Ν. Μυλωνάς: Είναι δυνατόν το νησί να έχει περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη χρονιά & η κοινωνία να περνά την χειρότερη περίοδο φτώχειας της; (ΦΩΤΟ)

23
3643

Θεμα: Φτώχεια και πλούτος στην τοπική κοινωνία το 2017!

απουσία της πολιτικής ως ρυθμιστικής κοινωνικής δύναμης

(1ο από 3 κείμενα για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος: 5η Ιουνίου 2017)

Α. Είναι δυνατόν το νησί μας να έχει περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη χρονιά και η κοινωνία να περνά την χειρότερη περίοδο φτώχειας της’’; Με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού-θερινής περιόδου, την διαπίστωση ότι φτώχεια στην πόλη και τα χωριά μας έφερε την παράδοση μας στην δύναμη των πραγμάτων… και επειδή τα πράγματα πρέπει να επιδιώκουμε να αλλάζουν, θα σταθούμε κριτικά στο θέμα τουρισμός στην Χωρά μας, την περιοχής μας και το νησί μας σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις.

1. Ο πίνακας καθρεφτίζει την κατάσταση φτώχειας και πλούτου που ζούμε. Φαίνεται ότι ενώ την περίοδο 2010 – 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 47,7%, η ταξιδιωτική κίνηση κατά 57,3% η δαπάνη ανά ταξιδιώτη-τουρίστα μειώθηκε κατά 6,1%! Το 2016 η τάση αντιστρέφεται γιατί και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,00 δισ. ευρώ ή 7,0% σε σύγκριση με το 2015 ενώ η

Πηγή:Τράπεζα της Ελλάδος 

2010

2015

Μεταβολή

2016

Μεταβολή 2015/2016
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

δισεκ. ευρω

9,60

14,20

+47,70%

13,20

-7,00%

Ταξιδιωτική κίνηση

εκ. ταξιδιώτες

15,00

23,60

+57,30%

27,50

+16,00%

Δαπάνη ανά Ταξιδιώτη ευρω

640,40

601,50

-6,10%

533,60

-11,30%

εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 16,0% η δαπάνη ανά ταξιδιώτη μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 11,30%!!! Τα στοιχεία θα πρέπει να «διαβαστούν» σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική κρίση της περιοχής που επηρεάζει αρνητικά σημαντικές ανταγωνίστριες χώρες στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και άρα μας ευνοεί. Επομένως είναι πολύ άσχημη εξέλιξη η μείωση των εισπράξεων και απαιτείται μια εξήγηση. Για την Κω τα επίσημα στοιχεία μιλούν για μεγαλύτερες μειώσεις και το 2016 σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα είχαμε μείωση και των αφίξεων 11,3% και φυσικά αντίστοιχες μειώσεις εισπράξεων και κερδών! Ειπώθηκε ΛΑΘΕΜΕΝΑ λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα του μεταναστευτικού. Η σωστή εκτίμηση είναι : ‘’λόγω κακών χειρισμών του μεταναστευτικού’’! (Γιατί υπήρχε λογικός τρόπος εκμετάλλευσης του προσφυγικού και τουριστικά, όπως και έγινε στην πράξη μερικώς). Πρέπει Περιφέρεια και Δήμος να ξεκινήσουν την στοιχειοθέτηση δικών στατιστικών στοιχείων για να μπορέσουν οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις να χαράξουν τοπική πολιτική για τον τουρισμό. Δυστυχώς αρκούμαστε στην παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις!

2. στο ερώτημα που οφείλεται κυρίως η μείωση της δαπάνης ανά ταξιδιώτη η απάντηση είναι: στην κυριαρχία των all inclusive καταλυμάτων στην τουριστική αγορά, στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή του τουριστικού κλάδου αλλά και στην οικονομική κρίση που έχει μειώσει τα εισοδήματα των ταξιδιωτών. Δυστυχώς, παρά τη γενική παραδοχή, ότι αυτού του είδους (all inclusive τουρισμός συνεισφέρει ελάχιστα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του (π.χ. με την κήρυξη περιοχών ως τουριστικά κορεσμένων για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων all inclusive) αλλά διατηρήθηκε η επιχορήγηση της δημιουργίας τους και στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Η δημιουργία νέων κλινών οδηγεί στην υπερπροσφορά κλινών. Ο νόμος προσφοράς-ζήτησης επέβαλε ήδη στα 5* να πουλούν all inclusive υπηρεσίες πιο φθηνά από ενοικιαζόμενα δωμάτια! Αυτό λέει ο πίνακας που στηρίζεται στα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και ΕΤΕ. Ακολουθει ως φυσική συνέπεια η υπερεκμετάλλευση της εργασίας, η ληστεία των φυσικών μας πόρων και η σπατάλη δημοσίων πόρων! ΠΡΟΣΟΧΗ: η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της, ανήλθε σε 384.615 ευρώ!!! Είναι δυνατόν αυτό να θεωρείται αναπτυξιακή πολιτική; Το αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου οικονομικού παραλογισμού που είναι συνέπεια της κυριαρχίας των δυνάμεων της αγοράς και της απουσίας της πολιτικής ως ρυθμιστικής κοινωνικής δύναμης, είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού 44 φάκελοι που αφορούν την δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων, κέντρων spa, γκολφ και συνεδριακών κέντρων και υπερπολυτελών τουριστικών κατοικιών με δυναμικότητα 25.000 κλινών, προϋπολογισμού 183 εκατ.πό αυτά 5 στην Ρόδο και 1 στην Κω). Ειδικά για την Ρόδο προδιαγράφεται πλημμυρίδα τουριστικών κλινών! Για την Κω έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικές μελέτες από το περιφερικό συμβούλιο το 2015-2016 για 4000 νέες κλίνες 4* και 5* αστέρων!

3. Τα δυσμενή στοιχεία για τη συνεισφορά των τουριστικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος), ενώ ο τομέας του τουρισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και την περίοδο της κρίσης, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (53,8%). Επιπλέον, πρώτες στη λίστα, με τον μεγαλύτερο αριθμό μεγαλοοφειλετών (800 επιχειρήσεις) και οφειλών άνω των 300.000 ευρώ η καθεμία (και 598,2 εκατ. ευρώ όλοι μαζί)  βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης. Το ίδιο και στην Κω!!! από τα στοιχεία μας (Συμπαράταξη Ελπίδας) το 90% των ΠΟΕ στον Δήμο οφείλεται στον ίδιο κλάδο, και μάλιστα πάνω από 60% στον ξενοδοχειακό τομέα! Μάλιστα αφήνοντας απ έξω την διαφυγή δημοτικών εσόδων από τέλη λόγω μη αντιστοίχισης επιφανειών των ξενοδοχείων με τα πραγματικά του τετραγωνικά μέτρα που και σήμερα είναι κραυγαλέα. Αντίστοιχα ο ‘’κραταιός’’ Δήμος Ρόδου είναι ουσιαστικά σε καθεστώς χρεοστασίου!

4. Ελάχιστη (και αρνητική) είναι η συμβολή του τουριστικού κλάδου και στην απασχόληση και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η κυριαρχία της εποχικότητας συνδυάζεται με τη ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Παρά τη μεγάλη αύξηση ταξιδιωτών και εισπράξεων, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά μόλις 9% περίπου. Επιπλέον τα ποσοστά απασχόλησης κατόχων μεταπτυχιακών ή πτυχιούχων Α.Ε.Ι. είναι 0,5% και 12,5% αντίστοιχα στο σύνολο των απασχολουμένων όταν στη μεταποίηση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2% και 18,9%.

Β. Η ανατροπή της πορείας μετατροπής της χώρας σε φθηνό τουριστικό θέρετρο και γηροκομείο της Ευρώπης, η προστασία των φυσικών πόρων και η ευημερία του τοπικού πληθυσμού έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διατύπωση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και ειδικών τοπικών μέτρων.

—Είναι θεμελιακά ΑΡΝΗΤΙΚΗ η δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ευθύνη των 3 τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριαρχική. Η αφωνία τους πληρώνεται από τον τόπο και την κοινωνία. Θα πληρωθεί και για τους ίδιους στις επερχόμενες εκλογές.

—Είναι ουσιωδώς ΑΡΝΗΤΙΚΟ που ο Δήμος του νησιού μας δεν παίζει τον πολιτικό του ρόλο γιατί η Δημοτική Αρχή δεν θίγει τα κακώς κείμενα. Αρκείται στο ρόλο του παρατηρητή και της διευκόλυνσης των διαδικασιών της ελεύθερης αγοράς έχοντας απεμπολήσει κάθε αναφορά στον παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο της. Η νέα περίοδος Κυρίτση στερείται του εκσυγχρονιστικού πνεύματος διαχείρισης των τοπικών υπόθεσαν της προηγούμενης περιόδου. Μοιάζει χαμένη στην συντηρητική θάλασσα της εποχής χάνοντας την επαφή της με την αγωνία της κοινωνίας. Έχει χρόνο, όλοι εχουμε χρόνο να ξεφυγουμε από το τελμα της εποχης.

Σημ: το πρώτο από 3 κείμενα για την 5η Ιουνίου 2017, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος.

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΟ.ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΟΚΤ ΔΗΛΑΔΗ

    ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΙΟΥΛΙΟ -ΣΕΠ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΜΗΝΕΣ!!!!!ΓΙΓΑΝΤΑ ΚΥΡΙΤΣΗ!!!!!

    • γιαυτο το χαλι υπευθυνοι ειναι η δυναμη αλλαγης που και εσυ υποστηριξες και υποστηριζεις.Γιαυτο μην βγαζεις ανακοινωσεις τετοιου ειδους.

  2. επιτέλους αρχίζει και επίσημα ο προβληματισμός των υπευθύνων για την λαίλαπα του All Inclussive

    Πρέπει κ.Μυλωνά να συγκαλέσετε επίσημα και όλους τους υπόλοιπους Αρχηγούς Δημοτικών παρατάξεων,φορείς και να αρχίσετε μία διαβούλευση Δημόσια,γιατί δεν πάει άλλο! Η πόλη 1 Ιουνίου είναι νεκρή,και αν βαδίσετε καμιά ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ της πόλης μετά τις 9-10 το Βράδυ,πραγματικά θα φοβηθείτε!Που είναι η Ελεγκτική Μηχανή του Κράτους;;;Η ντόπια;;;; Στα Βραχιολάδικα έπρεπε να επέμβει η Οργάνωση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες εργασίας !!! Το Υπουργείο Οικονομικών να ασχοληθεί με τις ‘μετατροπές’ του ΦΠΑ και τον έλεγχο προμηθειών κρεατομαζών,ποτών ,αποθηκών,λαθρεμπόριο ,νομιμότητα συναλλαγών,Συμβόλαια μεταξύ Πρακτόρων-Ξενοδόχων,επιφάνεια κατάληψης χώρων,παράνομες λειτουργίες ‘συγκοινωνούντων’ επαγγελμάτων…μου προξενεί απορία η επικίνδυνη ενασχόληση πολιτών και αρχών με προβλήματα ποδηλατόδρομων και όχι με το ΚΡΑΧ της τοπικής Αγοράς!!!

    • ΟΤΑΝ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 15,ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,ΑΥΤΟΙ ΕΔΕΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΜΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ,ΤΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΩΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ.ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΥΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ.

  3. Ναι, όταν η φορολογία του Σύριζα για να βγάλει πλεόνασμα φτάνει στο ταβάνι. Αντί για ανάπτυξη και νοικοκύρεμα εμείς προσλαμβάνουμε Καρανίκες.

  4. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει βουλιάξει το φόρουμ για ποδηλατόδρομους,καθυστερήσεις φαναριών,ενώ υπάρχουν μαγαζιά που έχουν 2 με 3 άτομα πελατεία την ημέρα…πραγματικό πατατράκ..και απορώ που κάποιοι συμπολίτες μας ασχολούνται ΑΚΌΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΉ…Όταν ρώτησα κάποιον πριν μέρες κατ ιδίαν,μου απάντησε : δεν πάνε να κλείσουνε όλα στην σειρά? Δεν με νοιάζει…και φυσικά η δουλειά του είναι μισθωτός ,που γράφει κάτω απ την ομπρέλα Ελληνάδικου και αδυνατεί να σκεφτεί τις επιπτώσεις στην ίδια την Κοινωνία ,που υποτίθεται συμμετέχει!!! Δηλαδή τομαρισμός ,και ‘πέρα βρέχει’…

  5. Παράκρουση: «Παροδική και ελαφράς μορφής ψυχική διαταραχή» 7 χρόνια που επικρατεί αυτή η κατάσταση, δεν τη λες παροδική και την πλήρη άρνηση της πραγματικότητας δεν την λες ελαφρά.

    • TO TONIZEI O ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ!! ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ…ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ..ΧΩΡΙΣ ΒΛΑΚΩΔΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ,ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ..ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ,ΑΣΤΥΝΟΜΟ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΕΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ALL INCLUSSIVE?TA PAME KOIΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!!!

  6. το νησι μας.εκλεισε τον εφτ εδιωξε την RYANAIR εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια.

  7. με δελτιο ασυλου νομιμα!!!!!με 300 ευρω μισθο!!!!!!το εργατικο κεντρο σφυριζει κλεφτικα.

  8. ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΜΕΛ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΝΕ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΟΥΣ
    ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΗΤΑΝ 50 ΧΙΛ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
    ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ,,,,,,,

  9. ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΒΙΜΕΛ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΗΔΕΨΑΜΕ!
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ-ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ!
    Α ΡΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ!
    ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ!
    ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΖΑΜΕ !
    ΣΑΣ ΠΙΑΣΑΜΕ ΚΟΤΣΟ ΚΑΙ ΓΕΙΑΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΑΣ!
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ-ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ-ΚΟΡΟΙΔΑ!
    ΚΑΛΟΦΑΩΜΕΝΗ ΣΑΣ!

  10. κ.Μυλωνά και ο εμποράκος της Κω έχει ψυχή...και εφόσον ελέγχεται και πληρώνει,

    χρωστάει,απαιτεί να ελέγχονται ΟΛΟΙ!!! Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις του νησιού.Ότι αν καταρρεύσουν οι όποιες εναπομείνασες επιχειρήσεις θα είναι εις βάρος της Κοινωνίας !!!!!Είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη που ελέγχεται ,να θέλει να ελέγχεται και ο γίγαντας που τον γονατίζει.

  11. ΚΥΡΙΕ ΜΥΛΩΝΑ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ,ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ALL INCLUSIVE ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΕ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΠΟΣΟΥΣ ΠΙΑ ΘΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ,ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΡΕΝΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΩΡΙΣ.

  12. Έκανες μια κίνηση που κανένας δεν ακολούθησε και φυσικά περιέγραψες κάτι που έχει αναστατώσει την αγορά,τον κόσμο και μοιάζει πολύ με αυτά που γίνονταν το ’80ς και ’90ς με τον κατευθυνόμενο ,τουρισμό.Ποιος θα ξεχάσει ολόκληρα γκρουπ 100,200 και 300 ατόμων με έναν ‘ξεναγό’ μπροστά με διακριτικά,να οδηγεί σαν πρόβατα τους πελάτες του σε συγκεκριμένα μαγαζιά,και ο διπλανός να στέκει στην πόρτα και να κοιτάει σαν χαζός, να ψάχνει να βρει που είναι το λάθος.Ακολούθησαν βέβαια αντιδράσεις,μηνύσεις,σχόλια στον έντυπο τύπο της εποχής (Βήμα,Πανκωακή,Σταθμός) και επώνυμες, διαμαρτυρίες,απειλές σε ‘ξεναγούς’, Τουριστικούς Πράκτορες και ξυλοδαρμοί για να σταματήσει αυτό το Οικονομικό έγκλημα,που μετατράπηκε σ αυτό που ζούμε σήμερα.Που με βούλα ‘νομιμότητας’ απειλεί να κλείσει όλα τα μαγαζιά,και να μείνει μόνο ο ‘καημός’ του Έλληνα,(το ντελίβερι),που τόσο άσχημα σχολιάζεται στο εξωτερικό!Μακάρι να βγουν και να ακολουθήσουν και άλλοι,σχηματίζοντας μία επιτροπή που θα εξετάσει αυτό που σκοτώνει τον Εμποράκο της Κω!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ