ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ Η εκδήλωση της ΔΕΥΑΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (ΒΙΝΤΕΟ)

0
1080

ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ

Το μήνυμα της ΔΕΥΑΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Μέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992, στην Παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους κινδύνους που απειλούν το νερό. Για το 2017 το κεντρικό θέμα είναι τα «υγρά απόβλητα».

Παρά την ανάπτυξη, το 18% του Παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 1 δις ψυχές δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής.

Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Το νερό είναι ανανεώσιμος, αλλά περιορισμένος πόρος. Με δεδομένο ότι η ζήτηση του συνεχώς αυξάνεται και με την κλιματική αλλαγή να κάνει τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της, το πρόβλημα της ανεπάρκειας του στη Μεσόγειο, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου καθίσταται πιο έντονο.

Για την αναστροφή του αρνητικού ισοζυγίου του νερού, είναι αναγκαία η εγκαθίδρυση μιας νέας κουλτούρας για το νερό, με στόχο η ορθολογική διαχείριση και η προστασία των υδατικών πόρων να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που ισορροπεί τις ανθρώπινες ανάγκες με τις απαιτήσεις των φυσικών οικοσυστημάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΕΥΑΚ υλοποιεί ένα οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο δράσης με στόχο να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να εκπαιδεύσει και να κινητοποιήσει πολίτες, φορείς και υπηρεσίες στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης και της προστασίας των υδατικών πόρων. Στα πλαίσια του σχεδίου χρειάζεται:

  1. Να περιορίσουμε την κατανάλωση νερού.

  2. Να αξιοποιήσουμε όλες τις κατακρημνίσεις, ώστε να συλλέγεται το νερό της βροχής σε δεξαμενές και φράγματα.

  3. Να ενισχύσουμε το έδαφος, ώστε να απορροφά το νερό και να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

  4. Να αξιοποιήσουμε άλλους εναλλακτικούς υδάτινους πόρους, όπως είναι το «γκρίζο» νερό, τα επεξεργασμένα λύματα και το αφαλατωμένο νερό.

Για την επίτευξη των στόχων της ορθολογικής χρήσης ο κυριότερος παράγοντας είναι ο ίδιος ο πολίτης στα πλαίσια της ευθύνης που έχει απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Η συλλογιστική είναι σχετικά απλή και εφαρμόσιμη από όλους ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό ή το βιοτικό επίπεδο και συνοψίζεται σε 3 προτάσεις:

  • Καταναλώνω όσο γίνεται λιγότερο νερό και έτσι προστατεύω το φυσικό πόρο.

  • Ρυπαίνω λιγότερο το περιβάλλον και βοηθώ τα συστήματα καθαρισμού να ανακτήσουν το νερό που καταναλώνεται.

  • Έχω προσωπικό όφελος αφού πληρώνω λιγότερο.

Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού, όπου και αν εφαρμόσθηκε, απέβη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα η διαχείριση του να επανακτηθεί από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς. Τέλος, η σοβαρή δημοσιονομική κρίση που διέρχεται μια χώρα δεν θα πρέπει να αποτελεί αφορμή για να εκχωρηθούν αγαθά δημοσίου συμφέροντος σε ιδιώτες.

Η Παγκόσμια Μέρα Νερού λοιπόν δεν είναι μέρα γιορτής αλλά μέρα ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και δράσης γι΄αυτό και το μήνυμα της ΔΕΥΑΚ είναι:

Σκέψου τι μπορείς να σώσεις, σώζοντας το νερό……

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

ΒΙΝΤΕΟ από dhras.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ