Σάκης Χατζηπέτρος: Επί της Ακτή Ζουρούδη γωνιά του παλιού οινοποιείου αναρτήθηκαν αφίσες VINKO

3
160

Στο Οινοποιείο της Κω, που μαζί με την Α.ΒΙ.ΚΩ, αποτέλεσαν τα δύο εργοστάσια «σταθμούς», τα οποία με χρυσά γράμματα συνεισέφεραν στην τοπική ιστορία.

Η κεντρική είσοδος, επί της Ακτής Ζουρούδη 15, κάποτε έφερε την επιγραφή «Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νήσου Κω» Η καλλιέργεια των αμπελιών στο νησί της Κω έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων.Ο περίφημος Κώιος οίνος ήταν γνωστός και φημισμένος πριν 4000 χρόνια στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου.

Το 1928 η δημιουργία του οινοποιείου ήταν μια σπουδαία τομή για τα δεδομένα της εποχής. Ιδρύθηκε με αρχικό κεφάλαιο 1.100.000 λιρέτες, το οποίο αυξήθηκε κατ’ επανάληψη, για να φτάσει το 1938 τις 3.000.000. Το 1946 το εταιρικό κεφάλαιο ανερχόταν σε 4.500.000 λιρέτες. Το 1929 ξεκινάει η κατασκευή του οινοποιείου της Κω, επιφάνειας 2.300 τ.μ. Ως παράρτημα της Ρόδου, σε περιοχή δημοσίου οικοπέδου εγκαινιάζεται και λειτουργεί το 1931.

Το 1949 κατόπιν πωλήσεως μεταβιβάζεται από την Ανώνυμη Γεωργική και Βιομηχανική Εταιρεία Ρόδου (C.A.I.R) στο νεοϊδρυθέντα Συνεταιρισμό Οινοποιήσεως και Πωλήσεως Σταφυλιών Νήσου Κω (ΣΥΝ.Ε.Π.Ε). Επί Προεδρίας Γ. Κουτσουράδη δόθηκε το όνομα VINKO κι έγινε η τυποποίηση των προϊόντων. Η παραγωγή αυξάνεται συνεχώς, οι συσκευασίες βελτιώνονται και οι εξαγωγές διευρύνονται σ’ ολόκληρο το μεσογειακό χώρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. φοβερη πατεντα....να την καθιερωσουν και τα υπολοιπα νησια..

    ετσι παμε μπροστα..οχι βλακειες…για βελτιωση δρομων,κυκλοφοριας,..
    μπραβο Χατζηπετρο..αξιζει που σε ψηφισα..

  2. ΕΝΑ ΣΗΜΑ ΤΗς Α.Β.Ι.Κ Ω...να βαλεις στον τοιχο του ξενοδοχιου απενεντι που χτιζεται

    Το 1957 η ΑΒΙΚΩ μεγαλώνει, αναπτύσσεται και επεκτείνεται σε άλλες, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις. Τότε η ΑΒΙΚΩ, με καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, αύξησε την δυνατότητα παραγωγής σε 30- 40 τόνους ημερησίως. Αυτό συνέβη αφού το 1960, η ντομάτα κατάφερε να γίνει, το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν, στο εύφορο νησί μας.

    ΚΑ ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

  3. .αφου τελειωσεις τις αφισολοκoλησεις του ιπποκρατη και του VΙΝΚΟ..να προσεξεις

    https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/542934/kathimerinotita-kai-kathariotita-sto-nisi-mas-emeis-poso-ypefthynoi-eimaste-grafei-ksanthippi-agrelli/

    αφου διαβασεις το αρθρο…μπορεις να συνεχισεις με τιην αφισσοκοληση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ