K. ΖΑΡΙΚΟΣ (Neptune Hotels) : Θετικές οι τάσεις στην Κω – Καταστροφικός ο φόρος διαµονής

2
1032

Σε µια συνέντευξη – «ποταµό», στην οποία αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο κ. Κωνσταντίνος Ζαρίκος, µιλάει για τη νέα τουριστική χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κω και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισµούς της στον Τουρισµό.

Σύµφωνα µε τον ίδιο η φετινή είναι µια καλή, τουριστική σεζόν, τόσο για τη χώρα στο σύνολό της, όσο και για την Κω, ενώ ο σεισµός στο νησί, ήταν, όπως λέει, µια αρνητική παρένθεση, σε µια θετική χρονιά.

Ο γενικός διευθυντής του Neptune Hotels Resort κατηγορεί τους κυβερνώντες για ανεπάρκεια και υπογραµµίζει πως οι επιπτώσεις από τον νέο φόρο διανυκτέρευσης είναι απρόβλεπτες.

Σηµειώνει, ωστόσο, πως οι τάσεις είναι θετικές για την Κω, µε τις αυξήσεις στις τιµές των συµβολαίων που υπογράφονται για το 2018 να κυµαίνονται µεταξύ 3%-7%.

xrhma & tourismosΠως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στην Κω, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων; 

Η φετινή σεζόν διαφαινόταν πολύ καλή μέχρι την εμφάνιση του σεισμού. Όταν ένα τόσο σημαντικό γεγονός λαμβάνει χώρα μεσούσης της σεζόν, τότε σίγουρα επηρεάζει αρνητικά τον προορισμό.

Υπάρχουν επαγγελματίες που καταστράφηκαν και άλλοι που επηρεάστηκαν ελάχιστα. Σε γενικές γραμμές, τόσο οι αφίξεις, όσο και τα έσοδα θα εμφανίσουν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθούν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014-2015.

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περυσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Συμφωνώ όσον αφορά τις αφίξεις καθώς στην «εξίσωση» μπήκε και η Κως, που πέρυσι λόγω του προσφυγικού ζητήματος παρουσίασε απώλειες στον τουρισμό.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κω, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό;

zarikos
Η Έλενα Κουντουρά με τον Κώστα Ζαρίκο του Neptune Hotel

Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για την φετινή σεζόν. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής επικρατεί ηρεμία στην περιοχή και οικονομική σταθερότητα.

Οι προοπτικές τόσο για την Κω, όσο και για την Ελλάδα είναι θετικές, αρκεί να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι πρέπει να προστατεύσουν τον Τουρισμό ως «κόρη οφθαλμού». Όσο τον αντιμετωπίζουν «φορομπηχτικά» και ευκαιριακά, θα θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Όπως προανέφερα, η «φορομπηχτική» και ευκαιριακή αντιμετώπιση του σημαντικότερου παραγωγικού κλάδου, αποδεικνύει αφενός την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου από τους κυβερνώντες και αφετέρου τις ευαίσθητες ισορροπίες που κινείται ο τουριστικός κλάδος παγκοσμίως.

Η αντίληψη της υπερφορολόγησης ενός παραγωγικού κλάδου είναι επικίνδυνη και οι αρνητικές συνέπειες, αν τελικά επέλθουν, θα είναι χρονοβόρα αναστρέψιμες.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators;

ksd photo
Οι κ.κ. Ζαρίκος και Γκότσης / ksd photo

Η τάση είναι θετική και για την επόμενη χρονιά. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ένα θετικό κλίμα όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων, που  για την Κω θα κυμανθούν από 3% έως 7%.

Βεβαίως, η παράμετρος του νέου φόρου διανυκτέρευσης είναι απρόβλεπτη, δεδομένου ότι θα πρέπει να επικοινωνηθεί στους πελάτες την ώρα της αγοράς του πακέτου.

Μετά το προσφυγικό, από τις συνέπειες του οποίου ανέκαμψε το νησί, ήρθε ο σεισμός. Θα υπάρξουν συνέπειες;

Ο σεισμός στην Κω ήταν μια αρνητική παρένθεση, σε μια θετική χρονιά. Δυστυχώς, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Κως πλήττεται από εξωγενείς παράγοντες του τουρισμού. Δεδομένου των περιορισμένων σε έκταση ζημιών που υπέστη το νησί, πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθει η κανονικότητα και οι απώλειες θα περιορισθούν στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο.

Ο φόρος διαμονής σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, τι προοιωνίζονται για το 2018;

Neptune
Το ξενοδοχείο Neptune στην Κω

Ο φόρος διαμονής, όπως προείπα, είναι μια εντελώς άστοχη ενέργεια από ανεπαρκείς και επικίνδυνους ανθρώπους. Η επαναλειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, πιστεύω ότι είναι θετική, καθώς θα σηματοδοτήσει την ασφάλεια στην περιοχή, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Να θυμίσω ότι το 2013 και το 2014 που ήταν εξαιρετικές χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό, ο τουρκικός τουρισμός ήταν επίσης σε «άνθιση». Το σημαντικότερο είναι να επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας και τότε θα υπάρχει ανάπτυξη για όλες τις αγορές.

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Αν ενταχθεί σ’ ένα δίκαιο φορολογικό και ελεγκτικό πλαίσιο, τότε είναι καλοδεχούμενη.

Η τάση αυτή δεν είναι καινούργια. Χρειάζονται πάντως τα παραπάνω στοιχεία για να ενταχθεί φυσιολογικά στα τουριστικά δεδομένα.

neptuneΠοιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια;

Η εταιρία συνεχίζει σταθερά τη ριζική ανακαίνιση των δωματίων της. Έτσι, τον προσεχή χειμώνα θα ανακαινιστούν 120 δωμάτια και σουίτες. Επίσης, έχει μπει στο τελευταίο σχέδιο μελέτης η κατασκευή της νέας μονάδας σε γειτονικό οικόπεδο.

Στηρίζουν οι τράπεζες τον Τουρισμό;

Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή προσπαθούν δειλά – δειλά να επαναδραστηριοποιηθούν, επιλέγοντας με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας τα ξενοδοχεία με τα οποία θέλουν να συνεργασθούν. Δυστυχώς, το εύρος αυτών των ξενοδοχείων είναι περιορισμένο, οπότε η «ασφυξία» εξαιτίας της ρευστότητας για τους περισσότερους ξενοδόχους συνεχίζεται.

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου;

Οι διεκδικήσεις του τουριστικού κλάδου είναι διαχρονικά οι ίδιες. Οικονομοπολιτική σταθερότητα, στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και κρατική ελεγκτική μέριμνα για θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών.

Το πιο σημαντικό όμως όλων είναι η κατανόηση από τους κυβερνώντες του ευαίσθητου περιβάλλοντας, στο οποίο κινείται ο παγκόσμιος τουρισμός και η ανάγκη να προστατευθεί και όχι να τιμωρηθεί ο σημαντικότερος παραγωγικός κλάδος αυτού του τόπου, εφαρμόζοντας λογική και ανταγωνιστική φορολογική πολιτική.

Αυτή η εμμονή με την αύξηση των αφίξεων που υπάρχει, αλλά και η αμφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, σας βρίσκει σύμφωνο;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο δείκτης των αφίξεων ήταν αυτός που χαρακτήριζε την απόδοση της τουριστικής χρονιάς της χώρας.

Βέβαια, ο δείκτης των αφίξεων από μόνος του δεν αποδεικνύει τίποτα. Ο συνδυασμός του δείκτη των αφίξεων με τον δείκτη οικονομικού αποτελέσματος και τον δείκτη ποιοτικού αποτελέσματος, θα προσδιόριζε με ασφάλεια την απόδοση της τουριστικής χρονιάς.

Η αμφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας Ελλάδας, είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. Όταν στερείσαι πειστικών επιχειρημάτων, τότε αναλώνεσαι με την αμφισβήτηση των πάντων.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η αμφισβήτηση που λέει στο τέλος για τις ανακοινώσεις της Τράπεζας τη Ελλάδας και των πραγματικών Οικονομικών αποτελεσμάτων κάθε χρονιάς,δεν εμπεριέχει πολιτική σκοπιμότητα,αλλά απουσία και ανικανότητα ελέγχου για αυτό ακούμε αοριστίες και σαχλαμάρες απ τον καθένα.Ένας έλεγχος αξιόπιστος αν υπήρχε σ αυτόν τον τόπο που να δημοσιοποιεί τα πραγματικά Οικονομικά μεγέθη και στοιχεία της κάθε μεγάλης Επιχείρισης (ειδικά εισπράξεις,έσοδα,κύκλους εργασιών κ.λ.π) ,θα έβαζαν τα πράγματα στην θέση τους…και θα μάθαιναν όλοι ,αλλά αυτά φορούν κράτη με αρχές,όχι κ…οχανεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ