Ν. Μυλωνάς: Καλά! ακόμη δεν ξέρουμε τι έγινε το 2017 και θα συζητήσουμε δημοτικό προϋπολογισμό του 2018;

8
808

Θεμα: επείγον σχόλιο για τον δημοτικό προϋπολογισμό του 2018!!!!

— Καλά! ακόμη δεν ξέρουμε τι έγινε το 2017 και θα συζητήσουμε δημοτικό προϋπολογισμό του 2018;

Α. Στις 07/07/2017 το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης {άρ.14 του Ν.4270/2014: Κεντρική Κυβέρνηση, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ)} στην κατάρτιση των προϋπολογισμών τους για το 2018, καθορίζοντας ότι: “θα γίνουν σύμφωνα με τους στόχους και τα συνολικά όρια δαπανών, όπως εμφανίζονται στους πινάκες Ι ως IV σύμφωνα με τα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικού Στρατηγικού (ΜΠΔΣ) 2018-2021 (Ν.4472/2017)’’ και συνεχίζει λέγοντας: ‘’Σε περίπτωση που οι φορείς δεν συνεργασθούν εποικοδομητικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, θα αναμορφωθούν με πρωτοβουλία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!!! Oι ΟΤΑ εντέλλονται να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους μέχρι 31/07/2017 και το αργότερο μέχρι 31/08/2017 θα πρέπει να σταλεί στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το σχέδιο των ενοποιημένων προϋπολογισμών των ΟΤΑ, καθώς και ο συγκεντρωτικός ενοποιημένος προϋπολογισμός των ΟΤΑ του οικονομικού έτους 2018. Η ίδια η εγκύκλιος “υπενθυμίζει” σε ποια μνημονιακά πλαίσια πρέπει να συνταχθούν, ενσωματώνοντας τις δεσμεύσεις του μνημονίου (ΜΠΔΣ):

ΠΙΝΑΚΑΣ VΙΙ.ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 2018 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Τ.Α.(Δήμοι,Περιφέρειες και ΝΠ)

Α Έσοδα (1+2+3+4+5+6)= 7.761 εκατ. ευρώ

1. Επιχορηγήσεις από τακτικό προϋ/σμο=3.319 εκατ. ευρώ

2. Επιχορηγήσεις από ΠΔΕ (περιλαμβανομένων των εσόδων από ΕΣΠΑ)= 826 εκατ. Ευρώ

3. Τόκοι=41 εκατ. ευρώ

4. Έσοδα από προγράμματα της ΕΕ=14 εκατ. ευρώ

5. Λοιπά Έσοδα=2.702 εκατ. ευρώ

6. Εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και Τρίτων=858 εκατ. ευρώ

Β Έξοδα (1+2+3+4+5+6)=7.307 εκατ. ευρώ

1. Αμοιβές Προσωπικού=2.280 εκατ. ευρώ

2. Προνοιακά Επιδόματα=725 εκατ. ευρώ

3. Τόκοι=71 εκατ. ευρώ

4. Δαπάνες για επενδύσεις προ αποσβέσεων=1328 εκατ. ευρώ

5. Λοιπές δαπάνες=2018 εκατ. ευρώ

6. Αποδόσεις εσόδων υπέρ Δημοσίου και Τρίτων=884 εκατ. ευρώ

Ταμειακό Ισοζύγιο=454 εκατ. ευρώ

Μεταβολή απλήρωτων υποχρεώσεων προς τρίτους=-56 εκατ. ευρώ

Δημοσιονομικό αποτέλεσμα=398 εκατ. ευρώ

B. Ο παραπάνω πίνακας αποδεικνύει την ποσοτική χειροτέρευση των παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών στη αυτοδιοίκηση, αφού οι δημότες για μια ακόμη φορά θα πληρώσουν το “μάρμαρο” της περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων και την αύξηση των ανταποδοτικών τελών! Στον πίνακα που παραθέτουμε προβλέπονται για το 2018 έσοδα 2.702 εκ ευρώ από ανταποδοτικά τέλη έναντι των 2.622 εκ. ευρώ του 2017 (και 2131 εκ. ευρώ το 2015)! Επί πλέον προδιαγράφεται πλεόνασμα 398 εκ. ευρώ το 2018 που είναι επιβαλλόμενος νέος ‘’φόρος αίματος’’ των δημοτών στη μαύρη τρύπα του χρέους!

Γ. Τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν χάσει την στοιχειώδη διαχειριστική αυτοτέλεια που είχαν προ του 2010 (προ μνημονίου)! Έχουν υποβαθμιστεί και ουσιαστικά μισο-καταργηθεί αφού οι προϋπολογισμοί τους και στην τελευταία τους λεπτομέρεια, θα καταρτιστούν και θα εγκριθούν από το ΓΛΚ Γενικό Λογιστήριο Κράτους και το <<Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας >>. Όμως και στα στενά ‘’κατοχικά πλαίσια’’ των μνημονίων υπάρχουν περιθώρια άσκησης τοπικών πρωτοβουλιών και πολιτικής.

Δ. Άμεσα σχεδόν και το δημοτικό συμβούλιο Κω θα ξανασυζητήσει το θεμα των ανταποδοτικών τελών υπό την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων που παρουσιάσαμε, της γενικότερης πορείας των βασικών οικονομικών μεγεθών του Δήμου που παραθέτουμε και την κοινή αναγνώριση της αδυναμία των Λαϊκών τάξεων να πληρώσουν το μάρμαρο της άνωθεν επιβολής αυξήσεων, αλλά και της χρόνιας ελλειμματικής και αντιλαϊκής διαχείρισης της κοστολόγησης των τοπικών δημοτικών ανταποδοτικών υπηρεσιών!

Ε. ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Ο κόμπος με τα ανταποδοτικά τέλη έχει φτάσει στο χτένι. Η ανακοστολόγηση είναι προϊόν εκτίμησης κόστους-οφέλους που συνυπολογίζει κοινωνικές, περιβαλλοντικές και λογιστικές προτεραιότητες και δίνει με στοιχεία την επιβάρυνση κάθε ομάδας δημοτών και κάθε κοινωνικής τάξης, Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Κω έχουν αναγνωρισμένο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και λόγω της μνημονιακής φιλελεύθερης πολιτικής ωφελούνται από την μείωση των αμοιβών της εργασίας. Οφείλουν να αναλάβουν το μέρος του βάρους της ανακοστολόγησης που τους αντιστοιχεί. Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αυτοσυνειδησία της κακής δημοτικής κατάστασης και είναι έτοιμες να συμβιβαστούν, απαιτώντας ένα καλύτερο επίπεδο δημοτικών υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή υστερεί! Και η δημοτική μειοψηφία υστερεί! Δημοτική αρχή και Δημοτική μειοψηφία δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να θέσουν το ζήτημα, να συνεργαστούν και να κάνουν μια αρχή! αλλάζοντας ένα κακό παρελθόν! Όμως τα πράγματα σφίγγουν πολύ. Οι ‘’απέραντες’’ αντοχές των φτωχών κάποτε τελειώνουν και τότε ‘’τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα’’ εξαφανίζονται συμπαρασύροντας δειλούς και πονηρούς!

Ν. Μυλωνάς

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκο ρώτα πρώτα τι έκανες εσύ σαν πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου,τι έκανες σαν αριστερός που μας τα είχες πρήξει τόσα χρόνια με τις καταγγελίες σου, πώς τάχα μου οι άλλοι δεν τα έκαναν καλά, και μετά ρώτα γιατί…..Δεν ξέρεις τι έγινε το 2017.Τίποτα δεν έγινε.Τίποτα…..

  2. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΕΣ-ΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ,ΝΔ,ΚΚΕ ΚΛΠ.ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ Δ ΡΑΙΧ!

    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ!!ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!!!ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!!!!Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

  3. ΚΛΑΨΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ! ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ…

    Επιτέλους, βρέθηκαν Έλληνες δικαστές να σταθούν στο ύψος τους και να τιμήσουν έμπρακτα την έννοια της δικαιοσύνης! Και να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την άγρια τρομοκρατία που είχαν εξαπολύσει εναντίον τους οι κρατικοί τρομοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, αλλά και της ΝΔ, μαζί μ’ έναν θίασο παρατρεχάμενων –και κρατικοδίαιτων, στην πλειοψηφία τους!- τρομολάγνων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, για να απελευθερωθεί η κόκκινη τρομοκράτισσα «Ηριάννα».Ήταν δε τόση η έκπληξη των κρατικών προστατών της κόκκινης βίας και τρομοκρατίας, που οι δικαστές αγνόησαν τις ασφυκτικές τους πιέσεις, που ακόμα και ο κομισάριος «Δικαιοσύνης» Κοντονής (Κοντονέσκου, καθότι ορφανό του Τσαουσέσκου, σπούδασε στην Ρουμανία επί της εποχής του χασάπη…), δεν κρατήθηκε και τοποθετήθηκε οργισμένος στην ολομέλεια της βουλής κατά των δικαστών χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστη έκπληξη» την απόφαση του δικαστηρίου!Και που’ σαι ακόμη, ορφανό του Τσαουσέσκου!

  4. Η Νεα Ταξη Πραγματων φοβαται το Πνευμα που εκπεμπει ακομη η Ακροπολη των Αθηνων. Γι’ αυτό ο στοχος της ως προς την Ελλαδα είναι σαφης:
    «Μια ταπεινωμενη μικρα και δηθεν εντιμη Ελλαδα εως την Θεσσαλία, με το μισο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, χωρις την Κυπρο και την Κρητη και με βασιλευομενη δημοκρατια ως πολιτειακο συστημα».http://arxaiaithomi.gr/2017/07/17/%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CF%80/#more-22116

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ