUSIVE, όλο και πληθύνονται ανεξέλεγκτα και στην ουσία τι μας μένει; Γεμάτοι βόθροι, σκουπίδια βουνό και το αγχος πως θα κρατήσουμε τα μαγαζάκια μας και να χουμε να φάμε το χειμώνα..

  3. κ.Νικητιάδη εδώ η Κοινωνία είναι διχασμένη για 15 υπαλλήλους της Δημοτικής.

    Έχουν φαγωθεί οι μισοί με τους υπόλοιπους για τις αποζημιώσεις με μισθούς golden Boys ,ΣΕ ΛΊΓΟ ΘΑ ΚΆΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑ του αγνώστου Δημοτικού Ραδιοπαραγωγού,αλλά για τους μισθούς των σπαστών 12ωρων κανένας καμιά αναφορά στην Καμαριέρα,στον εργάτη,στον Έλληνα υπάλληλο των σκλαβάδικων,που τον έχουν σε καραντίνα λόγω εισαγόμενων νοικοκυραίων απ τα Βαλκάνια

  4. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  5. Δεν πάει καλά ο τουρισμός: Ασχημα τα οικονομικά στοιχεία στο α'τετράμηνο και τα χειρότερα έπονται

    Η ανάλυση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε μείωση στην μέση δαπάνη κατά κεφαλήν κατά 13% (στα 470,5 ευρώ). Το 2017 μειώθηκε στο 445 ευρώ και εφέτος γράφει μείωση κατά 17% μέχρι στιγμής!Η μείωση γίνεται ακόμα πιο είναι εντυπωσιακή, γιατί υπάρχει αύξηση κατά 11,5% στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση φθάνοντας τα 2,903 εκατομμύρια ταξιδιώτες.http://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/694511_o-ellinikos-toyrismos-antehei-para-tis-antixootites-sta-3

  6. Ο ανταρτοπόλεμος των εισπρακτο-ελεγκτικών μηχανισμών θυμίζει τον εμφύλιο

    Τα άτομα στην Κυβέρνηση δεν πάνε καλά.Αυτοί έχουν κηρύξει πόλεμο με κάθε μικρο-επιχειρηματία.Έχουν έρθει καταδρομείς φόρων ,που θυμίζουν τις Εποχές των Κεφαλικών φόρων και της Δεκάτης.Απίστευτες καταστάσεις.Φορτώνουν μικρο-επαγγελματίες με υποχρεώσεις δωδεκάμηνου.Έχουν τσακίσει την αγορά,δεν τους μοιάζει να κλείσουν όσα απέμειναν ,αλλά να πιάσουν στόχους που έχει βάλει η ΑΑΕΔΕ. Κάτι μου λέει ότι στο τέλος θα έχουμε θύμα.Τα άτομα αυτά είναι απάνθρωποι και τρισάθλιοι.Όσο και να γράφουν βλακείες οι δικοί τους,αυτά κανένας δεν τα έκανε.Τέτοιες μεθόδους ανταρτο-οικονομικού πολέμου μόνο στην Κατοχή και στην Τουρκοκρατία είχαμε και γίνεται απ του Εθνοσωτήρες αριστερούς.Ποτέ δεν έφτασε κανένα κόμμα σ αυτό το χάλι να Κ@ΛΩΝΕΙ που ρίχνει πρόστιμα!!!!!!!!!

  7. Τι λέτε ρε παιδια. Ο κυριτσης μειωσε τα τελη. Έφερε την Ράιαν ειρ. Έκαμε μολο. Αύξησε τα κρουαζιεροπλοια. Καθαριότητα όσο ποτε. Δε βλέπεις σκουπίδι χόρτα πλαστικα. Τέρμα το ολ ιγκλουζιφ. Αναθερμανθηκε η αγορα. Έφερε κινεζους. Προωθεί τις εξαγωγες. Τι θέλετε άλλο βρε αχρηστοι? Ο άνθρωπος είναι θεος. Καταλάβατε ηλιθιοι?

  8. Ο Νικιτιαδης δεν διαφερει απολυτοσ σε τιποτα απο τους υπολοιπους Αντιχριστους Ανθελληνες Μισελληνες Προδοτες πολιτικους και απλα θελει να κανει ορατη την παρουσια του στα κοινα γιατι αυτη ειναι η παγια τακτικη των πολιτικων που ετοιμαζοντε και παλι να κατεβουν υποψηφιοι στιε ερχομενες εκλογες.
    Τι εγινε σου τελειωσαμ τα χρηματα που εφαγες πριν σαν υπουργος
    επομενη κυβερνηση ειναι η χρυση αυγη και ολοι σας θα πατε φυλακη.
    δεν θα γλυτωσει κανενας σας

  9. Η διαφθορά είναι τόση που δεν την ξεπλένει,ούτε ο κατακλυσμός του Νώε.
    Όλα αποτυπώνονται σε γραβάτες,όπως του Τσίπρα,αλλά κει του Καμένου με τις …ψωλάγρες.
    https://www.newsit.gr/politikh/i-gravata-me-toys-falloys-kai-i-eksigisi-kammenoy/1009356/

  10. ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ ΑΠΟ ΔΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΣΣΟ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΑΝΙ ΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΡΑΙΑΝ ΕΡ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ

    • Δεν μπορω να μην σου απαντησω. Καλα Η κωσ το εχει τυμπανο και εσυ κρυφο καμρι μαζι με τον κολητο σου τον Νικητιαδη… για να κανει εξηπηρετησεις σε ξενοδοχειακες μοναδες αλλα και σε ιδιωτες / οχι μονο τον εκανες Ηρωα της Κω αλλα εβρισες και ολουσ τους κωους αποκαλοντας μας ζωα. Πραγματικα πρεπει να εχεις μεγαλο συμφερον και να εβγαλες και εσυ αρκετα για να αποκαλεις ηρωα εναν Αντιχριστο Ανθελληνα Μισελληνα που μονο την παρτι του σκεφτετε και νιαζεται. Ολοι τους ειναι το ιδιο. Ευχομαι πραγματικα να κατεβης υποψηφιος στις επερχομενες εκλογες <> Νικιτιαδη ετσι για να δης ποσους ψηφους θα παρης και να καταλαβης και εσυ και ολοι σας οτι τελειωσατε οχι απλα σαν πολιτικοι αλλα και σαν υποτιθεμενοι Ελληνες. Την Ελλαδα δεν θα την ξαναδητε παρα μονο στο ιντερνετ οσοι δεν πατε ισόβια. Κυριε Αυτε γιατι δεν γραφεις το ονομα σου ?? Τι φοβασε με τετοιες πολιτικες πλατες που εχεις ? Η Χρυση Αυγη Ερχετε οτι και να κανετε ! Για μια Ελλαδα μονο για τους Ελληνες !

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ