Γιάννης Καλλούδης: Κως Ιπποκράτης – Ιπποκρατική Κως

2
1630

Κ Ω Σ   Ι Π Π Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ    ——-  Ι Π Π Ο Κ Ρ Α Τ Ι Κ Η    Κ Ω Σ .

05/05/2017, Κως

κ. Δήμαρχε,

Κ.κ. Συνάδελφοι Σύμβουλοι,

  Αν ο τουρισμός είναι η  μοναδική, πλέον πηγή ανάπτυξης του νησιού, αν η δυναμική της προοπτικής μας, επιβάλλει την προβολή του νησιού στον κόσμο, ιδιαιτέρως στον ποιοτικό τουρισμό, τότε πρέπει  να αξιοποιήσουμε όχι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον (καταπληκτικές ακτές ,τον  ήλιο και τη  θάλασσα) αλλά και το μεγάλο συγκριτικό μας  πλεονέκτημα, το μοναδικό Ιπποκράτη μας και το Ασκληπιείο.

  Περηφανευόμαστε για την ιπποκρατική μας καταγωγή και αφήνουμε το Ασκληπιείο και τον Πλάτανο στο έλεος των αρχαιολόγων, αντί να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΔΙΙΚ, αφού είναι ο φυσικός φορέας ανάδειξης της Ιπποκρατικής Ιδέας και προβολής, στον παγκόσμιο ιατρικό κόσμο των κανόνων δεοντολογίας – παραινέσεων του μεγάλου προγονού μας, σε εκείνους  που είναι ορκισμένοι ( από τα πανεπιστήμια τους ) υπερασπιστές των διακηρύξεων του.

 Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, ορκίζονται με τον όρκο του Ιπποκράτη (μέχρι ποτέ;) και έρχονται στο νησί προσκυνητές, θεωρητικοί γιατροί -ερευνητές  και σύνεδροι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τόπο που άνοιξε ορίζοντες στην επιστημονική σκέψη..

 Το ΔΙΙΚ, προσπαθεί, χωρίς στηρίγματα, όταν σε άλλους τόπους ( περιφερειάρχες, δήμαρχοι, τοπικοί σύλλογοι, πανεπιστήμια) οργανώνουν συνέδρια π.χ. στην Λάρισα, επειδή πέρασε από κει ο Κώος Ιπποκράτης και πέθανε, μας παίρνουν την ορκωμοσία, που μέχρι τώρα οργανώνετο στο Ασκληπιείο, με τον Π.Ι.Σ. τον Ιατρικό Σύλλογο Κω  και το ΔΙΙΚ, ώστε να γίνεται εκεί.

Θα έπρεπε να ήταν θεσμός για τον τόπο που  πρωτοακούσθηκε ως ιερός ηθικός νομός ο όρκος του Ιπποκράτη.

 Ανακήρυξαν το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (διάσπαρτα μαρμαρά), χωρίς την επιβλητικότητα του δικού μας, που συκοφαντούν ότι οι Ιταλοί αλλοίωσαν την όψη του ( και δε βλέπουν τα μνημεία της Ιταλίας σήμερα ), σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομίας της UNESCO , επειδή έτσι θέλησαν επώνυμοι αρχαιολόγοι και πολιτικοί    (Λαμπρινουδάκης, Μανιάτης, Μπένος-του Σωματείου Διάζωμα). Τώρα δε με χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, φυτεύουν παντού κήπους του Ιπποκράτη  ,(με φυτά της Ιπποκρατικής Συλλογής,) , στην Επίδαυρο, στα Γιάννενα,  τη Λάρισα, (δώσανε και το όνομα Ιπποκράτης σε συνοικία της Λάρισας) και εμείς ούτε το ξεχορτάριασμα δεν κάναμε στην υπάρχουσα βλάστηση στο χώρο του ΔΙΙΚ.

Δε θα έπρεπε, κύριε Δήμαρχε, η Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου, σε συνεργασία με ειδικό φορέα πχ Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το  ΔΙΙΚ, να εντάξει, σε αντίστοιχο πρόγραμμα ,το έργο και να έχει  τον Ιπποκρατικό   Κήπο   πρότυπο ,στον επιβλητικό του χώρο που είναι μαγνήτης στην επισκεψιμότητα και βάση  μελέτης περιβαλλοντολογικών μας δράσεων;

Δεν θα προβάλλουμε έτσι την ομορφότερη Κω, τον  απαράμιλλο πολιτισμό μας και δε θα δημιουργήσουμε νέους πόρους για τον τόπο που έχουμε ανάγκη;

  Είναι κραυγή αγωνίας, γιατί ο Ιπποκράτης μας είναι το brand name της Κω και δεν το προβάλλει ο Δήμος, ούτε στις εκθέσεις ούτε στα προγράμματα τουριστικής προβολής της Κω, όσο πρέπει . Κύριος στόχος, πρέπει να γίνει η ανάδειξη των μνημείων μας, το Ασκληπιείο, τον Πλάτανο, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τουλάχιστον όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις.

  Προτείνω, γιατί χάσαμε χρόνο, το ΔΙΙΚ, στα  χεριά Κώων  πλέον, εκλεγμένων και όχι  κάποιων,  όπως  στο παρελθόν, ουρανοκατέβατων, που μας απογοήτευσαν, με τη σύμπραξη του Δήμου να σχεδιάσουμε την ανάδειξη  της  Ιπποκρατικής  Κω, από οφειλόμενο χρέος, κάθε Κώου, στον πνευματικό κόσμο, τα Πανεπιστήμια, με σεμινάρια και υποδοχή ερευνητών  ( από  όλο τον κόσμο, με πρώτο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από οπού και οι πρώτοι, φωτισμένοι Ιδρυτές  ) και να  επιδιώξομε, στρατηγικά, να προσανατολιστούμε  σε τουρισμό υψηλού επιπέδου, αξιοποιώντας την κληρονομιά μας, όπως είναι ο ιατρικός κόσμος, τα συνέδρια και ο ιατρικός – θεραπευτικός τουρισμός, μακάρι να είχαμε και τις ιαματικές πήγες  σε λειτουργία.

Το ΔΙΙΚ αγωνιά και έχουμε τον πρόεδρο του, ανάμεσά μας, που εργάζεται με ζήλο και  το νέο Συμβούλιο, που θέτουν  στόχους και τους  χάνουν, ενίοτε, γιατί μετρούν τους πόρους που δεν έχουν   και δεν έχουν και το Δήμο, όσο χρειάζεται διπλά τους.

Η Ιπποκρατική  Κως  είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα, έναντι άλλων , στη προβολή του νησιού μας. Είναι καθήκον, κάθε Κώου ,η στήριξη του Ιδρύματος, ως  Φορέα, θεσμοθετημένου, στην διαφύλαξη, διάδοση  και  προβολή της  Ιπποκρατικής   Ιδέας.

  Είναι χρέος, η ανάδειξη του Ασκληπιείου της Ιπποκρατικής Κω, σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της  UNESCO.

Ιωάννης Καλλούδης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Ιπποκράτης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ούτε μέσο για νια να οικονομησουν …………….. Για ρωτήστε όσοι προσπάθησαν να διοργανώσουν κάτι πόσα τους ζήτησαν ? Απλός για τα έξοδα!!!!!!!! Που λογοδοτήσαν για τα τα έσοδα του ιδρύματος καφέδες εισιτήρια κλπ Ο ή κήπος γιατίι τα τελευταία χρόνια είναι σε εγκαταληψη μηπως ψάχνουν για κάνα χοντρό κονδύλι της ΕΕ ,διωχνουν εργαζόμενους και βάζουν εκλογική πελατεία για δουλια! Ένα τηλεφώνημα ο σε όσους συνεργάστηκαν με αυτό το χώρο και θα ανακάλυψη

    πράγματα Τα αλλα είναι τα παραμύθια του Ιπποκράτη μας!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ