Business στον τουρισμό Άγγελος Μιχαλόπουλος: Από τη Wall street ιδιοκτήτης του 25% της Ίου

0
987

Ποιος είναι ο Έλληνας κροίσος που με τα κέρδη του από το αμερικανικό χρηματιστήριο φτιάχνει έναν τουριστικό παράδεισο με ιδιωτικό αεροδρόμιο στο νησί των Κυκλάδων

Εάν ο Μάρτιν Σκορσέζε τύχαινε να γνωρίσει την κυριολεκτικά απίθανη κινηματογραφική ιστορία του Αγγελου Μιχαλόπουλου, ο οποίος συντάραξε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ίσως η περίφημη ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» να είχε γυριστεί διαφορετικά. Ενδεχομένως και με τον τίτλο του τύπου «Ο Ελληνας Μίδας της Wall Street». Διότι ο κ. Μιχαλόπουλος κατάφερε να τρελάνει τους επενδυτές και τον εμβληματικό οίκο του δυτικού καπιταλισμού, το αμερικανικό χρηματιστήριο, και μάλιστα χωρίς τις αθέμιτες ή και παράνομες μεθόδους του Τζόρνταν Μπέλφορτ, του ήρωα στο φιλμ του Σκορσέζε.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Μιχαλόπουλος μπορεί να διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις τον τίτλο του «Αρχοντα της Ιου», καθώς περίπου τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγοράσει πάνω από το 25% της συνολικής έκτασης του συγκεκριμένου νησιού. Ο ίδιος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, προς το παρόν για την ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, αλλά και εστιατορίων, beach bar κ.λπ.

Ωστόσο, τα σχέδιά του δεν σταματούν εκεί. Μαζί με τη σύζυγό του Βασιλική Πετρίδου οραματίζονται τη μεταμόρφωση της Ιου σε Μαλδίβες του Αιγαίου, αξιοποιώντας την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού. Απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό το σχέδιο έχει ο σεβασμός στο περιβάλλον, στον πολιτιστικό χαρακτήρα αλλά και στις ιδιαίτερες παραδόσεις της Ιου. Εντούτοις, το όραμα του ζεύγους Μιχαλόπουλου, το οποίο περιλαμβάνει μέχρι και αεροδρόμιο, έχει προκαλέσει διχογνωμίες στο νησί. Κάποιοι από τους ντόπιους πίνουν νερό στο όνομά τους, ενώ άλλοι αμφισβητούν τις αγαθές προθέσεις τους, αντιμετωπίζοντάς τους σαν κάποιους που σκοπεύουν να αλώσουν την Ιο.

«Σίγουρα, όταν υπάρχει δράση σε αυτό που έχουμε οραματιστεί και υλοποιούμε, θα υπάρξει και αντίδραση. Ωστόσο έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τους κατοίκους. Φυσικά υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων, όχι απαραιτήτως κατοίκων της Ιου, οι οποίοι είτε έχουν διαφορετική φιλοσοφία είτε διαφορετικό γούστο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να γίνει τίποτα στο νησί. Αυτοί ίσως δημιουργούν θόρυβο. Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, όμως, μας έχουν αγκαλιάσει – και αυτό είναι που μετρά για εμάς περισσότερο», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Πετρίδου.
Η ίδια έχει αναλάβει το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, αλλά και την προβολή του νησιού, με αρκετές δράσεις να έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως π.χ. το πρώτο 3on3 τουρνουά μπάσκετ, παρουσία μεγάλων αστέρων του αθλήματος, όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης κ.ά.

Μέχρι στιγμής ο κ. Μιχαλόπουλος έχει κατασκευάσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο με το όνομα «Agalia Luxury Suites» κοντά στην παραλία Τζαμαρία, που αποτελείται από 14 σουίτες, από τις οποίες οι τρεις διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Υπάρχει επίσης ήδη ένα beach bar με την ονομασία «Pathos» στην παραλία Κουμπάρα, ενώ σε άλλο μέρος της ίδιας τοποθεσίας έχει κατασκευαστεί άλλο ένα beach bar με πισίνα 200 τ.μ. και εστιατόριο. Ο κ. Μιχαλόπουλος διαθέτει έκταση με 30 king size ξαπλώστρες στην παραλία Μυλοπότας, ενώ έχει στην ιδιοκτησία του και ένα μπαρ στη Χώρα της Ιου.  Ολα αυτά είναι μόνο η πρόγευση, καθώς οι επενδύσεις του δεν σταματούν εδώ. Ηδη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κατασκευή ενός πεντάστερου τουριστικού συγκροτήματος 249 κλινών, το οποίο θα περιλαμβάνει πολυτελές κέντρο αναζωογόνησης (spa), καθώς και διάφορα υποστηρικτικά έργα, όπως μονάδα αφαλάτωσης, δημιουργία μαρίνας, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, έργα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), πάρκινγκ, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά. Η συγκεκριμένη επένδυση, αν και είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί πλήρως έως το τέλος του 2017, καθυστέρησε. Αιτία οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τη ματαίωσή της, με πρωτοβουλία περιβαλλοντικών οργανώσεων και ατόμων που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή. Τελικά, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις εν λόγω προσφυγές, ανάβοντας το πράσινο φως για την επένδυση των σχεδόν 25 εκατ. ευρώ.

Η σύζυγος του κ. Μιχαλόπουλου, Βασιλική Πετρίδου

Ακολουθώντας μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο «Costa Navarino» (π.χ. μεταφορά δεκάδων ελαιόδεντρων από την Πελοπόννησο, σχεδόν αποκλειστική χρήση φυσικών υλικών από το έδαφος της Ιου κ.λπ.), ο κ. Μιχαλόπουλος δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ως προς την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού, καθώς είναι οπαδός της άποψης ότι η τουριστική εκμετάλλευση δεν μπορεί να αγνοεί και να μην προστατεύει τις φυσικές ομορφιές ενός τόπου. Κυρίως διότι αυτές είναι που συνδράμουν στην αναβάθμιση του νησιού, αλλά και του ποιοτικού τουρισμού.
Εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα, τη μαρίνα και τη μονάδα αφαλάτωσης, ο κ. Μιχαλόπουλος οραματίζεται και την κατασκευή αεροδρομίου που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους – κυρίως τον χειμώνα, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Ηδη την περασμένη Πέμπτη οι μελετητές επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της Ιου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να τους παρουσιάσουν το συνολικό σχέδιο στην πλήρη του έκταση. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Ιου, έτσι ώστε εν συνεχεία να κατατεθεί ο φάκελος στο υπουργείο Ανάπτυξης για την έκδοση των σχετικών αδειών.
«Πράγματι, η κατασκευή ενός μικρού αεροδρομίου θα βοηθήσει πολύ στις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά εκείνων που μένουν μόνιμα στην Ιο και τον χειμώνα. Είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποκτήσει το νησί κάποια στιγμή στο μέλλον ένα μικρό αεροδρόμιο το οποίο να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ιου», επισημαίνει η κυρία Πετρίδου.

Ο κ. Μιχαλόπουλος και η σύζυγός του έχουν συμβάλει καθοριστικά στη φύτευση περισσότερων από 55.000 δέντρων στο νησί, από τα οποία 8.500 είναι ελιές, δηλαδή δέντρα που ανήκουν στην τοπική βιοποικιλότητα – εκτός από τους φοίνικες που έχουν μεταφερθεί εκεί. Θέλοντας να ανακουφίσουν το νησί από το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο εντοπίζεται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, με ειδικές κατασκευές συλλέγουν 5 εκατομμύρια λίτρα βρόχινου νερού σε μεγάλες δεξαμενές για να ποτίζονται τα δέντρα αλλά και να προστατεύονται από πυρκαγιές. Ταυτόχρονα το ζεύγος Μιχαλόπουλου οργανώνει δραστηριότητες που αναδεικνύουν τις κρυφές ομορφιές του νησιού, με συχνές εκδρομές ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την παρθένα φύση της ενδοχώρας, δίνοντας άλλη διάσταση στις διακοπές τους. Οι Μιχαλόπουλοι έχουν φτιάξει σε διάφορα μέρη της Ιου μποστάνια, όπου οι τουρίστες μπορούν να δοκιμάζουν παραδοσιακά φαγητά από φρέσκα προϊόντα σε ειδικές πέτρινες κατασκευές.
«Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Εμείς αγαπάμε την Ιο και θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει αυτό το υπέροχο νησί. Θέλουμε ο τουρίστας που την επιλέγει, να μπορεί να έρχεται τους περισσότερους μήνες του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Θέλουμε π.χ. να αναδείξουμε τον προϊστορικό οικισμό Σκάρκου που είναι εξαιρετικός», επισημαίνει η κυρία Πετρίδου.

Το who is who και ο αλγόριθμος με τα νομίσματα και τη διαφορά ώρας

Ο «Αρχοντας της Ιου», όπως εύστοχα αποκαλούν ορισμένοι τον κ. Μιχαλόπουλο, γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1962. Από τα εφηβικά του χρόνια έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στο καράτε. Σε πολύ νεαρή ηλικία επίσης κέρδισε μια άλλου τύπου διασημότητα ως «ο Χρηματιστής με το άγγιγμα του Μίδα». Τη δεκαετία του 1980-1990, ο Αγγελος Μιχαλόπουλος κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που είχε ως όραμα ζωής, δηλαδή όσοι εργάζονται στη Wall Street να έχουν ετήσιες απολαβές της τάξης των 10 εκατ. δολαρίων.  Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, έφυγε στα 18 του για την Αμερική. Στην αρχή ασχολήθηκε με τις χρηματαγορές, προκειμένου να καλύψει το κόστος των σπουδών του, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Αφοσιώθηκε στον συγκεκριμένο τομέα ως επαγγελματίας μετά την αποφοίτησή του, το 1984.

Οι πρώτες του απόπειρες στη Wall Street γνώρισαν παταγώδη αποτυχία, καθώς τον πρώτο χρόνο έχασε 23.000 δολάρια από το αρχικό κεφάλαιο των 30.000 δολαρίων που είχε εξασφαλίσει από την οικογένειά του. Ομως, στη συνέχεια κατόρθωσε να ξεπεράσει ακόμη και την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη και έως το 1986 να θεωρείται πλέον ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους boοker της Wall Street. Λέγεται μάλιστα πως επινόησε έναν δικό του αλγόριθμο και εκμεταλλευόμενος τη διαφορά ώρας μεταξύ των παγκόσμιων αγορών κατάφερε να πετυχαίνει κέρδη που άλλοι χρηματιστές δεν είχαν καν φανταστεί και τα οποία οι φίλοι του εκτιμούν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το beach bar «Free» στην παραλία του Μυλοπότα της Ιου

Στα 32 του ήδη διαχειριζόταν κεφάλαια που ανέρχονταν σε 27 εκατ. δολάρια. Ηταν η περίοδος που αποφάσισε να επεκταθεί στη λονδρέζικη αγορά των προθεσμιακών συναλλαγών με στόχο να υπερβεί το κεφάλαιο των 500 εκατ. δολαρίων. Στον κλάδο των επενδύσεων ο κ. Μιχαλόπουλος δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια και, όπως είχε πει στο «ΘΕΜΑ» παλαιότερα, το κίνητρό του είναι απλώς ότι «αγαπάω τη δουλειά μου και δεν νομίζω πως θα κάνω ποτέ κάτι άλλο. Κάνω πράξεις σε 18 διαφορετικές χώρες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Αγοράζω και πουλάω μέσω υπολογιστών. Ασχολούμαι με ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα». Αξιοσημείωτο είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sunday Times» στις 23 Δεκεμβρίου του 1990, στο οποίο γίνεται αναφορά στον «Ελληνα χρηματιστή που εργάζεται 18 ώρες το 24ωρο χωρίς να σταματά ούτε για φαγητό. Στη διάρκεια αυτών των ωρών άλλαξε τρεις μπλούζες από τον ιδρώτα που έτρεχε, λόγω της αγωνίας για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών». Σύμμαχος  και συμπαραστάτης του Αγγελου Μιχαλόπουλου στην προσπάθειά του να κατακτήσει τις χρηματιστηριακές αγορές αλλά και σήμερα πλέον στο «όραμα της Ιου» είναι η σύζυγός του Βασιλική Πετρίδου, της γνωστής οικογένειας Πετρίδη με τη μεγάλη παράδοση στην εμπορία υποδημάτων. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο όταν εκείνος ήταν 21 και εκείνη 20 ετών. Εκτοτε είναι συνέχεια μαζί επί 32 χρόνια. Εχουν αποκτήσει πέντε παιδιά -τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι,- τρίδυμα και δίδυμα, ηλικίας 23 και 19 ετών αντίστοιχα. Η αγάπη του κ. Μιχαλόπουλου για την Ιο προέκυψε το 2003 σε ένα ταξίδι που έκανε με τη σύζυγό του, όταν είδαν για πρώτη φορά τις παρθένες φυσικές ομορφιές του νησιού και καταγοητεύτηκαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ