Ηλίας Σιφάκης: Δεν μπορείς στο λογαριασμό να ζητάς «συστράτευση»

5
4992

«Δεν μπορείς να έχεις μία δημοτική αρχή η οποία σκέφτεται μόνη της, αποφασίζει μόνη της, υπογράφει μόνη της και όταν έρχεται ο λογαριασμός σου λέει, ελάτε βάλτε όλοι το πορτοφόλι να πληρώσουμε όλοι μαζί»

«Θεωρώ ότι για τα απορρίμματα της Καλύμνιου είναι και τεχνητή η ένταση και από τη μεριά του δημάρχου. Ο περιφερειάρχης από την άλλη, αισθάνεται αρκετά εκτεθειμένος στο εκλογικό του σώμα και αμύνεται»

«Η δημοτική αρχή, αν δεν κόψει κορδέλα σε ένα έργο, δεν ασχολείται μαζί του»

«Στα δύσκολα και σοβαρά θέματα, θέλουμε να συζητήσουμε με τη δημοτική αρχή και να βγάλουμε από κοινού πορίσματα και θέσεις για να τα στηρίξουμε, γιατί αυτό διασφαλίζει το εξής μαγικό. Ότι, αυτά που θα έχουμε αποφασίσει όλοι δεν θα τα ανατρέψει κανένας στο μέλλονΑποφάσεις που παίρνει ένας μόνος του,  εύκολα ανατρέπονται»

«Δεν ήμασταν εμείς ικανοί σαν τοπικές διοικήσεις, όσοι διοικήσανε, να φέρουνε το αποτέλεσμα που έπρεπε και έτσι βρίσκουν ευκαιρία, παίρνουν τις αρμοδιότητες και τις δίνουν στους ιδιώτες»

«Το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ δεν προσπάθησε καμιά κυβέρνηση να το λύσει, ενώ θα μπορούσε. Όπως έχουν ειδικό βιομηχανικό τιμολόγιο οι βιομηχανίες, θα μπορούσαν να έχουν ειδικό τιμολόγιο διαχείρισης νερού και οι ΔΕΥΑ για να έχουμε λιγότερο κόστος»

«Το 40% των δήμων έχουν βαρέσει κανόνι και φοβάμαι ότι προετοιμάζεται το έδαφος για το κανόνι της Κω που έρχεται»

 «Για την αποτύπωση του υδροφόρου ορίζοντα, δεν κάνεις επικαιροποίηση μίας μελέτης το 2024 από το 1994.  Θέλεις καινούργια μελέτη και τη θέλεις άμεσα»

«Η δημοτική αρχή έχει καταθέσει την πρότασή της για το χωροταξικό του τουρισμού χωρίς διαβούλευση.  Άρα,  ένας ΦΟΔΣΑ καινούργιος. Όταν θα ‘ρθεί να φάει το ξύλο, θα το φάμε πάλι μαζί. Θα ζητάει να δει πώς θα φάει εκείνος τις λιγότερες σφαλιάρες»

«Με την απαγόρευση δόμησης  εκτός σχεδίου πόλεως ευνοούνται οι μεγάλες επενδύσεις, τα πολύ μεγάλα κεφάλαια, άρα οι λίγοι και όχι η μικρομεσαία επιχείρηση»

«Τα τοπικά συμβούλια ξαναψηφίζουν φέτος τα περσινά έργα μπας και γίνουν.  Αυτό ξέρω και από το τοπικό συμβούλιο της Κω, και του Πυλίου και της Κεφάλου που ακόμα δεν μπορεί να συνεδριάσει γιατί δεν μπορεί να μαζέψει τον κόσμο του»

«Ο δήμαρχος, το θέμα των απορριμμάτων της Καλύμνου  το χειρίστηκε  χωρίς διαβούλευση, χωρίς να συζητήσει με κανέναν, μόνος του το αποφάσισε, μόνος του το υπέγραψε, μόνος του τα συμφώνησε, τα έχει κάνει όλα μόνος του και τώρα που ήρθε η ώρα του λογαριασμού, θέλει να είμαστε όλοι δίπλα του για να πληρώσουμε όλοι» δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Ηλίας Σιφάκης, συμπληρώνοντας πως, ο Θ. Νικηταράς είναι ο «εχθρός» που έψαχνε εναγωνίως να βρει ο περιφερειάρχης προκειμένου να συσπειρώσει την ομάδα του. Παράλληλα, θεωρεί ότι η ένταξη που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο αιρετών είναι και τεχνητή από τη μεριά του δημάρχου, ενώ ο περιφερειάρχης είναι σε γραμμή άμυνας και αποκατάστασης της αλήθειας, όπως εκείνος την έχει βιώσει.

Δεν δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο κ. Χατζημάρκος κατά του κ. Νικηταρά, όμως, δεν θεωρεί πως, αυτά που λέγονται για τον δήμαρχο της Κω αφορούν τους δημότες της Κω. Όσο για το τι θα έκανε η παράταξή του, δηλώνει πως, θα υπογράφανε την απόφαση όταν θα είχαν τα εχέγγυα και τις έμπρακτες διαβεβαιώσεις πως,

η Κάλυμνος και όλα τα νησιά θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και στην Κω θα έρχονται υπολείμματα της διαχείρισης, αφού έχει γίνει το εργοστάσιο και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας, ώστε αυτό που θάβεται να είναι το απειροελάχιστο από τα αστικά απορρίμματα των νησιών.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων των δήμων και το πώς αυτές σιγά – σιγά αφαιρούνται, θέση του είναι πως έχουν ευθύνες και οι δήμοι. «Δεν ήμασταν εμείς ικανοί σαν τοπικές διοικήσεις, όσοι διοικήσανε, να φέρουνε το αποτέλεσμα που έπρεπε και έτσι βρίσκουν ευκαιρία, παίρνουν τις αρμοδιότητες και τις δίνουν στους ιδιώτες» δηλώνει χαρακτηριστικά. Για δε τις ΔΕΥΑ, τονίζει πως, καμία  κυβέρνηση δεν έχει συνδράμει θετικά για το ενεργειακό τους κόστος με ένα ειδικό τιμολόγιο, όπως αντίστοιχα έχει γίνει με τις βιομηχανίες, οι οποίες έχουν ειδικό βιομηχανικό τιμολόγιο. Εκτιμά πως, η ανάθεση από την ΔΕΥΑΚ σε πανεπιστήμιο για  επικαιροποίηση της μελέτης Μιμίκου, του 1994, είναι άκαιρη διότι έχουν περάσει 30 χρόνια και τα πάντα έχουν αλλάξει και για το λόγο αυτό, χρειάζεται νέα μελέτη, ενώ δεν αποποιείται των ευθυνών της παράταξής του.

Όσο για την υπόθεση με τις προκατ σχολικές αίθουσες, αναρωτιέται ποιος υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή του στο ένταλμα πληρωμής, αφού ο δήμος, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, δεν μπορεί να πληρώσει τον επιχειρηματία. Εκτιμά πως, τελικά, η λύση θα δοθεί στα δικαστήρια, όπου ο δήμος θα υποχρεωθεί να πληρώσει και τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως, «αν δεν κόψει κορδέλα σε ένα έργο, δεν ασχολείται μαζί του» και τέτοια θέματα είναι το νερό, οι ακτές, η ανάπτυξη του νησιού, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, κ.ά.

Κατά τα λοιπά, σχολιάζει τα περί κυκλοφοριακής μελέτης, τους χώρους παρκινγκ,  το χωροταξικό του τουρισμού, το «είδος» αντιπολίτευσης της παράταξή του, τη μη λειτουργία του διαπαραταξιακού, το ρουσφέτι και τη θεσμική υποχρέωση εξυπηρέτησης του πολίτη, το νέο νοσοκομείο, για τη λογοδοσία καθώς και την ψήφιση προϋπολογισμού και εκτελεστέων έργων του 2025.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σιφάκη, πολλά τα θέματα που θέλω να συζητήσουμε. Στον απόηχο, λοιπόν, των όσων έχουν γίνει αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα με το θέμα των απορριμμάτων της Καλύμνου, θα ήθελα να μου πείτε, αφενός τη θέσης σας, αφετέρου, πώς σχολιάζετε  το πολιτικό επίπεδο της αντιπαράθεσης μεταξύ δημάρχου και περιφερειάρχη.
Η.Σ.: Η θέση μας είναι σταθερή. Εμείς σαν παράταξη δεν θέλαμε ποτέ τα σκουπίδια και το είχαμε πει από το ’20. Είχαμε πει, προσέξτε θα καταφέρουν κάποια στιγμή να φέρουν τα σκουπίδια από όλα τα νησιά. Δεν μας άκουσε κανείς. Είναι μία διαδικασία την οποία χειρίστηκε ο δήμαρχος χωρίς διαβούλευση, χωρίς να συζητήσει με κανέναν, μόνος του το αποφάσισε, μόνος του το υπέγραψε, μόνος του τα συμφώνησε, τα έχει κάνει όλα μόνος του και τώρα που ήρθε η ώρα του λογαριασμού, θέλει να είμαστε όλοι δίπλα του για να πληρώσουμε όλοι.
Ερ: Ήξερε ή δεν ήξερε τι θα γίνει;
Η.Σ.: Ήξερε. Αν δεν ήξερε είναι πολύ επικίνδυνο. Θεωρώ ότι ήξερε γιατί δεν τον θεωρώ αδαή. Δεν μπορεί να λέει ότι πρέπει να στρατευτούμε όλοι από πίσω του. Δεν μπορείς στο λογαριασμό να ζητάς συστράτευση. Δεύτερον, είναι ο εχθρός ο οποίος έψαχνε εναγωνίως να βρει ο περιφερειάρχης. Ο εχθρός, ο οποίος συσπείρωσε την ομάδα του για να κερδίσει το δήμο, δεν υπάρχει πια, έχει φύγει. Οπότε η ομάδα του και η κοινωνία, όσοι τον στηρίξανε, έχουν διασπαστικές τάσεις. Άρα χρειαζόταν απεγνωσμένα έναν εχθρό για να συσπειρώσει την ομάδα του και να συσπειρώσει το σώμα του.

Ερ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι είναι τεχνητή η ένταση;
Η.Σ.: Θεωρώ ότι είναι και τεχνητή η ένταση και από τη μεριά του δημάρχου.  Ο περιφερειάρχης από την άλλη, αισθάνεται αρκετά εκτεθειμένος στο εκλογικό του σώμα, γιατί κάτι το οποίο έχει συναποφασίσει με όλους τους δημάρχους της περιφέρειας, όταν ήρθε ο λογαριασμός για την Κω, έκανε πίσω ο αρχηγός, ο πρώτος πολίτης της Κω, και αισθάνεται εκτεθειμένος και αμύνεται. Προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του στο εκλογικό σώμα, το οποίο του έδωσε το 70%. Και είναι σε γραμμή άμυνας και αποκατάστασης της αλήθειας, όπως εκείνος την έχει βιώσει.
Ερ: Δικαιολογούνται όμως αυτοί οι χαρακτηρισμοί;
Η.Σ.: Σε καμία περίπτωση.  Τέτοιοι χαρακτηρισμοί, δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας μου, δεν είναι της αισθητικής μου. Δεν μου αρέσει να λένε τα όσα για το δήμαρχο της Κω. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτά που λέγονται για τον δήμαρχο της Κω αφορούν τους δημότες της Κω, διότι οι δημότες Κω ούτε ενημερώθηκαν, ούτε λάβανε μέρος στην απόφαση, ούτε εξέφρασαν άποψη. Είναι όλα σχεδιασμένα, συμφωνημένα και υπογεγραμμένα από έναν άνθρωπο. Άρα,  η όποια επίθεση είναι σε αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο και σε κανέναν Κωο.

Ερ: Όλοι διαχρονικά που υπηρέτησαν στο νησί από την περίοδο που έγινε ο ΧΥΤΑ, έχουν ευθύνες γιατί κατάντησε να είναι σκουπιδότοπος. Εσείς, λοιπόν, σήμερα με όλα αυτά τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, τι θα κάνατε εάν βρισκόσασταν στη θέση του δημάρχου;
Η.Σ.: Με αυτή την απόφαση που έχει υπογράψει ο δήμαρχος; Η διοίκηση έχει συνέχεια, τι μπορείς να κάνεις;
Ερ: Θα το υπογράφατε;
Η.Σ.: Μπορεί να το υπογράφαμε όταν θα είχαμε πια εχέγγυα και είχαμε και διαβεβαιώσεις έμπρακτες ότι η Κάλυμνος και όλα τα νησιά θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για τη διαχείριση των σκουπιδιών τους, ότι στην Κω θα έρχονται υπολείμματα της διαχείρισης για να βρουν μία σοβαρή εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων γι  αυτό που θέλουνε να κάνουνε, δηλαδή, να έχουμε το εργοστάσιο έτοιμο, να έχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κω, ώστε αυτό που θάβεται στο χώμα της Κω να είναι το απειροελάχιστο από τα αστικά απορρίμματα των νησιών.
Ερ: Αυτό υπόσχεται ο περιφέρεια.
Η.Σ.: Αυτό υπόσχεται ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια. Μέχρι να γίνει όμως, γιατί έχει αφήσει όλα τα παράθυρα ανοιχτά η υπογραφή του δημάρχου, θα μας φέρουν σύμμικτα όλα τα σκουπίδια από την Κάλυμνο και εάν παρουσιαστεί πρόβλημα και από αλλού.  Καταλαβαίνετε ότι είναι φθηνότερα από τη Λέρο να πάνε στην Κω απ’ ότι από τη Λέρο να πάνε στη Ρόδο.

Ερ: Πάμε σε ένα πολυσυζητημένο επί χρόνια  ζήτημα, αυτό των αρμοδιοτήτων που φεύγουν από τους δήμους. Υποστηρίζεται ότι έχουν ευθύνη οι δήμοι. Τα άφησαν όλα στον αυτόματο πιλότο.
Η.Σ.:  Έχουν ευθύνες και οι δήμοι. Δεν θα με βρει εμένα αντίθετο αυτό. Έχουμε ευθύνη όλοι μας όσοι το έχουμε διαχειριστεί, γιατί δώσαμε το δικαίωμα να μας κατηγορήσουν ότι δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αυτά που μας ανήκαν.
Ερ: Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που λέει ότι, μας έχουν στερήσει οικονομικά, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε καλή διαχείριση και το κάνανε επί σχεδίου για να μας πάρουνε τις αρμοδιότητες.
Η.Σ.: Και αυτό το ακούω. Αλλά όταν βλέπεις ότι για τη διαχείριση των σκουπιδιών με τα προγράμματα τα οποία τρέχανε, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο τέτοιο ώστε  να έχουμε μία χρηστή διαχείρισή τους και το κράτος έχει αυτή την αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, έχουμε πρόστιμο κάθε χρόνο, καταλαβαίνετε ότι κάποιοι πρέπει να δράσουνε. Δεν ήμασταν εμείς ικανοί σαν τοπικές διοικήσεις, όσοι διοικήσανε, να φέρουνε το αποτέλεσμα που έπρεπε, βρίσκουν ευκαιρία, παίρνουν τις αρμοδιότητες και τις δίνουν στους ιδιώτες. Έτσι κάνουν και με τις ΔΕΥΑ. Καμία  κυβέρνηση δεν έχει συνδράμει θετικά προς τη διατήρηση των ΔΕΥΑ, δηλαδή, το ενεργειακό κόστος που συζητούσαμε στο δημοτικό  συμβούλιο. Δεν προσπάθησε καμιά κυβέρνηση να το λύσει.
Ερ: Θα μπορούσε;
Η.Σ.: Θα μπορούσε. Στις βιομηχανίες γιατί έχει ειδικό βιομηχανικό τιμολόγιο; Θα μπορούσε να έχει ειδικό τιμολόγιο διαχείρισης νερού για να έχουμε λιγότερο κόστος.  Από κει και πέρα όμως, εμείς σαν δήμοι τι κάναμε;  Έχουμε ξεκινήσει όλα αυτά τα χρόνια, και ιδίως τα τελευταία έξι χρόνια στην Κω, ένα ατελείωτο ρουσφετολόι.
Ερ: Στη συνέντευξη που μας έδωσε ο δήμαρχος, ανέφερε πως, το 40% των δήμων της χώρας έχει βαρέσει κανόνι. Μάλιστα, μία έρευνα που αναδημοσιεύουμε στην εφημερίδα μας, του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, η οποία αναφέρεται στην οικονομική αποδοτικότητα των δήμων για το διάστημα, 2019 – 2023, λέει ότι, ενώ οι επενδύσεις κινήθηκαν χαμηλά στο σύνολο των δήμων, οι ανελαστικές δαπάνες είτε αυξήθηκαν είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα, με αποτέλεσμα, να μην έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να επενδύσουν.
Η.Σ.: Από αυτό που μου λέτε τώρα, ξέρετε τι έχω ακούσει; Ότι,  το 40% των δήμων έχουν βαρέσει κανόνι και φοβάμαι ότι προετοιμάζει το έδαφος για το κανόνι της Κω που έρχεται.

Ερ: Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος, δήλωσε πως, η Κως κρατάει και αυτό οφείλεται στη χρηστή διαχείριση της δημοτικής αρχής.

Η.Σ.: Αυτό θα το δούμε στο τέλος, γιατί στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Θα δούμε στο τέλος τι θα παραδώσει ο δήμος. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουμε μία προδιαγεγραμμένη πορεία. Κατηφόρα είναι; Ίσιωμα είναι; Ανηφόρα δεν είναι σίγουρα, στο καλύτερο δεν πάμε, στο χειρότερο θα πάμε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν είμαστε πάρα πολύ τυχεροί, θα μείνουμε ίσια. Για τη χρηστή διαχείριση όμως που γίνεται, όπως λέει ο δήμαρχος, θα σας πω για την εταιρεία με τα container που πήραν τις προκάτ αίθουσες για τα σχολεία. Αυτή είναι η χρηστή διαχείριση και εκεί κρατάμε μία επιφύλαξη για το τι θα παραδώσει η δημοτική αρχή όταν θα φύγει πια, γιατί δεν μπορείς με ένα τηλέφωνο να παραγγέλνεις 170.000 εμπόρευμα και μετά να φέρνεις εξωδικαστικά να γίνεται ο συμβιβασμός χωρίς καμία διαδικασία. Πού θα στηριχτεί αυτό, δεν ξέρουμε. Πώς θα φύγουν από τα λεφτά του δήμου, δεν ξέρουμε. Πόσα άλλα τέτοια έχουν γίνει, το ψάχνουμε.
Ερ: Με όλα αυτά που λέτε, πείτε μου, πώς θα πληρώσει ο δήμος τον επιχειρηματία; Με ποιόν τρόπο θα τα δικαιολογήσει;
Η.Σ.: Δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει. Δεν ξέρω και ποιος θα βάλει υπογραφή στο ένταλμα. Ποιος υπάλληλος θα βάλει υπογραφή στο ένταλμα;

Ερ: Και τι θα γίνει; Δεν θα πάρει ο άνθρωπος τα χρήματα που του οφείλονται;
Η.Σ.: Θα τα πάρει με την νόμιμη διαδικασία πια, δικαστικά.  Θα πάρει τα λεφτά του, θα πάρει τους τόκους του, θα πάρει τα δικαστικά του έξοδα, θα τα πάρει όλα αυτά.
Όπως τα έχουν πάρει πάρα πολλοί, έχουμε πάρα πολλές τέτοιες δικαστικές αποφάσεις από εργασίες και αναθέσεις εργασιών όπου γίνονται με πολύ πρόχειρο τρόπο και δεν καταφέρνουν να δικαιολογήσουν το έξοδο. Άρα, εφόσον αποδεδειγμένα έχει γίνει το έργο, ο ανάδοχος πηγαίνει στα δικαστήρια, περνάνε 2, 3, 4 χρόνια, όσα είναι η δικαστική διαδικασία και έρχεται μετά με απόφαση του Δικαστηρίου να πάρει τα λεφτά του για να είναι καλυμμένοι όλοι. Σε αυτή όμως την περίπτωση δεν είναι κανένας καλυμμένος, διότι είναι άλλο να έχει γίνει μία διαδικασία ανάθεσης έργου βάσει νομοθεσίας και να υπάρχει μία διαφορά όπου πας εξωδικαστικά και συμβιβάζεσαι και άλλο να μην υπάρχει καμία μα καμία διαδικασία, παρά ένα τηλεφώνημα και ένα χαρτί που υπογράφηκε, δεν ξέρω πότε, ότι παραλάβαμε τα containers.
Ερ: Έχετε αποδείξεις ότι έχουν γίνει κι άλλου τέτοιου είδους διαδικασίες;
Η.Σ.: Υπάρχουν αποφάσεις από τη δημοτική επιτροπή όπου έρχονται δικαστικές αποφάσεις που πρέπει παραγγελίες ή εργασίες, οι οποίες δεν υπάρχει τρόπος να πληρωθούν, άρα δεν έχει γίνει η διαδικασία σωστά, και πηγαίνουν δικαστικά οι άνθρωποι. Μέσα στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα έξοδο το οποίο είναι για δικαστικές αποφάσεις.
Ερ: Και το κράτος πώς ελέγχει; Δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς να δει πώς λειτουργούν οι δήμοι;
Η.Σ.: Προφανώς και έχει. Οι  ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι είτε δειγματοληπτικοί μέχρι κάποιο ποσό ή υπάρχει η διαδικασία που πηγαίνει στον Επίτροπο. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το αποδείξουμε εμείς, θα πρέπει να το αποδείξουν αυτοί που κάνουν τον έλεγχο κατά πόσο γίνεται ο έλεγχος.  Καταλαβαίνετε τώρα ότι, όταν υπάρχει τέτοια διαχείριση φτάνουμε στο σημείο τα χλωρά να καούν μαζί με τα ξερά γιατί αυτοί που τα διαχειρίζονται και κάνουν τον έλεγχο όταν καούν στο χυλό φυσάν και το γιαούρτι. Και στο τέλος, την πληρώνουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν και να εργαστούν για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, με χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και με νομότυπες διαδικασίες.
Ερ: Πείτε μου, ένας επιχειρηματίας που προμηθεύει τους δήμους,  πώς στέλνει εμπόρευμα με ένα τηλεφώνημα; Δεν θέλει κάποια εχέγγυα;
Η.Σ.: Έχει μία επιστολή του δημάρχου με το εθνόσημο, υπογεγραμμένη με αριθμό πρωτοκόλλου που λέει, στείλτε μας σας παρακαλώ αυτές τις προκατ αίθουσες  και εμείς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κάνουμε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ως έκτακτο γεγονός. Υπάρχει διαδικασία. Απλά, δεν την έκαναν.

Ερ: Και ποια είναι αυτή η διαδικασία;

Η.Σ.: Άρθρο 32. Υπάρχει διαδικασία συγκεκριμένη για το κατεπείγον. Σε αυτό το άρθρο στηρίχτηκαν για να μπορέσουν να δώσουν ενάμιση εκατομμύριο στην εταιρεία που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή την εργασία αποκομιδής σκουπιδιών. Σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν να στηριχθούν για να κάνουν την απευθείας ανάθεση, να πάρουν τις αίθουσες και να έχει πληρωθεί ο άνθρωπος εδώ και δυο χρόνια.
Ερ: Και γιατί δεν το έκαναν;
Η.Σ.: Θα ρωτήσετε τους υπεύθυνους, το δήμαρχο, αυτούς που το χειρίστηκαν και τον πρώην πρόεδρο των σχολικών επιτροπών.

Ερ: Πάντως κ. Σιφάκη, υπάρχουν κενά τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, όπως, γιατί ενώ γνώριζαν το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών αιθουσών, έκαναν το αίτημα στην ΚΤΥΠ τον Μάρτιο και περίμεναν απάντηση μέχρι τον Αύγουστο.
Η.Σ.: Απάντηση δεν θα πάρετε όπως δεν παίρνουμε ποτέ απαντήσεις επί της ουσίας, όπως και στη λογοδοσία…

ΕρΑλήθεια, πώς εκφυλίστηκε έτσι η λογοδοσία; Είναι δυνατόν να τίθενται μόνο τέσσερα ερωτήματα;
Η.Σ.: Ναι, γιατί δεν παίρνουνε οι δημοτικοί σύμβουλοι απάντηση και απαξιώνουν την ίδια τη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά τη λογοδοσία. Θα σας πω ένα παράδειγμα μόνο, απλό. Είχα καταθέσει ένα ερώτημα για την ΑΝΕΜ και την αγορά του πλοίου και πώς έχει γίνει και δεν έρχεται ο πρόεδρος της ΑΝΕΜ να το εξηγήσει, παρά διαβάζει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ένα έγγραφο που μου αναφέρει ποια είναι τα δρομολόγια της ΑΝΕΜ, δηλαδή, με κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια μου. Τι κράτησαν στο δημοτικό συμβούλιο; Ότι εγώ τους ειρωνεύτηκα ότι είναι πρωταπριλιάτικο αστείο αυτό που μου λένε.  Δεν τους πέρασε απ’ το μυαλό ότι εκείνη την ώρα θίχτηκα και σαν δημοτικός σύμβουλος που έκανα μία ερώτηση και με κοροϊδεύανε στα μούτρα μου.

Ερ: Υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρήζουν απάντησης, όπως λ.χ. η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η αξιοποίηση των ακτών μας, το νερό, κ.ά.

Η.Σ.: Θα το λέω μέχρι να σταματήσω να ασχολούμαι με τα πολιτικά ή μέχρι να πεθάνω. Η δημοτική αρχή που έχουμε αυτή τη στιγμή, αν δεν κόψει κορδέλα σε ένα έργο, δεν ασχολείται μαζί του. Και αυτά είναι θέματα όπως, το νερό, οι ακτές, η ανάπτυξη του νησιού, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Αυτά είναι θέματα τα οποία μία δημοτική αρχή πρέπει να ξεκινήσει να ασχολείται, να θέσει βάσεις, η επόμενη να συνεχίσει το έργο, η μεθεπόμενη να το πάει παρακάτω μέχρι 4 – 5 δημοτικές θητείες μετά, να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Μέχρι τότε οι περισσότεροι πολιτικοί θεωρούν ότι θα έχουν ξεχάσει τη  συνδρομή τους σε όλη αυτή τη διαδικασία και δεν ασχολούνται. Τουλάχιστον η δημοτική η σημερινή δημοτική αρχή. Εμείς έχουμε μάθει ότι ξεκινάμε ένα έργο, βάζουμε τις βάσεις ώστε ο επόμενος που θα έρθει να μπορεί να το συνεχίσει.
Ερ: Γι αυτό κρίνεστε.  Αναφερθήκατε στο νερό και ήταν το επόμενο ερώτημά μου. Σε ερώτημα που έθεσα στον δήμαρχο, μου είπε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τα αποτύπωση του υδάτινου ορίζοντα, αναθέτοντας σε πανεπιστήμιο να επικαιροποιήσει τη μελέτη Μιμίκου, του 1994.
Η.Σ.: Αυτό δεν είναι επικαιροποίηση. Από το 1994 μέχρι το 2024 έχουν περάσει 30 χρόνια.

Ερ: Εσείς έχετε ενημερωθεί γι αυτή την ανάθεση;

Η.Σ.: Στο δημοτικό συμβούλιο όχι. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ,  ενδεχομένως να έχει ενημερωθεί η συνάδελφός μου, η κυρία Πη. Η ένστασή μας είναι ότι δεν κάνεις επικαιροποίηση μίας μελέτης το 2024 από το 1994.  Δεν υπάρχει καμία σχέση  το νησί του ‘94 με το νησί του ‘24. Θέλεις καινούργια μελέτη και τη θέλεις άμεσα. Θα μου πεις θα πάρει καιρό, ναι, να πάρει, να πάρει όσο πάρει και μετά να ξεκινήσουμε να την εφαρμόζουμε. Θα πάρει χρόνια; Ναι, είναι ένα πρόβλημα όμως το οποίο ενδεχομένως να λυθεί σε εικοσιπέντε χρόνια. Αυτά τα χρόνια πρέπει να είμαστε όλοι ταγμένοι σε αυτό το στόχο, ώστε να προστατεύσουμε το νησί και να προσπαθήσουμε να σώσουμε τους φυσικούς πόρους του.
Ερ: Έχετε ευθύνες και εσείς. Υπηρετήσατε το νησί δύο τετραετίες. Ούτε τότε είχε γίνει κάποια μελέτη, ενώ υπήρχε το καμπανάκι από το ’94.  Υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες.

Η.Σ.: Δεν θα αρνηθώ καμία ευθύνη.

Ερ: Προς τιμή σας που το κάνετε. Συνεχίζω με το ίδιο θέμα. Φέτος είχαμε διακοπές υδροδότησης και σε περιοχές που πριν δεν εμφάνιζαν πρόβλημα. Η απάντηση του δημάρχου όταν του έθεσα το ερώτημα ήταν πως, ότι οφείλονταν στη ΔΕΗ.
Η.Σ.: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, μπορεί και να ήταν.
Ερ: Θυμάστε ότι παλαιότερα είχαμε μεγάλες διακοπές ρεύματος. Όμως, διακοπές υδροδότησης όχι.

Η.Σ.:  Μπορεί όμως τα μηχανήματα να έχουν παλιώσει και να πρέπει να τα αλλάξουμε και με τις αυξομειώσεις ή τις διακοπές του ρεύματος να παθαίνουν συχνότερα βλάβες από πριν. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η ΔΕΥΑΚ. Από κει και πέρα όμως, με τη λειψυδρία την οποία έχουμε τα τελευταία χρόνια και την ανομβρία που έχουμε φέτος, μέχρι στιγμής,  η δημοτική αρχή πρέπει επιτακτικά να θέτει το ζήτημα και πολύ γρήγορα να κινηθεί γιατί, κακά τα ψέματα είμαστε ευλογημένος τρόπος. Μπορεί το πρόβλημα να μην το αντιμετωπίσουμε σε 2 -3 χρόνια, θα το αντιμετωπίσουμε όμως στο μέλλον και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Ερ: Κύριε Σιφάκη, τον κώδωνα του κινδύνου τον χτυπάει εδώ και χρόνια ο Αγροτικός Σύλλογος. Να σας πω ότι, όταν ανέφερα στον κ. Παπαποστόλου ότι, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που καταναλώνει πολύ νερό, μου απάντησε αποστομωτικά ότι, ναι, χρησιμοποιούμε νερό, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτό το νερό που καταναλώνουν τα ξενοδοχεία στην Κω.
Η.Σ.:  Ναι, ενδεχομένως. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τα νούμερα.

Ερ: Είναι μια πραγματικότητα, η οποία, λογικά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η.Σ.: Προφανώς υπάρχει μία κατασπατάληση του υδάτινου στοιχείου στην Κω από τις επενδύσεις που έχουν γίνει, γιατί αυτό που πουλάει στην Ελλάδα είναι ο ήλιος, είναι το υδάτινο στοιχείο και ο καλός καιρός.

Ερ: Θεωρώ ότι, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία της κατάστασης από τη δήλωση του αντιπροέδρου της ένωσης Ξενοδόχων Μηνά Χατζημιχαήλ στον «Σ» ότι, τα λουλούδια στα ξενοδοχεία του τα ποτίζει από το νερό που πίνουμε.

Η.Σ.: Το μόνο έργο που έχει γίνει είναι η επανάχρηση του νερού του βιολογικού της Κω, το οποίο συμπτωματικά, το παρέλαβε εγώ. Είχα βάλει την υπογραφή στην πρώτη θητεία Κυρίτση.  Έκτοτε δεν έχει γίνει κάτι. Σε κανένα βιολογικό δεν έχουμε προβλέψει να κάνουμε έργα επανάχρησης του νερού.

Ερ: Είναι πολυδάπανη η δράση, μου το είπε ο κύριος Λιοδάκης. Υπάρχει στο σκεπτικό της ΔΕΥΑΚ, αλλά είναι κοστοβόρα αυτή η διαδικασία.

Η.Σ.: Ποιο είναι μεγαλύτερο κόστος; Τα χρήματα που θα δώσουμε για αυτό ή το νερό που δεν θα ‘χουμε. Χρηματοδοτήσεις υπάρχουνε για αυτά. Ας τρέξουμε να τις βρούμε.

Ερ: Αλλάζουμε θέμα. Χώροι  στάθμευσης. Όπως είπα και στο δήμαρχο και το ξέρετε και εσείς, ψάχνουμε να βρούμε πεζοδρόμια για να παρκάρουμε  τα αυτοκίνητά μας!! Ο δήμαρχος είπε ότι, βρίσκεται προς το τέλος της η διαδικασία για την αποσαφήνιση των ιδιοκτητών στην έκταση 18 στρεμμάτων στην Κάζα Ρομάνα.
Η.Σ.: Έχετε καταλάβει ότι όλα βρίσκονται στο τέλος και οσονούπω θα είμαστε έτοιμοι;

Ερ: Συνεχίζω. Μου είπε ότι, σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα περάσει η κυκλοφοριακή μελέτη, διότι στόχος είναι, την επόμενη τουριστική περίοδο να αρχίζει να εφαρμόζεται, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση. Πώς ακούτε αυτό το σχέδιο;
Η.Σ.: Εγώ μία ερώτηση έκανα. Ποια είναι η στόχευση της δημοτικής αρχής και δεν ξέρω αν θα μου απατήσουνε. Δεν υπήρχε στόχευση στην κυκλοφοριακή μελέτη. Υπήρχε μία ανάγκη να δούνε πώς στην πόλη της Κω, όχι στο νησί, στην πόλη της Κω μόνο, θα οριοθετήσουν κάποιες διαδρομές ή κάποιες ροές αυτοκινήτων, εξ ου και προκύπτει ότι στον κυκλικό κόμβο στο άγαλμα της Ευρώπης, μπροστά στα 50 μ. και αυτό ήταν μεγάλη μου απορία. Πώς στα 50 μ. κάνεις δεύτερο κυκλικό κόμβο για να βγάλεις τα φανάρια και το αν εκεί θα γίνει κάποια στιγμή κυκλοφοριακό κομφούζιο, γιατί όταν έχεις δυο κυκλικούς κόμβους στα 50 μ. καταλαβαίνεις ότι γίνεται πρόβλημα. Δεν μου απάντησαν. Αυτό όμως που κράτησα είναι ότι, αυτό που ήθελε η δημοτική αρχή ήταν μία κυκλοφοριακή μελέτη για την επόμενη πενταετία. Και αυτό εντάσσεται μέσα σε αυτό που σας είπα προηγουμένως ότι, ό, τι μπορεί ολοκληρωθεί στην πενταετία μας θα ψιλοσχοληθούμε, για τα υπόλοιπα  δεν μας ενδιαφέρει. Το κυκλοφοριακό δεν είναι πενταετίας. Πρέπει να βγάλεις ένα πρόγραμμα μακροχρόνιο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αποτυπώνεις στην κατάσταση και να κάνεις επικαιροποίηση. Είναι ζωντανή μελέτη.

Ερ: Πάμε για άλλα. Χωροταξικό του τουρισμού. «Πολυπαιγμένο» θέμα και όχι αδίκως. Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η θέση της δημοτικής αρχής ταυτίζεται με αυτή του ΤΕΕ που λέει ότι, κακώς προηγήθηκε του γενικού χωροταξικού  σχεδιασμού.

Η.Σ.: Πού το είπε αυτό ο δήμαρχος;

Ερ: Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας.

Η.Σ.: Στο δημοτικό συμβούλιο δεν είπε τίποτα. Τον είχαμε ρωτήσει πότε θα κάνει τη διαβούλευση.
Ερ: Απαντάει και σε αυτό, λέγοντας ότι, ο δήμος έχει καταθέσει την πρόταση στη δημόσια διαβούλευση.
Η.Σ.: Ποιος την έχει καταθέσει;
Ερ: Ο δήμος την έχει καταθέσει, ηλεκτρονικά προφανώς.
Η.Σ.: Ο Νικηταράς δηλαδή. Ο δήμος είναι ο Νικηταράς. Η δημοτική αρχή, λοιπόν, έχει καταθέσει την πρότασή της.  Άρα, ένας ΦΟΔΣΑ καινούργιος. Όταν θα ‘ρθει να φάει το ξύλο, θα το φάμε πάλι μαζί. Θα ζητάει να δει πώς θα φάει εκείνος τις λιγότερες σφαλιάρες.

Ερ: Να σας πω πως, όταν τον ρώτησα, γιατί δεν έγινε η διαβούλευση με τους φορείς όπως είχε δεσμευτεί…

Η.Σ.: Είχε πει ότι θα γίνει 8 Σεπτεμβρίου.

Ερ: Ναι το θυμάμαι. Μου απάντησε, λοιπόν, πως «δεν έγινε γιατί έχουμε τελικά την άποψη και είδαμε όπως εξελίχθηκε η διαδικασία στο χωροταξικό του τουρισμού ότι αν έχεις εξέλιξη το χωροταξικό του νησιού στο σύνολό του, πρέπει να μιλήσεις για αυτό και να συμπεριλάβεις και το κομμάτι του τουρισμού. Αυτό, λοιπόν, που έρχεται ως διαβούλευση από το δήμο το επόμενο διάστημα, θα αφορά το χωροταξικό σύνολο του νησιού και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που επιχειρείται κάτι τέτοιο».
Η.Σ.: Δεν είμαι τεχνικός, δεν είμαι πολεοδόμος, δεν είμαι μηχανικός. Ένας ξενοδόχος είμαι, με τον τουρισμό ασχολούμαι. Όταν όμως βλέπω μέσα ότι, θα απαγορευτεί η εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση,  κάποια στιγμή το είπε και ο πρωθυπουργός, άρα, περιουσίες των ανθρώπων θα απαξιωθούν τελείως. Όταν λένε και προγραμματίζουν ότι αυτή τη στιγμή πάνω από πολλά στρέμματα θα μπορεί να γίνει οικοδόμηση, καταλαβαίνουμε ότι αυτό ευνοεί πολύ μεγάλες εκτάσεις, πολύ μεγάλες επενδύσεις, πολύ μεγάλα κεφάλαια, άρα τους πολύ λίγους και όχι τη μικρομεσαία επιχείρηση. Εκεί πάσχουμε. Το πώς εμείς σαν τοπική κοινωνία πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτό, πρέπει να πάμε ενωμένα. Για μας, έπρεπε να έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί με την ΚΕΔΕ όλοι οι δήμοι. Θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι δήμοι άμεσα για να μπορέσουν να το παλέψουν. Από δω και πέρα, με μία τέτοια τοποθέτηση, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αυτό αφήνει την κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει, να πάρει τις αποφάσεις που θέλει και μετά να γυρίσει ο δήμαρχος και να πει, πάμε να παλέψουμε αυτό το οποίο αποφασίσανε άλλοι για μας. Μα δεν το αποφασίσανε άλλοι για σας. Δεν συμμετείχατε απλώς. Έχετε καταθέσει μια πρόταση η οποία δεν είναι πρόταση.
Ερ: Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που είναι συζήτηση…
Η.Σ.: Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτό το πράγμα, δεν μπορείς να έχεις μία δημοτική αρχή η οποία σκέφτεται μόνη της, συζητάει με τον εαυτό της, αποφασίζει μόνη της, συναινεί μόνη της, υπογράφει μόνη της και όταν έρχεται ο λογαριασμός σου λέει, ελάτε βάλτε όλοι το πορτοφόλι να πληρώσουμε όλοι μαζί. Έτσι θα γίνει και με τις ΔΕΥΑ, είμαι σίγουρος. Έτσι θα γίνει και με τα λιμενικά ταμεία τα οποία θα φύγουν από το δήμο κάποια στιγμή, είμαι σίγουρος.
Ερ: Κύριε Σιφάκη, υπάρχει η αίσθηση, η οποία μου μεταφέρεται, ότι, δεν στέκεστε δυναμικά απέναντι στη δημοτική αρχή. Περιορίζεστε μόνο σε αυτά που θα πείτε στο δημοτικό συμβούλιο, τα οποία κατά γενική ομολογία δεν παρακολουθεί πολύς κόσμος διότι  είναι πολύ κουραστικές οι συνεδριάσεις.
Η.Σ.: Έχετε δίκιο σε αυτό, αλλά η δουλειά μας είναι να συζητήσουμε εκεί μέσα. Δηλαδή,  για το χωροταξικό του τουρισμού  η αντιπολίτευση τι θα μπορούσε να κάνει; Να βγάλει ένα πόρισμα μόνη της; Μου το είπανε και εμένα κάποιοι συντοπίτες  μας. Να καλέσει η αντιπολίτευση μόνη της μία διαβούλευση; Αν δεν πας σαν δήμος, δεν έχει κάποιο αντίκτυπο. Και προσέξτε, δεν έχουμε τώρα μία δημοτική αρχή και μία αντιπολίτευση η οποία είναι στα κάγκελα.

Ερ: Αλήθεια είναι αυτό.

Η.Σ.: Αυτό που θέλαμε να περάσουμε και που περνάμε και που θέλω να το ξέρει ο κόσμος, είναι ότι η αντιπολίτευση στα δύσκολα, στα σοβαρά θέματα, θέλουμε να συζητήσουμε με τη δημοτική αρχή και να βγάλουμε από κοινού πορίσματα και θέσεις για να τα στηρίξουμε, γιατί αυτό διασφαλίζει το εξής μαγικό. Ότι, αυτά που θα έχουμε αποφασίσει όλοι δεν θα τα ανατρέψει κανένας στο μέλλον. Όποιος κι αν είναι στο βήμα. Γιατί είναι η κοινωνία ολόκληρη. Αποφάσεις που παίρνει ένας μόνος του, εύκολα ανατρέπονται
Ερ: Υπάρχουν θέματα, όπως λ.χ. η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Μια από αυτές είναι η περιβόητη Αλεξάντερ φάσιον. Ο δήμαρχος δήλωσε στον «Σ» ότι, είναι η μόνη δημοτική αρχή που έκανε προμελέτη, την οποία κατέθεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να δουν το ζήτημα της μεταστέγασης της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στο συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο είναι 4.000 τ.μ. και χρειάζεται άνω των 6 εκ. ευρώ προκειμένου να καταστεί ξανά  ασφαλής και λειτουργικός ο χώρος.

Η.Σ.: Πρώτη φορά το ακούω αυτό από εσάς.

Ερ: Αλήθεια; Δεν θα έπρεπε να είσαστε κι εσείς ενημερωμένος;

Η.Σ.: Δεν θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι, θα έπρεπε να είχαμε κάνει μία συγκεκριμένη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο, να το συζητήσουμε και να κάνουμε το αίτημα σαν δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση.

Ερ: Αυτό το διαπαραταξιακό, γιατί δεν λειτουργεί;
Η.Σ.: Όχι δεν λειτουργεί. Επί δημοτικής αρχής Νικηταρά καταργήθηκε τελείως. Δεν έχουμε λάβει ούτε μία πρόσκληση και είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι έχουμε ζητήσει να μας καλέσουν.  Κι όταν ρωτάνε οι συντοπίτες μας, γιατί δεν πάτε εσείς, με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά σαν επικεφαλής μιας παράταξης της αντιπολίτευσης, δεν μπορώ να πάω να χτυπήσω την πόρτα του δημάρχου και να του πω, έλα κάτσε να συζητήσουμε. Ο έχων την εξουσία τα καθορίζει αυτά τα πράγματα. Είμαστε διαθέσιμοι. Αυτό χρειάζεται από μας να ξέρει, ότι είμαστε διαθέσιμοι, να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα της Κω.

Ερ: Κάπως πρέπει να επικοινωνείτε με τον κόσμο, ίσως με συνεντεύξεις τύπου.
Η.Σ.: Αυτό προσπαθούμε να το λύσουμε τώρα, με μια επικοινωνία διαφορετική. Να σας πω, έκανα ανάρτηση στο διαδίκτυο την τοποθέτησή μου για την εταιρεία που μας προμήθευσε τα container και ξέρετε πόσος κόσμος την είδε και μου το είπε;  Έχουμε τρόπους τους οποίους ανακαλύπτουμε σιγά σιγά.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω, υπήρξε ένα πολύ τοξικό κλίμα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. Αν ρωτήσετε εμένα, η τοξικότητα δεν προέρχεται απ’ την παράταξή μου. Αν ρωτήσετε τη δημοτική αρχή, θα πει ότι η τοξικότητα προέρχεται από την παράταξή μου. Δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται. Υπήρχε. Έπρεπε λοιπόν να πέσουν λίγο οι τόνοι, έπρεπε λίγο σαν κοινωνία να ενωθούμε γιατί για μας αυτό είναι το κυρίαρχο, να είμαστε ενωμένοι, για να λύσουμε τα σοβαρά θέματα. Ήταν η συνειδητή επιλογή να μην είμαστε στα κάγκελα από την πρώτη μέρα σαν αντιπολίτευση.
Ερ: Το αντιλαμβάνομαι και το δέχομαι.  Είναι μία τακτική πολιτική και χαίρομαι πάρα πολύ που λέτε ότι δεν έχετε υψώσει τους τόνους προκειμένου να περάσει ένας πολιτικός πολιτισμός.
Η.Σ.: Δεν με ενδιαφέρει αυτού του είδους η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση θέλω να είναι καίρια, θέλω να είναι επί της ουσίας. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να συγκρουστούμε.
Ερ: Αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Έχοντα εδραιώσει αυτό που είπατε,  περνώντας ο καιρός θα ανεβάσετε τους τόνους;
Η.Σ.: Προφανώς. Η αντιπολίτευση που θέλουμε να κάνουμε,  πάντα σε κόσμο επίπεδο αλλά όχι υποβοηθητική, είναι μία αντιπολίτευση η οποία σκέφτεται τα προβλήματα του κόσμου και πώς θα λυθούνε. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιός θα τα λύσει. Εμένα, προσωπικά τουλάχιστον, δεν με ενδιέφερε ποτέ ποιος θα τα λύσει. Θέλω απλά να λυθούν τα προβλήματα και να ξέρω ότι το νησί μου πηγαίνει μπροστά και λύνει τα προβλήματα που έχει.
Ερ: Είναι απόλυτα κατανοητό αυτό που λέτε, αλλά, επειδή αυτά ο κόσμος τα ακούει συχνά  – και δεν εννοώ από εσάς αλλά γενικότερα από τους πολιτικούς – αλλά χωρίς αντίκρισμα, γυρίζει την πλάτη. Έχει βαρεθεί να ακούει όμορφα λόγια και τα προβλήματα αντί να λύνονται, να πολλαπλασιάζονται.

Η.Σ.: Το ξέρω. Από την άλλη όμως, ο κόσμος πρέπει να ακούει τον άνθρωπο που λέει ότι, είμαι εδώ και εμπράκτως το δείχνει ότι είναι εδώ για να συζητήσει προβλήματα και να δει ποιος δεν συζητάει.
Ερ: Κύριε Σιφάκη, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να συζητάει, να κρίνει, να ελέγχει και να προτείνει. Δεν είναι να υλοποιεί και αυτό είναι λογικό. Όμως, και η αντιπολίτευση έχει τις ευθύνες της.

Η.Σ.: Προφανώς, όλοι έχουμε ευθύνη. Τεράστια ευθύνη έχουμε γιατί σαν πολίτες ψηφίζουμε με κριτήρια τα οποία δεν είναι πολιτικά, η δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για το τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει, σαν αντιπολίτευση έχουμε τεράστιες ευθύνες για το τι κριτική κάνουμε και τι έλεγχο κάνουμε στη δημοτική αρχή και στην εξουσία.
Ερ: Για άλλη μια φορά μου δίνετε πάσα για το επόμενο ερώτημα. Είναι γνωστοί οι λόγοι της παραίτησης του Π. Αβρίθη από την παράταξη της δημοτικής αρχής. Τουλάχιστον αυτοί που επικαλέστηκε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι έχει αναγάγει σε ύψιστο βαθμό τις πελατειακές σχέσεις, τη ρουσφετολογία.

Η.Σ.: Αυτό δεν προέκυψε σε οκτώ μήνες… Είναι κομμάτι της ρουσφετολογίας

Ερ: Εντάξει, οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι εθνικό σπορ. Ρωτώντας σχετικά τον δήμαρχο, είπε ότι διαφωνεί με την έκταση που έδωσε στο θέμα ο κ. Αβρίθης, λέγοντας πως, η λέξη ρουσφέτι είναι παρεξηγημένη. Υποστήριξε δε πως, ρουσφέτι είναι αυτό που γίνεται προνομιακά έναντι άλλων. Το να πας να εξυπηρετήσεις κάποιον που οφείλεις να τον εξυπηρετήσεις, δεν είναι ρουσφέτι, είναι η θεσμική σου υποχρέωση να υπηρετείς τους δημότες.
Η.Σ.: Θεσμική υποχρέωση είναι να εξυπηρετήσεις το σύνολο των πολιτών. Εάν ένας πολίτης σου ζητήσει κάτι συγκεκριμένο το οποίο αφορά 10.000 κόσμο, είναι θεσμική υποχρέωση. Εάν ένας πολίτης σου ζητήσει εξυπηρέτηση για το προσωπικό του  συμφέρον, είναι ρουσφέτι. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά τα πράγματα. Κι εμένα μου έχουν ζητήσει και θα σας το πω. Δεν μου είχαν ζητήσει ρουσφέτι, αλλά την πρώτη τετραετία που ήμουν υπεύθυνος τουρισμού, είχα ανθρώπους από το ξενοδοχειακό κλάδο που μου λέγανε ότι χάνουμε λεφτά γιατί δεν γίνονται γάμοι στην Κω. Οι γάμοι έπρεπε να γίνουν στο δημοτικό μέγαρο ή σε δημοτικό κατάστημα. Οποιοσδήποτε θέλει να έρθει να παντρευτεί στην Ελλάδα, δεν θέλει να πάει μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο να παντρευτεί, δηλαδή είναι τρελό. Θέλανε στην παραλία, σε καράβι, στο βουνό, θέλανε όπου θέλανε.

Ερ: Όπως βλέπουμε και σε άλλα νησιά να γίνεται.

Η.Σ.: Έτσι. Και μας λένε, θέλουμε να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Αυτό ήταν θεσμική μου υποχρέωση γιατί δεν εξυπηρετούσα έναν ξενοδόχο,  αλλά εξυπηρετούσα ταξί, λουλούδια, μακιγιάζ, μαλλιά, ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφετέριες… Εξυπηρετούσα ένα σύνολο επαγγελμάτων που τους άνοιγα μια πόρτα όχι προσωπικά, σαν υπεύθυνος τουρισμού,  σαν δημοτική αρχή. Το έψαξα και βρήκαμε λύση.
Ερ: Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τον Υδροβιότοπο Ψαλιδίου. Για την Αλυκή, δεν τολμάω. Έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της… Ο Υδροβιότοπος, λοιπόν, δεν βλέπεται. Κι είχαν ξοδευτεί χρήματα και πολύ παλιά, αλλά και πρόσφατα με το μεταπτυχιακό.

Η.Σ.: Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να καθιερωθεί ως προορισμός παρακολούθησης πουλιών. Είναι ένα κομμάτι του τουρισμού το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Ερ: Είχε γίνει και μια μελέτη με «πρωταγωνίστρια» την Αλυκή η οποία εμπεριείχε και αυτή τη δραστηριότητα, αλλά και αυτή σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει… Υπόσχεση του δημάρχου είναι ότι, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η πρόθεση της δημοτικής αρχής, αυτός εκεί ο χώρος να ξαναγίνει ένας πνεύμονας με δράσεις για καινοτομία, τεχνολογία περιβάλλον, κ.λ.π.

Η.Σ. : Οσονούπω και αυτό. «Θα» κι αυτό;

Ερ: Εσείς τι είχατε κάνει;

Η.Σ.: Πάλι ο Κυρίτσης φταίει. Τέσσερα χρόνια πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος επί Καΐσερλη ο κ. Νικηταράς. Έξι χρόνια δήμαρχος. Ο Κυρίτσης φταίει. Είναι παθογένεια της δημοτικής αρχής. Ακόμα και για το νοσοκομείο το έκανε. Μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο και έλεγε, θα κάνουμε,  θα ράνουμε, το νοσοκομείο κ.λ.π. και όταν ήρθε η δύσκολη ώρα που ο δήμος δεν είχε κάνει τίποτα, έβγαλε την ουρά του απέξω και είπε, δεν έχω αρμοδιότητα  καμιά, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου και της περιφέρειας.
Ερ: Είπε όμως ότι έβαλε πλάτη για να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες γρηγορότερα.
Η.Σ.: Ποιες διαδικασίες είναι αυτές;
Ερ: Ανέφερε κάποιες όπως αρχαιολογία, πολεοδομία…
Η.Σ.: Πού τις είδατε; Σαν δήμος, δεν έχει έρθει ποτέ να πει, να τα χαρτιά μου, αυτά έχω κάνει. Είναι όλα λόγια είναι. Είναι όλο λόγια.  Είναι η παθογένειά της, όπου δε τη συμφέρει  βγαίνει απέξω και φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους ίδιους οι οποίοι είναι τέλειοι, είναι οι καταπληκτικότεροι, είναι οι άριστοι. Ο κ. Νικηταράς έχει ξεπεράσει και τις δύο δημαρχίες Κυρίτση σαν εξουσία και σαν διοίκηση. Δεν μπορεί να κατηγορεί έναν άνθρωπο ο οποίος δεν υπάρχει πια στην πολιτική ζωή.

Ερ: Είπε ότι, ο Υδροβιότοπος είχε μπει στο περιθώριο.

Η.Σ.: Ναι, αλλά αυτή την κατάσταση που έχει τώρα δεν την είχε ποτέ.

Ερ: Το θέμα είναι πως, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, δεν έχουν συνέχεια. Και αυτό είναι μια από τις παθογένειες της πολιτικής του τόπου μας.  Τελευταία ερώτηση κύριε Σιφάκη. Σε ένα ενάμιση περίπου μήνα θα ψηφιστούν ο προϋπολογισμός και τα εκτελεστέα έργα για το 2025.

Η.Σ.: Εκεί θα γελάσετε, γιατί ακόμα δεν μπορούν να συγκροτήσουν τα τοπικά τους συμβούλια για να βγάλουν απόφαση τι έργα θέλει το κάθε τοπικό συμβούλιο. Να το ξέρετε, τα ίδια θα βάλουν με τα περσινά.

Ερ: Το θέμα είναι, τι έργο έχει γίνει μέχρι τώρα.
Η.Σ.: Δεν έχει γίνει και για αυτό τα τοπικά συμβούλια ξαναψηφίζουν φέτος τα περσινά έργα μπας και γίνουν.  Αυτό ξέρω και από το τοπικό συμβούλιο της Κω και από το τοπικό συμβούλιο του Πυλίου και από το τοπικό συμβούλιο της Κεφάλου που ακόμα δεν μπορεί να συνεδριάσει γιατί δεν μπορεί να μαζέψει τον κόσμο του. Οι ίδιοι οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής απαξιώνουν τη θέση τους, διότι δεν βλέπουν φως σε αυτά που λένε και σε αυτά που ψηφίζουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ζητω η Κως,και έξω οι πτοδοτες.Ηλια ακολουθεις λαθος τακτικη,και οι κωοι θα σε μαβρισουν οπως θα κάνουν σε περιφερειαρκη,

    νέα δημοκρατία,και τους προδότες κωους περιφειριακους συμβουλους προδοτες.Είναι ντροπή σου να τα λες συτα.Ο κυριτσης εχασε απο τον χαζτημαρκο γιατι του πήγαινε κόντρα σε όλα,και βγάινεις εσύ να υπερασπιστής έναν συταρκικο περιφερειαρκη; Μου φαίνεται θα μείνεις στάσιμος για πολλά χρόνια.Ετσι όπως προχωρεις ουτε του χαβαρου,αλα ουτε και την βορινα θα κερδίσεις.Αχχχ καημενε ηλια.

  2. ΧΥΤΑ αντιπυρικες ζώνες αφαλάτωση συγκοινωνίες ,αξιοποίηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο ,ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νεο εμπορικο λιμανι,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,εγκαταστάσεις SEGEN ,επέκταση μαρίνας,για τα καινουργια σχολεια 60 αίθουσες προκατ!!!, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ! δημοτικα ιατρεια,για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ .Ο Δήμος Κω είναι ο μοναδικός Δήμος στην ΕΛΛΑΔΑ που δεν υποβάλλει φακέλους με έργα για το νησί .Ο Δήμος Κω πρέπει να υποβάλλει φακέλους για κτήριο αφίξεων και αναχωρήσεων στο λιμάνι, για κατασκευή καινούργιων εγκαταστάσεων SEGEN, μόλου για κρουαζιερόπλοια,εμπορικο λιμανι, master plan για το λιμάνι και έχει λάβει επιχορήγηση 1.000.000 ευρώ για μελέτες, επέκταση μαρίνας, αξιοποίηση οινοποιείου, αβικω, αλεξαντερ φασιον, έργα οδοποιίας, κατασκευή καινούργιων σχολείων, κολυμβητήριο με κλειστό γυμναστήριο και έργα στα χωριά.https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/539058/anagnostis-giati-dimos-den-ypovallei-fakelous-erga-stin-perifereia

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ