Η προσφυγική κρίση απειλεί τον τουρισμό από τη νέα σεζόν
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Σε περιοχές διεθνώς αναγνωρισμένες, όπως η Ρόδος, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διαχείριση της εικόνας τους σε σχέση με το προσφυγικό, γιατί σε περίπτωση που συμβεί το παραμικρό επεισόδιο δεν θα δυσφημιστεί μόνο το συγκεκριμένο νησί, αλλά και ολόκληρη η χώρα.
Σε περιοχές διεθνώς αναγνωρισμένες, όπως η Ρόδος, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διαχείριση της εικόνας τους σε σχέση με το προσφυγικό, γιατί σε περίπτωση που συμβεί το παραμικρό επεισόδιο δεν θα δυσφημιστεί μόνο το συγκεκριμένο νησί, αλλά και ολόκληρη η χώρα.
Σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύεται η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να ενσωματώσει στον σχεδιασμό της για το θέμα τις ανάγκες του πλέον συναλλαγματοφόρου τομέα της εθνικής οικονομίας. Η αδυναμία διαχείρισης της τουριστικής εικόνας της χώρας στις ξένες αγορές σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα έγινε εμφανής από τη φετινή σεζόν, καθώς αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο της πτώσης που υπέστησαν κατά το α΄ εξάμηνο οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Και αν δεν μεσολαβούσαν τα προβλήματα τρομοκρατίας που αντιμετώπισαν προορισμοί της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί μέρος της διεθνούς ταξιδιωτικής κίνησης και προς τη χώρα μας, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να παρέμενε σε αρνητικό πεδίο και στο β΄ εξάμηνο, κατά το οποίο σημειώνεται ανάκαμψη.
Η πρόταση
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, θεωρεί ότι η πολιτική της διανομής των hotspots σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της τουριστικής ζήτησης, είναι πολύ λανθασμένη. Κατά τον κ. Ανδρεάδη, το ιδανικό θα ήταν να χωρισθεί η Ελλάδα σε 3 ζώνες, στα νησιά που δέχονται άμεσες ροές και έχουν hotspots –αλλά και αυτά σήμερα έχουν λάθος χρήση–, στις περιοχές που έχουν διεθνώς αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Κέρκυρα κ.ά. και στις αραιοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν τουριστική κίνηση και ζήτηση. Είναι προφανές, συνεχίζει, ότι τα νέα hotspots θα πρέπει να γίνουν στην τρίτη ζώνη. Και αυτό γιατί αν υπάρχει hotspot σε ένα νησί, π.χ. στη Ρόδο, είναι πολύ εύκολο στο πρώτο επεισόδιο που θα γίνει να δυσφημιστεί. Και, προσθέτει, ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν γίνεται ζημιά μόνο σε ένα νησί, όπως για παράδειγμα φέτος στην Κω, αλλά σε όλη τη χώρα.
Ηδη στην Κρήτη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από Ενώσεις Ξενοδόχων και δήμους για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει 2.000 πρόσφυγες, ενώ και στην Κω ο δήμος ανησυχεί για νέες απώλειες στον τουρισμό λόγω του προσφυγικού. Αλλωστε, οι ξένοι tour οperators παρακολουθούν, πλέον, στη χώρα μας και τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό και ανάλογα σχεδιάζουν τον επιχειρησιακό τους προγραμματισμό. Από την πλευρά της και η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε, χθες, ότι θέτει ως προτεραιότητα των δράσεών της τη διάσωση της τουριστικής οικονομίας των ελληνικών νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, η τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, επισκέφθηκε τη Σάμο. Στη συνάντηση με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, η κ. Αραμπατζή ενημερώθηκε για τις αφίξεις τουριστών στο νησί, οι οποίες συνέχισαν να σημειώνουν πτώση της τάξης του 17% ακόμη και στην κορύφωση της σεζόν. Η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι ο περιορισμός των απωλειών που έφθασαν σε 45% τον περασμένο Μάιο οφείλεται καθαρά στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επαγγελματιών. Παράλληλα, οι αφίξεις για το 7μηνο στη Λέσβο μειώθηκαν κατά 62,7% και στην Κω κατά 15,9%.
Επιπλέον, την άκρως αρνητική εικόνα που εμφάνιζε ο ελληνικός τουρισμός στην αρχή της σεζόν καταγράφει στην τελευταία έκθεσή του και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του WTTC για τις διεθνείς αφίξεις, μεταξύ των 25 χωρών της ευρωπαϊκής λίστας πτώση σημειώθηκε τους πρώτους μήνες μόνο σε Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία και Ελβετία. Αλλά και στην αντίστοιχη διεθνή λίστα με 23 χώρες για τα τουριστικά έσοδα, η Ελλάδα περιλήφθηκε μεταξύ των 6 προορισμών όπου είχαν απώλειες και ειδικότερα στην 3η θέση με το υψηλότερο ποσοστό πτώσης μετά τη Ρωσία και την Τουρκία.
Πηγή: kathimerini.gr